Til hovedinnhold

Klarer jeg å spare 7000 kroner med den nye spareappen Dreams?

Ny app sluppet i Norge.

Niklas Plikk, Tek.no
Niklas Plikk

I dag slippes den svenske spareappen Dreams på det norske markedet. Appen har som mål å gjøre det lettere og morsommere å spare, og har blitt en populær app blant unge i Sverige. Nå gjør den altså sin debut i Norge, og kommer blant annet norske Spiff i forkjøpet.

Dreams har et enkelt, men forlokkende, konsept. Du forteller om dine drømmer i appen, og hvor mye du må spare for å oppnå dem. Det kan være en reise til utlandet, en gitar du har siklet etter eller en tatovering du ønsker å ta. De litt mindre drømmene altså, og ikke nødvendigvis hus- og bildrømmene dine.

Appens oppgave er å hjelpe deg å oppfylle drømmen ved hjelp av en haug av forskjellige sparefunksjoner, og både grensesnittet og funksjonaliteten minner mer om et spill enn en app som har med bank og finansiering å gjøre.

Enorm terskel for å komme igang

Vi fikk tidlig tilgang på appen, og satte opp et par pengedrømmer vi håper å få oppfylt. Den første delen av registreringen går raskt, og du kan velge hvilket land du bor i (Sverige og Norge er de eneste valgene), og litt kjapp info om deg selv.

Men en app som skal spare penger for deg, fra din faktiske bankkonto, trenger imidlertid langt mer enn bare navn og e-postadresse. Det er helt naturlig, og vi vet ikke helt om vi skal skylde på Dreams eller bankinstitusjonen, men de neste stegene kommer definitivt til å få potensielle brukere til å falle av.

Dette er alle stegene du må igjennom før du kan begynne å spare. Bilde: Skjermdump, Niklas Plikk, Tek.no

Vi blir tatt til et registreringsvindu hos Storebrand, som er den norske banken Dreams har samarbeidet med for å realisere appen utenfor Sverige. Dreams er tross alt bare et appselskap, mens det er banken som tar hånd om pengene dine. Via appen vil du bare se sparingen (drømmene) dine, mens i bakgrunnen har du opprettet en sparekonto hos Storebrand, med en rente på 0,2 prosent.

Hele registreringsfasen inkluderer blant annet tre separate innlogginger med BankID, brukervilkår du bør lese over fra både Dreams og Storebrand, samt en kontoavtale fra Storebrand på 15 sider.

Vi håper det kan komme en bedre løsning for dette i framtiden, for dette kan potensielt virke veldig avskrekkende for det som til slutt er en veldig spennende app.

Sett opp en drøm

Når du oppretter en ny "drøm" blir du spurt om et par enkle spørsmål for å konkretisere hva du er ute etter. Bilde: Skjermdump, Niklas Plikk, Tek.no

Når vi endelig er registrerte i appen (det tok kanskje 10 minutter), så er det på tide å tenke på ting å ønske seg, som vi kan sette opp som drømmer i appen. Ettersom vi nettopp testet en haug av lydplanker på kontoret, var det ikke å komme unna at dette var det første som slo meg som en potensiell drøm.

I appen valgte jeg «Ny drøm», og så fikk jeg tre spørsmål som dreide seg om denne:

  • Hva drømmer du om? En lydplanke!
  • Hvor mye må du spare? 7000 kroner
  • Når vil du oppnå drømmen din? Her satte jeg opp 26. april 2018, som en ganske tilfeldig dato.

Deretter blir du bedt om å beskrive drømmen (det skal visst gjøre at det blir lettere å oppnå den), og eventuelt invitere andre til å spare sammen med deg. Jeg tenker jeg tar denne regningen selv, så jeg inviterer ingen.

Så er drømmen satt, og sparingen kan begynne! Og det er her Dreams skiller seg ut fra andre apper vi har sett tidligere.

Du kan for eksempel ikke sette opp at du sparer penger hver gang du drar kortet, eller hver gang du betaler en regning. I stedet blir du oppfordret til å faktisk gjøre innsparinger i livet ditt, og kutte ut ting du ellers bruker penger på. DNBs spareapp lar deg for eksempel spare 5 kroner hver gang du drar kortet, som når du kjøper en kaffe på vei til jobb. Dreams' tilnærming er heller at du hopper over kaffen, og overfører de 40 kronene du ville ha brukt til sparekontoen. Så i stedet for at du får en kaffe og sparer 5 kroner, får du 40 kroner (men ingen kaffe).

Vi begynner å spare

Du kan velge mellom en haug av forskjellige sparemetoder, delt i tre kategorier: Automatiske, manuelle og såkalte «triggere».

Til å begynne med satte jeg opp et automatisk trekk hver uke på 300 kroner. Dette trekkes fra kontoen min hver mandag, og er et greit utgangspunkt for de andre, litt morsommere, sparemetodene. Jeg satte også opp «koke med lokk», som angivelig sparer meg for én krone på strømregninga hver dag, som da går rett inn på sparekontoen.

Det finnes utrolig mange forskjellige måter å spare på, hvor du kan sette opp alt fra automatiske, ukentlige trekk, eller manuelt si at du «droppet snacks» en kveld. Bilde: Skjermdump, Niklas Plikk, Tek.no
Du får oversikt over hvilke sparemetoder som har spart mest penger for deg. Legg merke til autopilot-triggeren som passer på å fylle opp nok sparing at jeg når målet uansett hva. Bilde: Skjermdump, Niklas Plikk, Tek.no

De manuelle trekkene gjøres fortløpende i spareperioden. Du kan enten skrive inn et valgfritt beløp, eller trykke på en av de forhåndslagde knappene med tilhørende summer. Jeg pleier ikke å kjøpe kaffe på vei til jobb, så der er det ikke så mye å hente, men jeg slengte over 30 kroner etter å ha spist en ekstra billig middag (Suppemiddag-knappen), og ytterligere 15 kroner fordi jeg droppet snacks på kvelden (også en egen knapp). Det store spørsmålet blir om jeg husker å gjøre dette frem til april...

Det siste alternativet for å spare er triggere. Her trigges overføringer til kontoen basert på forskjellige ting. Et alternativ er for eksempel månegal, som overfører 100 kroner til kontoen hver gang det er fullmåne. Eller tyven, som hver uke, på en tilfeldig dag, «stjeler» en sum mellom én og 200 kroner til sparekontoen.

Jeg aktiverte triggeren autopilot, som rett og slett overfører penger til sparekontoen hver uke basert på tiden som er igjen. Den garanterer at jeg når sparemålet, forutsatt at jeg har nok penger på brukskontoen, selvfølgelig.

Vil det fungere?

Dreams har en del å bevise i tiden som kommer.

Det første spørsmålet er selvfølgelig om det kommer til å hjelpe meg til å spare penger, og om det får meg til å endre vanene mine. For én ting er å bare sette på automatikken og la appen ta seg av pengene mine, men jeg tror ikke det er hensikten til appen. De manuelle sparemetodene (tror jeg) skal få meg til å endre vanene mine, og rett og slett bruke mindre penger på småting i hverdagen. I stedet for å bruke penger på en croisssant på vei til jobb, en cola i lunsjen og litt snacks på kvelden, kan appen heller hjelpe meg å putte de pengene mot noe konkret.

Det andre er om den klønete registreringsprosessen vil få folk til å falle av før de engang får prøvd appen.

Det tredje, for deres del, er å se om dette er en modell Dreams kan tjene penger på. Alt i appen er tross alt gratis for sluttbrukeren, og det eneste Dreams tjener penger på er rentenettoen. Det vil si at de tjener penger på samme måte som en bank, og med mindre de får skikkelig volum av brukere, er det neppe store summer å hente.

Vi kommer tilbake med en sak i april for å se om spareappen gjorde jobben sin, og om den klarte å endre vanene mine. Innen den tid vil nok også norske Spiff også være lansert, så da blir det enda mer å sammenligne Dreams mot!

Dreams er tilgjengelig på Apple App Store, mens Android-brukere er nødt til å smøre seg med tålmodighet.

Til info: Øystein W. Høie er Expansion Manager i Dreams, og var tidligere ansatt i Teknisk Ukeblad Media. Teknisk Ukeblad Media eide også Tek.no fram til juni 2017. Dette har ikke påvirket vår omtale eller vurdering av appen.

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her