Til hovedinnhold

Når svaret er fullt av svada

Vi stilte Microsoft noen ganske enkle spørsmål. Svarene imponerte ikke.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Vegar Jansen
Vegar har tuklet med datamaskiner i en eller annen form siden sin første Commodore 64 en gang på 80-tallet. Han har en mastergrad i informatikk og har jobbet fulltid som teknologijournalist siden 2006. I tillegg til å skrive guider og artikler, tester han maskinvare og datamaskiner i alle former og farger.

Denne uken kunne Microsoft dra sløret av flere nye Surface-produkter i New York. Det viste seg at det ikke er noen tilfeldighet at de ikke også holdt en liten pressekonferanse her i Oslo, som de har gjort ved flere andre anledninger.

For siden i fjor har selskapet gjort noen kursendringer som gjør det naturlig å stille et og annet spørsmål.

Uheldigvis har det moderne PR-maskineriet gjort det til en kunst å egentlig ikke svare på direkte spørsmål, samtidig som det klarer å lire av seg plattheter og selvfølgeligheter som skal avlede opperksomheten.

Hadde det ikke vært litt trist, hadde det nesten vært komisk. Så kjære kommunikasjonsmedarbeideraspiranter, her er det bare å lese og lære.

These Questions Three

Noe av det mest interessante med et nytt produkt – ved siden av hva det er, hva det gjør og hvor godt det gjør det – er selvsagt når vi kan kjøpe og bruke det. Lenge var oss fjellaper langt bak i køen for Surface-produkter, men i fjor oppgraderte Microsoft oss til et såkalt «Wave 1»-land som skulle komme først i rekka.

Det varte tydeligvis i ett år.

What is your name?

For da selskapet viste fram alle sine nye Surface-produkter, var ikke Norge nevnt med ett eneste ord. Er vi ikke lenger i «Wave 1», spurte vi Microsoft Norge – hva har skjedd? Vi fikk dette tilbake:

– Vi fortsetter å ta en målrettet og gradvis tilnærming til tilgjengelighet for å møte kundenes behov og partneres forventninger.

Vi har kjempet mot vindmøller før, og av de kraftige utslagene på svada-meteret vårt skjønte vi at dette slaget var tapt før det var begynt. Men en liten presisering kunne vi jo alltids kreve, spesielt når vi ikke engang får noe som kan tolkes som et svar.

«Blir tilgjengelig i 2019» er alt Microsoft Norge vet.
Microsoft

Spørsmålet ble derfor gjentatt, med vekt på at vi foretrakk et «ja» eller «nei» om Norge er i «Wave 1» eller ikke.

Det burde ikke være så vanskelig. Åpenbart er svaret nei. Men helt enkle svar sitter tydeligvis skikkelig langt inne hos Microsoft denne uka.

– Beklager, men jeg har dessverre ikke noe mer å dele enn at Surface Pro 6, Surface Laptop 2 og Surface Studio 2 blir tilgjengelig i 2019. Vi informerer selvfølgelig når vi vet mer!

Jaja, da fikk vi i det minste bekreftet årstallet.

What is your quest?

Hva så med Surface Headphones, undret vi på, ettersom vi betraktet dette som den største faktiske nyheten ved hele lanseringen. Men i Microsofts norske pressemelding, der både Surface Pro 6, Surface Laptop 2 og Surface Studio 2 ble beskrevet, var ikke Headphones nevnt med et eneste ord.

Fuglene vet om disse noensinne blir å finne i norske butikker.
Microsoft

Kan vi da tolke tausheten rundt Surface Headphones som at de ikke vil komme til Norge i det hele tatt? Vi stiller spørsmålet og får svar:

– Vi er glade for å lansere Surface Headphones i Storbritannia og USA før jul. Vi har dessverre ingen flere detaljer å dele på dette tidspunktet, men vi vil fortsette å lytte til kunders tilbakemeldinger.

Vi ville jo egentlig tro at Microsoft Norge var litt lei seg for at vi ikke fikk Headphones hit til landet. Men stemningen er som vi kan se ganske god likevel.

Sett sammen med forrige spørsmål, der det kun ble bekreftet at Surface Pro 6, Surface Laptop 2 og Surface Studio 2 blir tilgjengelig i 2019, ser det imidlertid ikke spesielt lyst ut for å kunne finne Surface Headphones her på berget i dette tiåret.

Så folkens, ønsker dere Surface Headphones til Norge, må dere gi Microsoft tilbakemeldinger. De har lovet å lytte!

What is your favourite colour?

Så var det navnet Surface Pro 6, da. For da Microsoft lanserte en ny Surface Pro i fjor, valgte de å droppe tallet som beskrev generasjonen. I stedet ble modellen hetende Nye Surface Pro og ikke Surface Pro 5. Det var det en god grunn til, ifølge Microsoft:

Nye Surface Pro. Som vi nå endelig kan kalle Surface Pro 5. Bilde: Vegar Jansen, Tek.no

– Surface Pro-serien har alltid handlet om ytelse og mobilitet. Etter hvert som vi driver innovasjon og utvider serien, følte vi at det ikke lenger var nødvendig å nummerere hver nye modell, kunne Christian Almskog, sjef for Windows og enheter i Microsoft Norge fortelle oss for drøye seksten måneder siden.

Så vi skulle altså ikke få noen sekser eller syver heller. Hva skjedde her, lurte vi, og fikk dagens mest tilfredsstillende svar:

– Vi streber etter å gi kunder best mulig opplevelse og ønsker å sikre at de er informert når de skal velge riktig Surface til deres behov. Vi har gått tilbake til det numeriske navnesystemet for å hjelpe kundene med å identifisere den nyeste Surfacen på markedet.

Vi skal selvfølgelig ikke si «hva var det vi sa», for vi sa det vel ikke. Men vi tenkte det så avgjort. Microsoft skal dog ha kudos for å gå tilbake på en dårlig idé, selv om de sikkert ikke vil innrømme at den var dårlig fra dag én.

Et PR-problem

Med bortforklarende svada og flaue selvfølgeligheter minner mange firmaer – spesielt de store med et etablert PR-apparat – gjerne om politiske organisasjoner. Eller kanskje vi skal si at de ligner på hverandre, ettersom kommunikasjonsbransjen tross alt også har gravd seg dypt ned i den moderne politikkens irrganger.

Når det er sagt, er det ingen tvil om at det finnes tilfeller der både bedrifter og politikere trenger barnevakter som passer på at det ikke røpes viktige ting som statshemmeligheter eller opplysninger som kan gavne konkurrentene. Da vil kommunikasjonsavdelingen kunne tjene en funksjon som beskyttende buffer.

Men når det samtidig fører til at det blir nærmest umulig å få et streit svar – og det på emner som i det store og hele er trivielle eller der svaret er åpenbart – tyder det jo på at ting har gått for langt.

Problemet er for øvrig ikke nødvendigvis kommunikasjonsavdelingen eller medarbeiderne der, for selv disse får angitt sine retningslinjer og strategi fra ledelsen. Men dette er altså en potensiell tåkemaskin for de høye herrer og damer, og da frister det naturligvis å bruke den.

Det er heller ikke slik at Microsoft skiller seg ut, for det er mye rart å finne i bransjen. Tåkeprat av denne typen får vi journalister fra tid til annen servert fra de fleste store selskaper når de tror det gode svaret vil stille dem i et dårlig lys. Selv synes vi svadaen de klarer å lire fra seg gir et langt verre bilde, men ofte slipper de billigere unna med en slik taktikk.

Tilfeldigvis gjør de ikke det i dag.

Hva med USB Type-C?

Vårt siste spark til Microsoft for denne gang dreier seg selvfølgelig om USB Type-C – eller snarere mangelen på det. Standarden, som vi først hørte om for fem år siden, har Apple og flere andre produsenter puttet inn i datamaskinene sine siden 2015.

Nå, på tampen av 2018, vil vi si det er å betrakte som en bransjestandard. Faktisk har det vært det et par år nå. Bortsett fra hos Microsoft og de som lager rimelige USB-minnepinner.

Microsoft forklarer sitt valg slik:

– Mangelen på standardisering av spesifikasjonene for USB-C er fortsatt forvirrende for mange kunder. Vi tror Surface Connect fortsatt er den beste lade- og dockingløsningen for de fleste Surface Pro og Surface Laptop-brukere. Vi vil fortsette å evaluere dette basert på tilbakemeldinger fra kunder og økosystemet.

Microsoft Surface Go har USB Type-C og ingen Mini DisplayPort-utgang.
Vegar Jansen, Tek.no

Det er flere argumenter Microsoft kunne kommet med rundt det å ikke benytte seg av USB Type-C, men mangel på «standardisering av spesifikasjonene» er ikke en vi svelger uten protester.

For de har da puttet den kontakten inn i både Surface Book 2, den nyere Surface Go og den kommende Surface Studio 2.

Vi kan dog forstå at de ønsker å holde på den proprietære Surface Connect-kontakten med sitt elegante magnetfeste. Ønsker kundene en dokkingstasjon, må de da også gå for Surface Dock til over to tusenlapper, og sånn sett har Microsoft stålkontroll på hvordan ting virker.

Da slipper de å å rydde opp i eventuelt rot med tredjeparts USB Type-C-dokkingstasjoner, og på den måten har de et godt poeng. Men det er jo også å utsette problemet.

Uansett burde det ikke forhindret Microsoft i å legge til en enkel USB Type-C-port, alternativt bytte ut USB Type-A eller Mini DP-porten dersom problemet er mangelen på PCIe-baner til å flytte data.

Her tenkes det nok på bakoverkompatibilitet, men nå er Microsoft overforsiktige i våre øyne – de nye modellene er tross alt ment å holde koken godt inn på 20-tallet. Da tenker vi datamaskiner uten USB Type-C blir sett på som ganske sære og litt gammeldagse.

Vi tror derfor ikke Microsoft gjør kundene noen stor tjeneste ved å velge bort den nyere standarden for dem.

For vi er kommet et godt stykke siden Apple slapp sin MacBook med kun én eneste port – ja, USB Type-C attpåtil – for snart tre og et halvt år siden >>>

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her