Til hovedinnhold

Ti tips for å dempe mobilsuget

Ta fra appene styringen.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim

Vi må ikke lenger studere kart eller spørre om veien for å komme oss fra punkt a til punkt b på et nytt sted.

Skulle vi likevel stå fast er det enkelt å ringe, eller snappe, en venn. Men mobilen som hjelper oss med alt dette forsyner seg også grovt av tiden vår.

Skrur du av varslingene i en masete app er sjansen stor for at du får et nytt varsel hver gang du bruker appen.

«Skru på varslinger, så du ikke går glipp av noe!»

Mobilen eller folkene som utvikler apper for den krever din oppmerksomhet, og de gir den ikke fra seg uten videre.

Utviklerne lurer oss inn

Snapstreaks, pushvarslinger om alt mellom himmel og jord eller spill som baserer seg på tidtakere plinger i tide og utide. Ofte gis vi et inntrykk av at vi kan vinne noe på å løfte mobilen og adlyde. Tallet ved siden av brukernavnet vårt stiger, eller døgnpremien i spillet innkasseres.

Samtidig har vi kanskje sett en reklame eller to, eller gitt fra oss litt personlige data. Ille nok, vil enkelte si, mens mange vil hevde at samtalen du falt ut av og tiden du ikke var «til stede» er enda verre.

Det kan i hvert fall bli det hvis antallet slike utfall gjennom dagen blir for mange.

Her er noen triks for å hjelpe deg med å legge mobilen til siden og å bruke den på dine vilkår. Vi har sortert dem etter hvor dramatiske de er - kanskje kan du forbedre ditt digitale liv med bare noen få av disse?

1. Skaff deg oversikt

Hvor mye bruker du egentlig mobilen din? Lademønsteret ditt avslører litt av regnestykket. Hvis du konstant halser fra lademulighet til lademulighet er enten batteriet ditt dårlig, eller så skrur du kanskje på skjermen din litt for ofte. iOS 12 og Android 9 har begge tidsoversikter bygget inn i menysystemet. Se etter navn som «Skjermtid» og «Digital balanse». Her vil du få en kjapp oversikt over hvordan og hvor mye du har brukt mobilen i det siste. Det er litt som å ha en alltid oppdatert liste over hva du har brukt kredittkortet til - på selve kredittkortet. For eldre mobiler kan du få et inntrykk av hvilke apper som har stjålet oppmerksomheten din ved å se på batteribruksloggen i telefonen.

Både iPhone/iOS og Android byr på gode verktøy for å få oversikt over tidsbruken.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

2. Skru av varslinger

Vi skrur på skjermene våre mellom noen tittalls og flere hundretalls ganger i løpet av en dag. Det skulle egentlig ikke være nødvendig å få individuelle varslinger om alt som skjer på mobilskjermen når vi uansett ser på den så ofte. Derfor er det lurt å skru av varslinger for alt som ikke er tidskritisk. Spill med døgnbonuser er antakeligvis det første som burde ryke, apper som varsler om markedsføringssamarbeid likeså. For mange er det ikke nødvendig å være oppdatert på minuttet med e-posten sin. Samtaler og din primære meldingsapp kan være aktuelle å beholde lyden på. Men vær obs på at Snapchat og Messenger både er noen av de nyttigste og mest vanedannende appene vi har. Mens for eksempel SMS-appen eller Signal ikke jobber fullt så hardt for å holde deg foran skjermen.

Skru av varslingene på de mest irriterende appene.
Niklas Plikk, Tek.no

3. Gjem vekk noen apper

Kollega Pål Joakim Pollen i Dinside sa det kanskje best; noen av disse appene er som å ustanselig åpne kjøleskapet når du egentlig ikke er sulten. Det er ikke så lett å gjemme bort kjøleskapet, men du kan plassere en app litt i bakgrunnen om du vil. Hvis du har en Android-telefon trenger ikke appen å være på hjemmeskjermene dine. På iPhoner kan det være like greit å lage seg en mappe på en appside du må sveipe litt for å komme til. Appen er der, og den er tilgjengelig. Men du blir ikke minnet på den hele tiden. Om du er blant dem som ofte starter funksjoner fra appsøket på mobilen din kan dette trikset være mindre nyttig.

Gjem skrotet i en egen mappe, der du slipper å bli fristet.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

4. Kast ut de verste synderne

Noen apper er nesten umulige å la være i fred. Ikke bare gnåler de når varslingene er på, men de har gjort et spill av at du besøker dem ofte. De varsler deg også om at du har gjort noe dumt hvis du prøver å begrense inflytelsen de har på mobilbruken din. Hvis det er vanskelig å bruke disse appene, for eksempel ved at de maser konstant om å skru på igjen varslinger, kan det være like greit å slå opp for godt med appen eller tjenesten. Heldigvis henger gjerne mengden mas omvendt sammen med hvor nyttig appen er. Du ser ikke Google Maps finne på alle mulige unnskyldninger for å holde deg i appen mest mulig av tiden. Hvis du har opparbeidet deg hundrevis av apper tåler nok utvalget en liten luking uansett.

Det er ikke alle mobilapper som bidrar til trivsel. Noen kan det være like greit å fjerne.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

5. Svart/hvitt-modus

Farger og lyder har vært en måte å trekke til seg brukere på i alle år. Klassiske flipper-spill, pachinko i Japan og enarmede banditter i Las Vegas bruker alle metoden. Og mobilen din er like skruppelløs. Fargesprakende skjermer og animasjoner som benytter seg av dem gjør det litt mer forlokkende å bruke dingsen. For enkelte kan det å sette mobilen i monokrom eller svart/hvitt-modus være en enkel måte å gjøre den litt mindre lokkende. Innstillingen finner du som regel enten under tilgjengelighetsinnstillingene eller utviklerinnstillingene på telefonen. Sistnevnte kan være litt krevende å få tilgang til.

Skrur du på svart/hvitt blir mobilen langt mindre fristende å plukke opp.
Niklas Plikk, Tek.no

6. Sett begrensninger

Du kan sette opp tidsbegrensninger for enkeltapper eller kategorier av apper på mobilen din. Det gjør du samme sted som du sjekket tidsbruken din i første punkt i denne oversikten. Dermed vil appen i utgangspunktet nekte å starte hvis du har brukt den mer enn tilmålt mengde tid for dagen. Men vær obs på at denne og de andre begrensningnene vi har nevnt frem til nå lar seg overstyre. Du kan som regel insistere på å gå videre, selv om tidskvoten er brukt opp.

En litt beslektet måte å hindre tilgang på er låse ned appen i telefonens app-safe, der du må taste ekstra kode for å få startet den. Dermed blir det ikke like enkelt å bare tappe seg inn hver gang.

Google Pixel 3 XL og Huawei Mate 20 Pro har omfattende hjelpemidler for å styre tiden du bruker på mobilen. Galaxy Note 9 har ikke det, så der har vi lastet ned appen Usage Time fra Google Play.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

7. La noen andre sette begrensninger

Hvis alle selvpålagte begrensninger står for fall kan du få noen andre til å være den ansvarlige. La dem sette opp foreldrekontrollene på mobilen din, og bestemme hvilke apper du får lov til å bruke. Hvis mobilen tillater det kan du sette opp tidskvoter også her, slik at du ikke kan overstyre løsningen uten et passord som din «digitale verge» kontrollerer.

Gå i barndommen ved å la noen andre bli din digitale verge. Huawei Mate 20 Pro kan beskytte tidsgrenser og appsperrer med PIN-kode.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

8. Vurder en lavere datakvote

Bruker du mobilen så mye at du trenger et abonnement med massevis av data inkludert? Hvis uvøren mobilbruk er et problem kan det hende at et kjipere mobilabonnement får deg til å tenke litt mer på hvordan og hvor mye du bruker telefonen. Kanskje kan bruk av visse apper i større grad begrenses til WiFi-en hjemme, slik at du er med på verden når du er utenfor husets fire vegger?

Vurder et abonnement med mindre datapakke, så du surfer mindre på nettet.
Niklas Plikk, Tek.no

9. Ultra strømsparing

Steget før du kjøper deg en telefon nesten uten funksjoner er å ta vekk de fleste mindre viktige funksjonene fra telefonene du allerede har. Ultrastrømsparing dukket opp for noen år siden, og innebærer ofte at telefonen bytter til svart/hvitt på skjermen. Den skrur ned ytelsen på maskinvaren og den kutter som regel ut tilgang på alle, eller mange av, appene du måtte ha installert. Dermed får du SMS og tale, samt en og annen ekstrafunksjon - av og til en app eller to i tillegg. Men du kan ikke bruke mobilen som du vil, og foruten funksjonene du valgte å ha tilgang på da du aktiverte funksjonen første gang vil telefonen oppføre seg som om den ikke hadde appbutikk og Instagram.

Legg gnålet på is ved å aktivere den heftigste strømsparingen telefonen din byr på. Kjempelang batteritid er en bonus.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

10. Kjøp «dumtelefon»

Den mest dramatiske løsningen er den eneste effektive for en del mobilbrukere. Den ene selvpålagte begrensningen det virkelig er vanskelig å gå forbi er valget av type mobiltelefon. Hvis telefonen du har i lomma rett og slett ikke kan brukes til tidstyvene dine er det heller ikke så aktuelt å miste tid til dem. Da må du i så fall kjøpe deg ny telefon når Snapchat-suget kommer.

Men vær obs på at mange av de klassiske knappetelefonene bare støtter 2G-mobilnett, noe som gir dårligere samtalekvalitet. Vær også klar over at det er store prisforskjeller på disse telefonene, og velger du blant de dyrere er det ofte mer nostalgi enn telefon du betaler for. En enkel knappetelefon kan koste helt ned mellom 200 og 400 kroner.

En mer gammeldags telefon kan gjøre det enklere å ha mobilen med seg uten at den tar styringen. Men pass opp for de overprisede nostalgitelefonene som Nokia 3310 - det finnes jevngode modeller til halv pris.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Har du klart å begrense mobilbruken din, eller synes du ikke moderne mobilbruk er noe problem? Syng ut i kommentarfeltet. PS! Kjeder mobilen din deg? Husk at VG har en app som tilbyr både push og pling (iOS / Android).

Mer om
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her