Til hovedinnhold

Er iPhone-batteriet ditt gammelt? Dette bør du gjøre

Niklas Plikk

Du har sikkert lest nyhetene: Apple har bekreftet at de gjør iPhoner med gamle batterier tregere med vilje. De sier at jo eldre batteriene blir, desto større er sjansen for at mobilen plutselig skrur seg av hvis prosessoren plutselig trekker store mengder strøm. Derfor reduserer de ytelsen på prosessoren litt, for å forhindre at mobilen din plutselig skal skru seg av.

Dette har blitt en såpass stor sak at Apple har bedt om unnskyldning for hvordan det hele har blitt kommunisert.

Som et plaster på såret tilbyr de batteribytte for iPhone 6, iPhone 6S, iPhone 7 og iPhone SE ut 2018 til en redusert pris. Prisen reduseres fra cirka 800 kroner, til bare 299 kroner her i Norge.

Så, hva gjør du om du har et slitt batteri?

Se videoen øverst i saken.

Steg 1: Sjekk om du faktisk er rammet

Ser du denne beskjeden på mobilen din bør du vurdere å skifte batteri. Bilde: Apple

Hvis mobilen din føltes tregere ut etter forrige iOS-oppdatering er det ikke nødvendigvis fordi Apple har begrenset prosessoren. Det kan være andre grunner også, slik som at operativsystemet rett og slett krever mer maskinkraft.

For å sjekke om det er batteriet som er årsaken til at mobilen din er tregere trenger du bare å gå til batteriinformasjonen på mobilen din:

  • Innstillinger --> Batteri
Vi sjekket to mobiler på kontoret med appen Battery Life. (trykk for større bilde)

Hvis batteriet ditt er gammelt og slitt, vil du se en advarsel i toppen som sier at «batteriet ditt kan trenge en servicesjekk».

Denne beskjeden dukker bare opp på mobiler som har installert iOS 10.2.1 eller nyere.

Hvis du ser denne advarselen har mobilen din trolig fått redusert ytelse, og batteriet må byttes for at du skal få maksimal prosessorkraft tilbake. Vi sjekket på en håndfull mobiler på kontoret; to iPhone 6S, iPhone 7, en iPhone 8 og en iPhone SE, og ingen hadde denne beskjeden.

Da Apple bekreftet at de vil tilby billigere batteribytte, lovte de også at de vil slippe en programvareoppdatering i begynnelsen av 2018 som vil gjøre det tydeligere hva slags tilstand batteriet i iPhonen er.

Fram til den tid kan du kan du også prøve deg med appen Battery Life, som hjelper deg å sjekke statusen på batteriet. Den gir deg en indikasjon på hvor mye av sin maksimale kapasitet den har mistet, og om du bør vurdere et batteribytte. Merk at appen ikke er helt nøyaktig, men den bør likevel kunne gi en indikasjon på batterihelsen.

Det tryggeste: Bytt batteriet hos en Apple-butikk

Hvis batteriet ditt er gammelt er det enkleste alternativet å få det byttet hos et autorisert verksted.

Skulle batteriet ditt være såpass redusert at du har fått beskjed om å bytte det, har du et par alternativer.

Det billigste og enkleste er selvfølgelig å bare ignorere beskjeden, og leve med en litt tregere mobil som har dårlig batteritid. Da tar det nok ikke lang tid før du drømmer om en splitter ny mobil, som definitivt vil koste deg mer enn bare et batteribytte.

Alternativet som vil passe de fleste er å levere inn mobilen din til et verksted for å bytte batteriet. Her finnes det mange steder å velge mellom i hele Norge, og et batteribytte på en iPhone er en såpass enkel prosedyre at det ikke burde ta så lang tid for verkstedet.

Tidligere har prisen for et batteribytte variert fra modell til modell, hvor det kostet omtrent 400 kroner for å bytte batteri på en iPhone 5 og opptil 900 kroner på en iPhone 7.

Nå har imidlertid Apple sagt at de reduserer prisen for batteribytte for alle iPhone-modeller til 299 kroner. For å få denne prisen er du nødt til å gå via Apples nettside her.

Prisen gjelder ut 2018, og bare for iPhone 6 eller nyere.

Det risikable: Bytt batteriet selv

Det er ikke veldig komplisert å bytte batteriet, men det krever litt utstyr. Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Hvis du vil spare litt penger og har lyst på en liten utfordring kan du bytte batteriet selv.

Det er ikke veldig komplisert, og et batteri på nettet kan koste deg så lite som 100 kroner.

Det forutsetter imidlertid at du har litt utstyr (for eksempel iFixits startsett), som koster rundt 300 kroner. I tillegg trenger du en hårføner (eller helst en varmepistol), noe ikke alle har. På toppen av det hele risikerer du også at du mister garantien på mobilen når du åpner den opp. Er mobilen et par år gammel er kanskje ikke det så farlig, men det er verdt å vite. Nå som Apple har senket prisen for batteribytte til bare 299 kroner bør du være ganske sikker på hva du gjør for å velge dette fremfor en offisiell reperasjon.

Hvis du vurderer å bytte batteriet selv kan du lese gjennomgang om hvordan vi byttet batteriet på en iPhone her.

Hvorfor blir batteriet slitt?

Hvis du utsetter mobilen for mye varme over lengre tid, vil batteriet kunne få varige skader. Bilde: Apple

Litium-ion-batteriet som holder mobilen din igang får redusert ytelse over tid, uansett hva du gjør.

Batteriets alder, antall ladesykluser og eksponering for ekstrem varme eller kulde er alle faktorer som spiller inn. Derfor kan det hende at du ser batteriadvarselen selv om du har en litt nyere mobil som har vært utsatt for «ekstreme temperaturer».

Selv om du sikkert har opplevd elendig batteritid når mobilen din blir kald om vinteren, vil dette bare være midlertidig. Så fort batteriet kommer tilbake til normal temperatur vil den også ha normal kapasitet.

Det samme gjelder ikke for veldig høye temperaturer. Apple sier på sine egne nettsider at hvis mobilen er utsatt for lufttemperaturer over 35 grader, er det en sjanse for at batteriet får varige skader. Hvis du for eksempel lar mobilen ligge ute på terrassen om sommeren over lengre tid, kan det redusere batterikapasiteten permanent.

Da er det ingen annen utvei enn å faktisk bytte batteriet hvis du vil ha lengre batteritid, og potensielt bedre ytelse.

Hvis du vil lese litt mer om Litium-ion-batterier og hvordan de fungerer, er Apples informasjonsside er greit sted å starte.

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her