Til hovedinnhold
GuideSammenligning av musikkstrømmetjenester

Velg musikktjenesten som passer deg best

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Anders Brattensborg Smedsrud

Oppdatert 23. desember 2019: Originalsaken fra 2017 er oppdatert med informasjon om nye strømmetjenester, samt justert prising og tilgjengelige funksjoner.

Vi har tidligere guidet deg igjennom hvordan du lett tar med deg alle spillelistene dine når du bytter strømmetjeneste.

Men hvorfor skal du egentlig bytte strømmetjeneste? De spiller da musikk alle sammen, og stort sett fra den samme katalogen til en «hundrings» i måneden.

Vel, etter å ha undersøkt ståa hos de fleste aktørene på det norske markedet oppdaget vi at det var ganske store forskjeller mellom strømmetjenestene. I denne saken går vi derfor gjennom hovedfunksjonene og samler de viktigste forskjellene for deg slik at du lett kan hoppe over til den aktøren som passer deg best.

Vi begynner med en rask oversikt:

Apple MusicBeatDeezerGoogle MusicNapsterSpotifyTidalYouTube Music
Ordinær pris:99,-99,-0/99/199,-0/99,-99,-0/109,- 99/199,- 0/99,-
Familieabo:149,- 169,-149,-149,-Bytt169,- 149/299,- 149,-
Studentabo:49,-ByttByttByttBytt54,-Bytt54,-
Gratisperiode:90 dager 14 dager Bytt30 dager 30 dager 30 dager 30 dager 90 dager
HiFi-strømming:ByttByttKrysse avByttByttByttKrysse avBytt
Katalog: 60 mill+30 mill+ 56 mill+ 40 mill+ 40 mill+ 50 mill+48 mill+ Ikke oppgitt
Musikkvideoer:Krysse avNei Krysse avNei Nei Nei Krysse avKrysse av
Opplasting:Krysse avNei Nei Krysse avNei Nei Nei Nei
Nedlasting:Krysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse av

Alle skal ha en «hundrings»

Bare i spesielle tilfeller kommer du unna med å bla opp mindre enn 99 kroner per måned for å strømme musikk. Det er nemlig her innstegspunktet ligger for alle tjenestene vi har sett på. Dersom du er student frister imidlertid både Apple Music, Spotify og YouTube Music deg med halv pris. Videre kan inntil seks personer i en familie strømme musikk fra 149–169 kroner per måned hos alle unntatt Napster.

Bare Spotify, Google/YouTube og Deezer tillater gratispassasjerer, og da med mer begrenset funksjonalitet hvor en eksempelvis kun får «shuffle» en spilleliste eller et album, eller må tåle stadige reklameavbrudd og la mobilen stå med appen åpen hele tiden.

Tidal har best strømmekvalitet

For enkelte er strømmekvaliteten det viktigste. Og best kvalitet er det helt klart Tidal som leverer. Tidal leverer minst 320 kbit/s AAC, noe som i de fleste tilfeller tilsvarer konkurrentenes høyeste kvalitet. Om du dobler månedskostnaden din til 199 kroner for HiFi-abonnementet deres får du dessuten tilgang til flere titalls millioner spor i tapsfri 1411 kbit/s FLAC-kvalitet. Dette tilsvarer kvaliteten til lyden du spiller av fra fysiske CD-plater. Men, det er mer, for Tidal satser også på såkalt MQA-utgivelser hvor album strømmes i studiokvalitet. Det vil si at låter strømmes med inntil 9216 kbit/s, eller 24bit/192kHz-oppløsning.

Dersom du har et litt påkostet stereoanlegg eller et par gode hodetelefoner er det altså mye som taler for at du bør vurdere å gi Tidal en sjanse, fremfor de andre strømmetjenestene med deres komprimerte lyd i mye lavere oppløsning.

En god andreplass går imidlertid til Deezer, som tilbyr et HiFi-abonnement med lyd i CD-kvalitet.

Noen utmerker seg på funksjonalitet

Om strømmekvaliteten alene ikke betyr så mye for deg finnes det kanskje funksjoner som får én strømmetjeneste til å stå ut fra resten?

Vel, den aller mest nyttig funksjonen for deg som lytter til musikk fra flere kilder vil være Spotifys «Connect»-funksjon som lar deg styre avspillingen fra alle enheter med en Spotify-app på telefonen. Spotify tilbyr også Facebook-integrasjon, slik at du lett kan dele spillelister med venner, eller snoke i hva vennene dine har lyttet til. Apropos spillelister så har Spotify også et velfortjent rykte på seg for å være flinke til å anbefale deg artister du vil like, eller personifiserte spillelister.

En funksjon vi setter pris på hos Apple Music, Deezer og Google Music er muligheten til å laste opp deler av din egen musikksamling til skyserverene deres for å tette hull i katalogen. Det kan være gull verdt for deg med musikksmak som ligger langt til side for topp 20-listene.

Deezer byr på egne apper som lar deg hente ut noter fra melodier, sette sammen kreative spillelister eller ha musikkquiz, mens deres samt Apple Music og Tidals dedikerte kategorier for musikkvideoer også må nevnes da det er noe de er alene om.

Under går vi mer i dybden på hver av strømmeaktørene.

Spotify – Mest brukervennlig med hendige funksjoner

Skjermdump/Tek.no

Abonnement: 0 – 109,-/mnd. Kvalitet: 160 – 320 kbit/s (OGG)

Etter over ti år i «gamet» er Spotify synonymt med musikkstrømming her i Norge. Spotify er også den klart største strømmetjenesten på det norske markedet, og med god grunn. Mens Spotify ikke kan slå i bordet med strømmekvalitet som utmerker seg eller profilerer seg med eksklusive artister, er selve brukervennligheten helt på topp.

Du finner det du trenger raskt, du kan starte, hoppe og bla mellom låter som om de lå lokalt, og funksjoner som krysstoning av låter er ingen selvfølgelighet. En tilnærmet endeløs rekke av kurerte personlige eller offentlige spillelister er på plass, og om ikke Spotify selv klarer å fenge deg vil artister eller andre Spotify-brukere sannsynligvis ha noen passende spillelister å dele med deg.

En av Spotifys aller største styrker ligger i «Spotify Connect»-funksjonen, som lar deg kontrollere avspillingen fra andre enheter enn selve avspillingsenheten. Dermed er det lett å justere volum eller velge låt fra mobilappen når du spiller ut på stereoanlegget ditt fra smart-TV-en. Facebook-integrasjon sørger på sin side for at det er lett å dele god musikk med venner, eller bare snoke for å se hvilke av venene din som har den flaueste musikksmaken. (PS: Du kan skru av dette.)

Studenter kan søke om redusert pris på 54 kroner måneden, mens alle familier kan samle inntil seks brukere på en faktura til bare 169 kroner per måned.

Er du raka fant frister Spotify med et gratisabonnement. Her får du maks strømme i 160 kbit/s og bare i såkalt «Shuffle»-modus hvor du ikke kan kontrollere rekkefølgen låter i et album eller en spilleliste spilles av. Du må også finne deg i å høre på reklame fra tid til annen.

Spotify støtter blant annet Windows, MacOS, Android, iOS, Apple TV, Playstation 3/4, Xbox One, de fleste Smart-TV-er og Chromecast. Strømming til Airplay- og blåtann-enheter er også på plass.

Prøv Spotify »

Får du musikkvaliteten du betaler for?
Dette må du passe på når du laster ned Spotify-spillelister »

Tidal – Best musikkvalitet

Skjermdump/Tek.no

Abonnement: 99 – 199,-/mnd. Kvalitet: 320 kbit/s (AAC) – 1411 kbit/s (FLAC)/9216 kbit/s (MQA)

Med norske aner, dog nå i hendene på den amerikanske artisten og mangemilliardæren Jay Z med venner, er Tidal fanebæreren for tapsfri og høykvalitets lydstrømming.

Med støtte for høyoppløst «HiFi»-lyd slår Tidal dermed et slag for alle lydentusiaster som har lidd etter at de superkomprimerte MP3-filene overtok den digitale arenaen på 2000-tallet. Her blir nemlig de andre strømmetjenestenes beste kvalitet ansett som basiskvalitet, og dersom du betaler 199 kroner i måneden får du strømme lyd som er minst like god, og i enkelte tilfeller også langt bedre enn du får fra en CD.

For, mens alle Tidal-abonnenter får tilgang til låter i 320 kbit/s AAC, får selskapets HiFi-kunder mulighet til å strømme en stor del av musikkatalogen i 1411 kbit/s FLAC-format. I motsetning til AAC- eller MP3-formatet kutter ikke det tapsfrie FLAC-formatet informasjon fra musikken, som ansees som like god som CD-kvalitet.

Som ikke det var nok satser Tidal også på såkalt MQA-utgivelser hvor album altså strømmes i studiokvalitet, eller «Master»-kvalitet, som selskapet selv kaller det. Det vil si at låter strømmes med inntil 9216 kbit/s, eller 24bit/192kHz-oppløsning. Til sammenligning gir en CD deg lyd i 16-bit/48kHz-oppløsning.

Da vi sjekket selv for to år siden var det litt spedt med MQA-utgivelser, men enkelte album fra Kari Bremnes, a-ha, Coldplay, Beyoncé, Pink Floyd og Jay-Z selv, var allerede på plass. Flere utgivelser har trolig dukket opp siden den gang.

Dette er ikke en ren lyttetest, men vi har uansett tilbrakt noen uker med Tidal HiFi og kan rapportere om at det låter veldig bra på B&W-stereoen hjemme med en kraftig NAD-forsterker. Har du litt forseggjort oppsett, være seg gode hodetelefoner eller høyttalere med en dedikert forsterker hjemme, bør du altså vurdere en prøveperiode her før du slår deg til ro med komprimerte AAC- eller MP3-strømmer.

Et lite ankepunkt mot Tidal er at musikken, uavhengig av strømmekvalitet, bruker et par-tre sekunder på å starte. Det samme gjelder for spoling i låter du spiller. Du minnes dermed hele tiden på at du strømmer låtene fra internett, i sterk kontrast til hos eksempelvis Spotify hvor låtene starter momentant.

Satt opp mot spesielt Spotifys personifiserte ukentlige spilleliste, eller anbefalte artister, har tjenesten også en vei å gå. Et stort antall musikkvideoer kan kanskje gjøre opp for noe av dette.

Spotify støtter blant annet Windows, MacOS, Android, iOS og Chromecast. Strømming til Airplay- og blåtann-enheter er også på plass, sammen med en rekke lydsystemer for hjemmet.

Prøv Tidal »

Apple Music – 90 dager gratis strømming

Skjermdump/Tek.no

Abonnement: 99,-/mnd. Kvalitet: 256 kbit/s (AAC)

Apple Music har raskt blitt en av de mest populære strømmetjenestene. Dette skyldes god integrasjon mot Apples egne produkter og taleassistenten Siri, men ikke minst også det svært sjenerøse tilbudet om 90 dager gratis strømming for nye kunder. På sistnevnte har ikke konkurrentene uten hvelv store som fotballbaner råd til å følge etter i et presset strømmemarked.

Tidligere måtte du laste ned det totalt utdaterte iTunes for å bruke tjenesten fra en Mac, men nå har Apple nylig lansert en dedikert Apple Music-app. Her er brukergrensesnittet langt enklere og mer fokusert, og appen oppleves som mye raskere å navigere i.

Musikk strømmer i 256 kbit/s AAC-formater, som skal tilsvare 320 kbit/s MP3-filer. Apple utmerker seg dermed ikke spesielt på strømmekvaliteten. Verdt å merke seg er det likevel at Apple Music er en av bare tre aktører som gir rabatt til studenter, og også familier får rimelig musikkstrømming med et familieabonnement til 149 kroner måneden.

Både tilbudet av musikkvideoer og muligheten for å laste opp og spille av egne MP3-filer fra ens egen iCloud-konto er noe abonnenter kan nyte godt av. Oppdaterte spillelister er på plass fra ulike kuratorer som Digster, Vice, Rolling Stone, Kontor med flere, og en på en egen radiostasjon kan du lytte til kjente og ukjente DJ-er diskutere og spille musikk.

Om du er hardbarket fan av en artist finner du kanskje frem til Apple Music-profilen deres. Derfra kan du følge med på hvor de reiser, spiller konserter eller om de er i ferd med å slippe nye låter og lignende. Dog, mange av oppdateringene kan du uansett finne på artistens Facebook- eller Twitter-profil. Kanskje mer spennende er det derfor å følge med på hva vennene dine med Apple Music har på øret.

Fra i høst åpnet Apple for at Siri kunne styre musikken i andre strømmetjenester enn Apple Music.

Apple Music finnes til MacOS, Windows, Android, iOS, Apple Watch og Apple TV, i tillegg til enheter med AirPlay-støtte.

Prøv Apple Music »

YouTube Music – omtrent uendelig med innhold

Skjermdump/Tek.no

Abonnement: 0 – 99,-/mnd. Kvalitet: 256 kbit/s (AAC)

YouTube Music er det hittil nyeste tilskuddet til musikkstrømmetjenestene. Bak tjenesten står Google, som i fremtiden vil slå sammen deres gamle Google Play Music-tjeneste med YouTube Music.

YouTube Music gir deg tilgang til all musikk som er lastet opp til YouTube, både det platebransjen og artistene selv har lastet opp, samt brukerlaget innhold. Dette er altså tjenesten for deg som er på jakt etter den sjeldne miksen ingen andre tjenester tilbyr. Ettersom låtene hentes fra YouTube er også musikkvideoene en naturlig del av tjenesten, med den store forskjellen at du både kan se og lytte helt uten forstyrrende reklame.

I alle fall om du blar opp 99 kroner i måneden etter prøveperioden på hele 90 dager. Familieabonnementet gir deg stor rabatt om dere er flere undner samme tak, og studenter slipper også svært billig unna.

Den største grunnen til å bruke YouTube Music fremfor kun YouTube er muligheten til å lytte til låter i bakgrunnen uten å ha appen åpen og mobilskjermen på. I tillegg får du høyere strømmekvalitet (som likevel bare er sånn midt på treet), og valget om å laste ned spillelister og album slik at du slipper å bruke av datakvoten din. YouTube Music har også et mye renere og fokusert grensesnitt enn YouTube, som er tilpasset så mye forskjellig innhold.

I forhold til Google Play Music kan du dessverre ikke laste opp egen musikk og lagre den på serveren til Google, men vi har egentlig ikke vært borti spesielt mange låter tjenesten har manglet uansett.

YouTube Music er tilgjengelig i nettleseren samt som egen app til iOS og Android.

PS: for 20 kroner ekstra i måneden får du også YouTube Premium som inkluderer både annonsefri YouTube og tilgang til YouTubes betalinnhold.

Prøv YouTube Music her »

Google Play Music – For Android-entusiastene

Skjermdump/Tek.no

Abonnement: 0 – 99,-/mnd. Kvalitet: 320 kbit/s (MP3)

Googles tilnærming til musikkstrømming er at de vil ha en del av kaka, og de gjør det på sitt sedvanlige enkle og minimalistiske sett. Her finner du ingen klienter for Windows eller Mac, men en nettleserapp samt egne apper for både Android og iOS. Gitt at Google er selve søkekongen kommer det vel ikke som noe sjokk at søk etter artister og låter er en ganske så smertefri prosess. Både avspilling og spoling i en låt skjer så godt som uten tidsforsinkelse.

Du får gode anbefalinger basert på hvilke artister du har puttet i spillelistene dine og lyttet til, og spillelister som tilpasser seg hvilken dag eller tid på dagen det er, årstid og så videre.

Om Google Play Music mangler låter fra favorittartisten din har du faktisk mulighet til å selv laste opp og tilgjengeliggjøre inntil 50 000 egne mp3-filer kjøpt fra andre tjenester eller rippet fra egne CD-er. Det er spesielt nyttig for deg med musikksmak litt utenfor allfarvei, om du har en spesiell innspilling eller et sjeldent live-opptak som ikke ligger i strømmetjenestens standardkatalog.

Hos Google Play Music kan du være gratispassasjer, men da får du bare shuffle spillelister og album.

OBS! Google har annonsert at de på et tidspunkt vil slå sammen Google Play Music med deres YouTube Music-tjeneste.

Prøv Google Music »

Beat – lyd gjennom dekoderen din

Skjermdump/Tek.no

Abonnement: 99,-/mnd. Kvalitet: 160 kbit/s (AAC)

Norske Beat blir en miniputt sammenlignet med store internasjonale aktører som Spotify og Apple Music, men kan den også ha noe for seg ut over opprinnelsen?

Vel, det mest unike er nok at både Altibox- RiksTV- og Get-kunder kan få tilgang til strømmetjenesten rett fra sine TV-dekodere. I tillegg byr tjenesten på to ukentlige eksklusive spilleliste kurert av «DJ Friendly».

Beat mangler en egen skrivebordsapp, men lar deg strømme musikk fra nettleseren på datamaskinen eller via egen iOS og Android-app hvor du også kan laste ned musikk for frakoblet avspilling.

Om en egen DJ-liste eller musikk fra TV-dekoderen ikke er en hjertesak for deg er det imidlertid svært vanskelig å komme på noen grunn til å velge norsk i dette tilfellet.

Nettleserversjonen av strømmetjenesten ser nemlig rett og slett ganske trist ut med halvferdig design og mange manglende artist- og coverbilder. Det aller verste med Beat er likevel den svake og upresise søkefunksjonen, hvor selv det å finne album fra velkjente artister som Coldplay eller a-ha er en prøvelse. I alle fall a-ha, hvor du må søke på spornavn for å finne frem til gruppa i det hele tatt. Beat har for øvrig en av de minste musikkatalogene av strømmetjenestene og strømmer også musikk i dårligst kvalitet av de vi har gjennomgått.

Prøv Beat her »

Deezer – Byr på mer enn bare musikk

Skjermdump/Tek.no

Abonnement: 0 – 99/199,-/mnd. Kvalitet: 320 kbit/s (MP3) – 1411 kbit/s (FLAC)

I likhet med Tidal tilbyr Deezer strømming i HiFi-kvalitet for en hundrelapp ekstra. Enten via skrivebordsprogrammet, eller en av mange enheter som er sertifisert spesielt for tjenesten.

Som Spotify lar Deezer deg koble deg opp mot Facebook for å snoke i venners spillelister eller dele og motta tips, men dette har begrenset verdi ettersom få nordmenn benytter Deezer i forhold til andre strømmeaktører. Du kan også laste opp inntil 2000 egne MP3-filer for å tette eventuelle hull i Deezers musikkatalog.

Deezer utmerker seg ved å la deg bygge på funksjonalitet med egne apper. For eksempel kan Deezer-abonnenter legge til en app som henter ut noter fra låter du spiller slik at du kan trene på dem med instrumentet ditt. Apper for å sette sammen bakgrunner med cover-art fra artistene du hører mye på, som lar deg holde musikkquiz hvor du gjetter navnet på låta eller artisten, eller sette sammen egne spillelister basert på favorittartister, sjanger, årstider og mer kan du også.

Deezer er tilgjengelig i nettleser, for Windows og MacOS, Android, iOS, de fleste smart-TV-er og Chromecast.

Prøv Deezer »

Napster – har egen barneprofil

Skjermdump/Tek.no

Abonnement: 99,-/mnd. Kvalitet: 192 – 320 kbit/s (AAC)

Har du hørt noe mer ironisk enn at den ulovlige nedlastingstjenesten fra 2000-tallet nå har gjenoppstått som en stueren strømmetjeneste med plateselskapene og rettighetsbransjen i ryggen? Ikke vi, i alle fall. Men, nå som noen har forstått at de kan tjene mye penger på å utnytte Napster-merkevaren og har gitt deg muligheten til å betale for deg, er det noen utpreget grunn til å sende abonnementpengene dine Napsters vei?

Vel, tjenesten kan ikke slå i bordet med noen eksepsjonell strømmekvalitet. På mobil får du gode 320 kbit/s AAC, mens mer stasjonære enheter som PC-er og hjemmekinosystemer med Napster-integrasjon maksimalt kan levere 192 kbit/s AAC. En merkelig avgjørelse som bare overgås av at nedlastede låter til Windows-klienten leveres i et annet format (WMA) og strupes ved 160 kbit/s.

Napster er tilgjengelig som eget program eller app for Windows, iOS og Android, mens MacOS-brukere må ty til den rene nettleserversjonen. Heldigvis er nettversjonen god designet og veldig oversiktlig med presist søk og enkel tilgang til spillelister, lagrede album, nye utgivelser og lignende. Det er også enkelt å stokke om på låter i køen din.

Napster utmerker seg ved å ha en egen barneprofil for iOS- og Android-enhetene som begrenser strømmingen til allerede oppsatte spillelister.

Prøv Napster »

Tenker du på å bytte strømmetjeneste?
Slik får du med deg alle spillelistene dine »

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her