Til hovedinnhold

Huawei-fristen går ut på mandag. Får trolig fortsette å kjøpe amerikansk utstyr

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Niklas Plikk

På mandag denne uken har det gått 90 dager siden Huawei ble satt på USAs såkalte Entity List, som forhindret amerikanske selskaper å selge varene sine til selskapet. Det ble imidlertid ikke stopp fra første dag, og USA sa Huawei ville få 90 dager før blokkeringen ble satt i effekt.

Det skjer altså i dag. Ifølge to kilder til Reuters, med kjennskap til saken, vil utfallet trolig bli at USA gir Huawei ytterligere 90 dager, hvor de kan fortsette å handle med amerikanske selskaper.

Oppdatert: Huawei fikk 90 dager ekstra. Les mer her.

Hjelper amerikanske selskaper

En ny forlengelse på 90 dager er neppe for å hjelpe Huawei, men heller for å verne om de amerikanske leverandørene.

I 2018 alene brukte Huawei rundt 70 milliarder dollar på å kjøpe utstyr fra tredjepartsselskaper, hvorav 11 milliarder dollar av dem, omtrent 99 milliarder kroner, kom fra amerikanske selskaper. Det inkluderer blant annet giganter som Qualcomm, Intel og Google.

Kan søke om fritak

I juni, over en måned etter at sanksjonene først ble annonsert, lettet USA litt på presset og sa at Huawei igjen skulle få kjøpe varer fra amerikanske selskaper. Flere uker senere ble det klart at amerikanske selskaper måtte søke om dispensasjon for å få lov å selge varene sine til Huawei, og at selv ikke disse var helt fritatt for noe eventuelt salgsforbud.

Over 50 amerikanske selskaper skal ha søkt til de amerikanske myndighetene om slike lisenser. Det bekreftet Commerce Secretary Wilbur Ross, som også sa at han forventet flere, ifølge Reuters.

Lager eget operativsystem

En av de mange tingene Huawei kjøper fra USA er lisens for å bruke Googles mobiloperativsystem, Android. Selve kildekoden er lisensfri og kan brukes av hvem som helst, men for å få tilgang til Google-produkter, som applikasjonsbutikken Google Play Store, er selskaper nødt til å betale. Uten tillatelse til å handle med amerikanske selskaper kan dette i teorien bli problematisk for Huawei i fremtiden, hvis USA skulle sette foten ned.

For å gjøre seg mindre avhengig av amerikanerne har de derfor jobbet med sitt eget operativsystem i fem år, som de viste frem for første gang denne måneden. Operativsystemet heter HarmonyOS, og vil i første omgang ikke brukes på mobiler, men andre smartprodukter som TV-er, biler og smartklokker. Operativsystemet skal imidlertid være fleksibelt, og skal også kunne brukes på mobiler.

Avgjørelse kommer mandag kveld

Den endelige avgjørelsen blir tatt mandag av amerikanske myndigheter. På grunn av tidsforskjellen vil det trolig bety sent mandag kveld her i Norge.

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her