Til hovedinnhold

Brillene som blander datagrafikk og virkelighet er endelig sluppet

Men det spørs om du vil legge over 20 000 kroner på bordet for dem.

Magic Leap
Anders Brattensborg Smedsrud

VR-briller, hvor du transporteres inn i en virtuell verden, er noe flere har blitt kjent med de siste årene. Såkalte «AR-briller», som legger lag av datagrafikk oppå det du ser i den virkelige verden, såkalt «blandet virkelighet», er imidlertid noe som fortsatt er forbehold «proffene».

Dette endrer seg neppe nå som det amerikanske selskapet Magic Leap endelig lanserer sine Magic Leap One-AR-briller. Mange har fulgt disse med spenning helt siden de ble kjent for over tre år siden, men prislappen på heftige 2300 dollar, eller vel over 20 000 norske kroner, vil nok avskrive de fleste.

Den mest kjente AR-brillen er Microsofts HoloLens:
Skal revolusjonere opplæring og design »

Legger datagrafikk over verden

Magic Leap

Magic Leap One er et par AR-briller som faktisk minner om vanlige briller, og ikke en hjelm som mange andre produkter, og består av tre deler. Selve brillene som kalles Lightwear, en liten datamaskin som heter Lightpack og en trådløs kontroll.

Like ved hvert av ørene er det plassert høyttalere og mikrofoner, men du kan også plugge inn ørepropper for mer privat lyd og samtaler.

Selve brillene er utstyrt med seks sporingskameraer, samt egne linser for å projisere datagenerert grafikk over verdenen du ser gjennom glassene. Selve virkemåten til brillene er ikke beskrevet i detalj, men på hjemmesiden står det at brillene fungerer ved å generere «digitalt lys» på forskjellige dybdenivåer som blandes sømløst med naturlig lys fra omgivelsene.

Den lille datamaskinen, Lightpack, kan festes til bukselommen og er utstyrt med en Tegra X2-brikke fra grafikkselskapet Nvidia, har 8 GB minne og 128 GB lagringsplass. Batteriet som driver denne og som altså lar deg blande dataskapt grafikk og virkelighet kan holde det gående i tre timer av gangen.

Foreløpig finnes det blant annet en nettleser, en chatte-app for interaksjon med venner, og mulighet for å omgi seg med virtuelle skjermer (med informasjon på) eller objekter. Også et spill kalt Dr. Grordbort's Invaders er tilgjengelig.

Brillen er foreløpig ment for bruk inne, og kommuniserer med omverdenen ved hjelp av bluetooth og WiFi, men skal også komme med støtte for mobildata senere.

– Holdes tilbake av tekniske begrensninger

Selv om privatpersoner kan kjøpe Magic Leap One er hovedfokus på å selge brillen til utviklere som vil lage apper og opplevelser til den.

Nettstedet The Verge har allerede prøvd AR-brillen og skriver at det er et ambisiøst prosjekt som foreløpig holdes tilbake av tekniske begrensninger. Teknologien drives imidlertid stadig fremover, og ifølge nettstedet skal i alle fall passformen sitte som et skudd. Om Magic Leap One ikke er noe for oss dødelige i dag er det i det minste en smak på hva vi vil få servert over de neste årene.

Foretrekker du vanlig VR?
Slik er det å spille Skyrim i VR »

(Kilde: Pocket-lint)

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her