Til hovedinnhold

Intels nye brikke fungerer som menneskehjernen – skal skyte fart i kunstig intelligens

Kunngjorde den selvlærende prosessoren «Loihi».

Intel

Prosessorgiganten Intel har nå avduket en ny prosessor som de mener kan revolusjonere hverdagen vår. Den nye brikken heter Loihi og er en «selvlærende» brikke som virkelig skal få fart på utviklingen innen kunstig intelligens, mener Intel.

Det spesielle med Loihi er at den baserer seg på noe som heter «nevromorfisk» teknologi, som i praksis betyr at den bruker en arkitektur som er inspirert av måten den menneskelige hjernen fungerer på.

I likhet med flere andre IT-selskaper har prosessorgiganten eksperimentert med hjerneinspirert datateknologi en god stund, og denne nye brikken skal være resultatet av seks års arbeid på området.

130 000 hjerneceller

Intels nye brikke består av 130 000 «hjerneceller» og til sammen 130 millioner såkalte synapser, som representerer forbindelsene man finner mellom nervecellene i hjernen. På samme måte som i hjernen kan cellene i brikken kommunisere med tusenvis av andre celler og «modulere» nerveforbindelsene mellom cellene.

Ved å simulere hjernens virkemåte skal brikken være i stand til å lære seg adferd og komme til konklusjoner på egen hånd basert på mønstre og assosiasjoner – uten at det er nødvendig å «trene opp» teknologien, slik man må med mange andre kunstig intelligens-systemer.

Prosessorgiganten sier den nye brikken har et meget stort potensiale innen for eksempel bilteknologi og robotteknologi, men fremdeles dreier det seg altså kun om en prototype. Den skal også bruke svært lite energi og er faktisk 1000 ganger mer energieffektiv enn det Intel kaller «typisk» kunstig intelligens-maskinvare.

Intel skal begynne å dele teknologien med ledende universiteter og forskningsinstitusjoner i løpet av første halvdel av 2018 i den hensikt å bringe kunstig intelligens fremover. Når vi eventuelt får se de forbrukerrelaterte resultatene er uvisst. En introduksjonsvideo kan du se under.

Klær har også blitt smarte: Her er Googles nye jakke som du kan koble til mobilen »

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her