Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Slik ferdes du rimelig og elektrisk i sommervarmen

Du kan kjøpe et elektrisk fremkomstmiddel fra rundt 2000 kroner.

Finn Jarle Kvalheim
mer

Sommeren er definitivt her, og strengt tatt kan deler av landet sies å ha hoppet over våren. Med de varme dagene kommer behovet for å komme seg rundt på en kjapp og enkel måte fort.

Og i varmen som store deler av landet har nytt godt av er det en fordel om man slipper å sykle seg svett før man kommer frem til parken eller svaberget. Med smitteverntiltakene i forbindelse med coronapandemien er det dessuten ønskelig å unngå kollektivtrafikk om man kan, og dermed blir andre fremkomstmidler desto mer aktuelle.

De siste par årene har vi testet mange elektriske fremkomstmidler, og spesielt elektriske sykler.Disse gir deg assistanse når du tråkker, slik at du kommer både lengre og lettere avsted. Med de beste slipper du også å reise deg når du skal sykle i de hardeste oppoverbakkene.

Hvis du vil slippe å tråkke

Til kortere eller lengre turer der selve sykkelidyllen ikke er så viktig finnes det andre typer fremkomstmidler som kan være vel så gode. En sparkesykkel må ha litt manuell starthjelp, før den tar deg resten av veien for egen motor. I motsetning til elsyklene, som finnes i terreng- og hybridutgaver, er ikke sparkesykler noe du bør prøve andre steder enn på flate veier og fortau.

Men både sparkesykler og elsykler er begrenset i hastighet, til henholdsvis 20 og 25 kilometer i timen. Hvis det haster litt mer, og du fortsatt vil kjenne vinden fyke forbi der du suser i t-skjorta er kanskje en elektrisk scooter mer din greie?

Uansett finner du de beste elektriske fremkomstmidlene vi har testet i listen under. Høres ikke testvinneren helt riktig ut for deg kan du kanskje finne en god match i samletestene som vi lenker til i boksene.

Et råskinn av en elsykkel - Haibike Sduro Trekking

Da vi testet elsykler i vår var det denne modellen fra tyske Haibike som kom aller best ut. Dette er en ganske kostbar elsykkel, men til gjengjeld får du en sykkel som både er komfortabel å bruke, har meget god byggekvalitet og ikke minst er råsterk i alle situasjoner. Selv lange strekk med oppoverbakker håndteres godt, og den hadde også testens aller beste lys.

Prisen er imidlertid skrudd opp noe fra da vi testet, og i skrivende stund må du ut med 37.000 kroner for en slik.

Hele testen av elsykler mellom 25.000 og 40.000 kroner finner du her »

Haibike SDURO Trekking 4.0 2020 (Electric)
Imponerende
Best i test

Haibike SDURO Trekking 4.0 2020 (Electric)

Imponerende
sitatTysk kvalitet på sitt aller beste

Fordeler

  • +
    Meget god byggekvalitet
  • +
    Meget god komfort
  • +
    Takler alt av bakker uten problemer
  • +
    Meget godt egnet på ujevne underlag
  • +
    Låsbar demper
  • +
    God utveksling på girene

Ting å tenke på

  • Kunne gjerne hatt litt større skjerm

Litt billigere, men fortsatt god - Buddy Bike C4

Om du synes 37.000 kroner er litt i overkant mye å bruke på en elsykkel, finnes det også gode alternativer som ikke krever like stort innhogg i lommeboka. Ett av dem er denne modellen fra norske Buddy Bike. De vant faktisk elsykkeltesten vår i 2019 med modellen C4, men siden prisgrensa var hevet betydelig i år nådde ikke C5 helt opp.

Dette er likevel en god elsykkel til prisen på 25.000 kroner (eller 28.000 med større batteri). Den har greit med kraft i motbakker, er komfortabel å sykle på og er solid bygget. Haibiken er imidlertid enda kraftigere og har en bedre sensor som avgjør når motoren skal trå til.

Hele testen av elsykler mellom 25.000 og 40.000 kroner finner du her »

Buddy Bike C5
Bra

Buddy Bike C5

Bra
sitatGjør mye rett

Fordeler

  • +
    Har den beste skjermen av alle
  • +
    Solid bygget
  • +
    Komfortabel
  • +
    Låsbar demper
  • +
    Takler motbakke greit
  • +
    Blant de billigste i testen
  • +
    ReTyre er en enkel måte å skifte til et annet dekk på

Ting å tenke på

  • Litt treg respons når du starter eller avslutter å tråkke
  • Ikke like god til å tilpasse kraften i motoren til hvor hardt du tråkker som de beste i testen
  • Egner seg mindre på ujevnt underlag – da bør du kjøpe et ReTyre-«skin» som egner seg til dette

Rimelig, men ålreit - Momas Randolph

Da vi testet sykler rundt 10 000-kronersmerket i 2018 ble vi ikke veldig imponert. Nivået lå et stykke under det vi helst ønsker fra elsykler, men Momas Urban Randolph var unntaket, og vant også testen. Den kom seg greit opp ekstreme motbakker takket være krankmotoren som resten av de rimeligere syklene ikke hadde. Stort batteri og komfortabel sykling fikk den også skryt for. Ting har selvfølgelig skjedd siden da, men det har også skjedd ting med Randolph, som nå er kommet i 2020-utgave.

Forbedret motor og større batteri er blant forbedringene, og koblingene skal også ha blitt vanntette.

Hele samletesten av de billigste elsyklene finner du her »

Momas Randolph 2020 (Electric)
Momas Randolph 2020 (Electric)

Hvis du bare vil frem - Xiaomi Mi M365 Pro

Vegar Jansen, Tek.no

Hvis reisen ikke er opplevelsen, men bare på veien til opplevelsen, kan en sparkesykkel med elektrisk drift være verdt å vurdere. Disse dingsene er artige å kjøre og har nylig blitt lovlige på norske veier, og stadig flere har etter hvert også lansert elsparkesykler som overholder den norske fartsgrensen på 20 kilometer i timen.

En av disse er Xiaomis nye Pro-versjon av den kjente M365-modellen. Den har først og fremst betydelig bedre rekkevidde enn sitt mer utbredte søsken, og vi målte hele 40 kilometer før den sa takk for seg. Det er solid. En langt mer innholdsrik skjerm får du også, og Pro-modellen skal etter sigende også ha kraftigere motor.

Luftfylte dekk er et litt tveegget sverd - det er mer behagelig enn faste gummihjul, men samtidig har du hele tiden risikoen for å punktere. Dette er en elsparkesykkel som i det hele tatt er vanskelig å kritisere for så veldig mye.

Vi er for øvrig i ferd med å teste flere elsparkesykkelmodeller for tiden, så følg med.

Hele samletesten av elektriske sparkesykler finner du her »

Xiaomi Mi M365 Pro 20 km/t
Meget bra
Anbefalt

Xiaomi Mi M365 Pro 20 km/t

Meget bra
sitatEn kjent og stødig sparkesykkel med god rekkevidde.

Fordeler

  • +
    God rekkevidde
  • +
    Skivebrems bak
  • +
    «Sykkelbremsehåndtak»
  • +
    Luft i hjula gir grei kjørekomfort
  • +
    Har app

Ting å tenke på

  • Litt høy som sammenslått
  • Litt knotete plassert ladeport
  • Lovlig utgave er dyrere enn ulovlig versjon

Om du vil ha elsparkesykkel med harde hjul - Segway by Ninebot ES2L

De luftfylte dekkene på Xiaomi-modellene kan selvfølgelig byttes ut med harde og punkteringsfrie hjul, men om du vil spare deg for jobben kan du kanskje velge en modell som kommer med punkteringsfrie hjul i utgangspunktet. En av de beste her er Segway by Ninebots ES2, som i utgaven sperret til de lovlige 20 kilometer i timen er kalt ES2L.

Uheldigvis koster også den sperrede utgaven mer enn den vanlige modellen, som går i inntil 25 km/t. Riktignok er ikke motorytelsen til ES2/ES2L den aller heftigste, så den føles litt seig i motbakkene, men dette kan enkelt rettes med et tilhørende ekstrabatteri. Dette gir både ekstra rekkevidde og ikke minst mer motorkraft, og med ekstrabatteriet på føles ES-modellene langt mer yppige.

Komforten er ikke like høy her som på modeller med luftfylte dekk, men du slipper til gjengjeld å tenke på punktering.

Ninebot by Segway KickScooter ES2L
Bra
Anbefalt

Ninebot by Segway KickScooter ES2L

Bra

Fordeler

  • +
    Hendig app
  • +
    Justerbar regenerering
  • +
    Kan ta ekstrabatteri for bedre rekkevidde og kraft
  • +
    Fjæring både foran og bak

Ting å tenke på

  • Mangler bjelle
  • Litt lite futt i bratte bakker (uten ekstrabatteri)

For den litt mer eventyrlystne - Segway Drift W1

Om det du helst skulle hatt var elektriske rulleskøyter, er sannsynligvis Segways Drift W1 det nærmeste du kommer. Disse fungerer nærmet på samme måte som «hoverboard»-ene, ved at du lener deg i retningen du vil bevege deg, bare at du har en «skøyte» til hver fot.

Vi må nok gjøre oppmerksom på at disse er mer å anse som et leketøy enn som et fullverdig fremkomstmiddel, spesielt fordi utformingen gjør at de er veldig sensitive for grus og annet ujevnt underlag. Det er imidlertid veldig gøy å kjøre på disse, i alle fall etter at du er forbi den ganske bratte læringskurven i starten, og vi kan nærmest garantere at du kommer til å få mye oppmerksomhet.

Siden vi testet dem har også prisen sunket ganske betydelig.

Drift W1
Bra

Drift W1

Bra
sitatEt artig produkt, men Drift W1 er strengt tatt mer et leketøy enn et kjøretøy.

Fordeler

  • +
    Gøy å leke seg med
  • +
    Virker solide

Ting å tenke på

  • Krever meget jevnt underlag
  • Veier en del
  • Pris

Hva med en elektrisk scooter? - Vässla 2

Vässla 2

Vässla er en smart elektrisk scooter som bringer deg frem i inntil 45 km/t. Bildet viser førsteutgaven, mens modellen de nå selger er Vässla 2.
Niklas Plikk, Tek.no

Greit, denne havner mer i kategorien for ordinære elektriske kjøretøy enn de andre sykkelvariantene i listen. Men en scooter som beveger seg bare på batteri og elmotor gir en stille og ganske annerledes opplevelse enn det andre scootere og mopeder kan gi. Og med en toppfart på 45 kilometer i timen kommer du deg rimelig fort til bestemmelsesstedet uten å måtte kaste lange blikk på bilen eller bli bakt i en stappfull buss.

Modellen vi testet i 2018 var førsteutgaven av svenske Vessla, men siden har de lansert versjon to (og endret navnet til Vässla etter en liten navnedisputt med mer kjente Vespa), blant annet med kraftigere motor. Det var en av innvendingene våre mot doningen den gang, nemlig at den ikke var spesielt kraftig i oppoverbakker. I tillegg er hjulene oppgradert fra 10 til 12 tommer, noe som også øker kjørekomforten.

Rekkevidden er rundt fire mil, men det er plass til to batterier under setet, slik at du eventuelt kan ta med deg et ekstra. En slik elscooter koster rundt 25.000 kroner, og kan være et godt alternativ i byen. Bare husk at du ikke kan bruke den i sykkelfeltet.

Les hele testen av den første Vessla her »

Det er ikke alt vi rekker å teste på tolv måneder, og det finnes flere kategorier dingser som kan ta deg til grillfesten på en behagelig og sommerlig måte.

Vi tar derfor med noen spreke representanter fra hver av de mest vanlige typene under. Disse har vi foreløpig ikke testet, så her holder vi oss til å nevne markedslederne for hver type.

Selvbalanserende kjøretøy

Ninebot by Segway Mini Pro 320

Ninebot by Segway Mini Pro 320

Segway er navnet på den opprinnelige selvbalanserende farkosten. De finnes fortsatt på markedet, men de store modellene med håndtak koster ganske mye. Du kan få selvbalanserende kjøretøy ganske langt ned i pris, så som denne varianten, Mini Pro.

Her får du ikke håndtak, men styrer i stedet ved å ha knærne rundt en støtte du peker i den retningen du vil ferdes. Her starter prisene rundt 5000 kroner, og fortsetter opp til fullvoksne Segway-modeller, og konkurrenter, som fort kan koste 40-50 000 kroner.

Denne modellen er kun et eksempel fra én av markedslederne.

Ninebot by Segway Mini Pro 320
Ninebot by Segway Mini Pro 320

Svevebrettene

RayeeTech Hoverboard 6,5"

RayeeTech Hoverboard 6,5"

Svevebrettene er tett i slekt med ting som de større Segway-modellene. De kategoriseres alle som selvbalanserende kjøretøy. Men svevebrettene har ikke håndtak eller knestøtte, slik de større variantene har. De styres bare av hvilken vei du legger vekten når du står på dem. Disse er antakeligvis de billigste elektriske fremkomstmidlene du kan kjøpe, men vær obs på at det er store kvalitetsforskjeller på dem.

Det er også lurt å holde seg til leverandører og merker du stoler på, i så stor grad som mulig. Her har det vært en eksplosjon av produsenter og ulike produkter - i så stor grad at enkelte av produktene har hatt dårlige batterier og tatt fyr. Kjøper du fra en god butikk og en produsent med solide og gode produkter bør ikke det være noe problem, men vi hadde kanskje ikke tatt med oss en slik fra utlandet.

Denne modellen er kun et eksempel på klassen svevebrett.

RayeeTech Hoverboard 6,5"
RayeeTech Hoverboard 6,5"

Elektriske skateboard

Yuneec E-Go

Yuneec E-Go

Hvis et elektrisk skateboard frister finnes det flere varianter av disse også. Markedslederne er Boosted Boards, men her betaler du også litt mer enn hos andre produsenter.

Vi prøvekjørte eksempelvis Inboard M1 for et par år siden, og selv om produktene gjerne har fått lenger rekkevidde og bedre teknologi siden den gang, er de for de fleste formål relativt like i dag.

Denne modellen er kun et eksempel på klassen elektriske skateboard.

Vil du vite mer? Se sniktitten på Inboard M1 her »

Yuneec E-Go
Yuneec E-Go
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her