Til hovedinnhold

Strømmekvaliteten til HBO er en skam

Og at TV-seriene blir mørkere og mørkere hjelper heller ikke.

Niklas Plikk, Tek.no
Stein Jarle Olsen
Stein Jarle Olsen er testansvarlig i Tek.no, og tester blant annet lyd- og treningsprodukter. Han er tidligere frontsjef i Teknisk Ukeblad, hvor han også jobbet en del med testing av forbrukerelektronikk.

Man kan si mye om selve handlingen i Game of Thrones, som altså hadde verdenspremiere i går. VG delte ut en firer på terningen for den første episoden, som var så populær at den fikk HBO Nordic til å gå ned i flerfoldige timer i går morges.

Jeg skal ikke si ett ord om selve handlingen, ei heller om teknikktrøbbelet etter den store pågangen, men HBO fortjener all mulig kritikk for den flatt ut elendige bildekvaliteten de tilbyr sine kunder.

Full HD, men...?

Serien strømmes riktignok i full HD-oppløsning (1080P), men det er en så ihjelkomprimert 1080P at selv om du har TV-en i et stummende mørkt rom nærmest er umulig å skille ut detaljer i de mørkeste scenene.

Og dem er det mange av. Game of Thrones er en serie med en relativt sett stor andel scener som foregår i mørket, enten det er utendørs, i slottskjellere eller andre rom som bare er opplyst med stearinlys og fakler.

I gårsdagens sesongpremiere foregår for eksempel nærmest hele det siste kvarteret i mørket. Et mørke fullstendig blottet for detaljer og dynamikk, hvor nyanser av svart i all hovedsak er en grå, utydelig masse og det såvidt går an å skjelne hvilke karakterer som er på skjermen.

At TV-serier er blitt for mørke er egentlig ingen nyhet. Game of Thrones har fått kritikk for det før. Det har også The Walking Dead, Westworld og flere Netflix-serier, blant annet Chilling Adventures of Sabrina.

Desto viktigere blir det å ikke gjøre problemet verre ved å komprimere vekk det lille av skyggedetaljer som finnes. Å se på disse seriene på dagtid er jo også i praksis helt umulig.

Skjermbilde fra Game of Thrones sesong 8, episode 1, som sett i Google Chrome. Ikke lett å se hva eller hvem som er på bildet, selv ikke på en stor TV med masse lys.
Skjermdump HBO Nordic
Drar vi litt i spakene i Photoshop ser vi hvor mye informasjon som egentlig finnes i bildet.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Lite data i bildene

Det er heller ikke rart at svært mange velger å piratkopiere Game of Thrones.

Da vi sjekket bitratene til ulike strømmetjenester for halvannet år siden, så vi også tydelig at HBO var helt i det nedre sjiktet hva gjaldt hvor mye data de serverte deg. En times full HD-strømming fra HBO Nordic ga et dataforbruk på 1,8 GB – en snitt-bitrate på cirka 4 Mbit/sek.

Game of Thrones-episoden som nå er den mest populære hos torrenttjenestene, trolig hentet fra amerikanske kilder, er drøye 3,3 GB stor, som for en rundt 50 minutter lang episode gir en snittrate på 8,8 Mbit/sek. Det sier seg selv at det gir rom for langt flere detaljer i bildet.

Nettstedet TorrentFreak melder for eksempel at det allerede i går morges var 120 000 brukere som aktivt delte de tre mest brukte torrent-filene av den nye Game of Thrones-episoden.

Mitt anslag er at det er en betydelig andel av disse som faktisk har tilgang til HBO på lovlig vis, men velger å laste ned for å få det som unektelig er verdens mest populære TV-serie i en kvalitet som er den verdig (og da tenker vi ikke engang på at HBO ikke har 4K eller HDR-støtte).

Fullstendig detaljløst

Den tarvelige kvaliteten gjelder heller ikke bare i Game of Thrones' mørke scener. Selv godt opplyste scener er blottet for detaljer, fargepaletten er veldig begrenset og bildet fremstår konsekvent som flatt og livløst. Det er nærmest vanskelig å skille de vandøde fra de levende, i alle fall om man kun skal se på hudtonene.

Se for eksempel på dette noe innzoomede bildet, som godt viser hvor detaljfattig bildet er hos strømmetjenesten. (Klikk på bildene for å forstørre, bruk eventuelt tastaturet til å bla frem og tilbake mellom dem)

Amerikansk versjon.
Strømmeversjonen hos HBO Nordic.

Det skal selvfølgelig sies at Game of Thrones i tillegg til mye mørke har en ganske monoton fargepalett, men desto viktigere er det at ikke fargedybden begrenses av den ekstreme komprimeringen som HBO driver med. Det samme gjelder den andre storsatsingen Westworld.

Og selv om også Netflix har enkelte problemer med scener som er for mørke, er de i en helt annen liga hva gjelder fargedybde og -dynamikk. Ta for eksempel serien Marco Polo, som også i stor grad foregår i mørke eller fakkelopplyste omgivelser.

«Black crush», altså at skygger reduseres til svarte, detaljløse felter, er et lite problem også her, men bildet fremstår likevel som langt mer detaljert enn hos HBO - tross at oppløsningen altså er den samme. Fargepaletten er dessuten større og mer nyansert.

Ikke nytt

Det utrolige er også at bildekvaliteten har vært gjenstand for kritikk helt siden HBO Nordic ble lansert i 2012. Det har altså gått sju år uten at det har blitt noen nevneverdig bedring – tross en vanvittig forbedring i gjennomsnittlige nettlinjer og serverkapasitet.

HBO lager noen av verdens beste og mest påkostede TV-serier, og da er det rett og slett pinlig svakt at HBO Nordic ikke klarer å tilby kundene sine bedre kvalitet enn det de gjør.

HBO: – Bildekvalitet er viktig for oss

Vi forela vår kritikk for HBO Nordics norske PR-sjef Celine Ryel. Hun skriver følgende i en e-post til Tek.no:

«HBO Nordic kan ikke si noe spesifikt om når eller hva slags nye funksjoner som vil bli implementert i fremtiden, men kan forsikre om at vi konstant jobber med å utvikle og forbedre vår tjeneste. Vi støtter for øyeblikket ikke UHD eller 4K.

Kan også legge til at HBO Nordic kontinuerlig identifiserer områder med forbedringspotensiale og implementerer forbedringer gradvis og så raskt vi kan. Bildekvalitet er viktig for oss, og noe vi vil fortsette å fokusere på og jobbe med å forbedre i tiden fremover.»

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her