Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

GuideDen beste billigmobilen

Velg riktig telefon til under 3000 kroner

Det finnes mange gode alternativ.

Colourbox/produsentene
Finn Jarle Kvalheim

Her i Norge har mange tradisjon for å kjøpe dyre mobiler. Veldig dyre mobiler. Men må man det? I løpet av et vanlig år tester vi i Tek et utall produkter, og blant dem som oftest overrasker positivt finner vi noen av de billigste mobiltelefonene.

Det er absolutt ikke umulig å få seg en knallbra mobil for under 3000 kroner.

Men spesielt de billigste mobilene er som regel kompromiss mellom ytelse, design og pris. Derfor blir det ekstra viktig at du velger en telefon som vil passe deg om du titter i de laveste prisklassene.

Hvis du treffer riktig har du gjort et kupp, sammenliknet med naboen som brukte 11 000 på en iPhone X. Men samtidig er få ting dyrere enn produkter som ender opp med å støve ned i en skuff. Så her kan det virkelig lønne seg å passe på litt ekstra når du velger.

Sjekk også ut våre andre anbefalinger:

Her er vårt utvalg anbefalte modeller som koster under 3000 kroner.

Rimelig og stilig

Motorola Moto X4 64GB

Motorola Moto X4 64GB

Moto X4 er tradisjonelt utformet, med rammer rundt skjermen og Motorolas sedvanlige fingerleser under skjermen. Den er i tillegg vanntett, og kan sende lyd til inntil fire (!) samtidige Bluetooth-mottakere. Telefonen har en nokså uvanlig kameratut på baksiden, som er utformet omtrent som ringen rundt urskiven på en klokke. Kameratuten ikke bare ser bra ut, den tar også bra bilder. Som vanlig for Motorola-telefoner snakker vi om en ekstremt kvikk og god mobiltelefon med lite utenomsnakk i menyene. Da den kom var prisen på rundt 4000 kroner, men Moto X4 har sunket til under 3000 kroner, og dermed blitt et utmerket alternativ i den rimeligste prisklassen.

Velg denne om du trenger: Tett og rask telefon, med enkle menyer og ålreit kamera.

Hopp over denne om du: Ikke liker mobiler med rammer eller ønsker topp målt ytelse i tillegg til den gode opplevde ytelsen. Ikke liker telefoner bygget i glass.

Setter standarden

Motorola Moto G5 Plus 32GB

Motorola Moto G5 Plus 32GB

Få telefoner har overbevist like mye som Moto G5 Plus har det siste året. Det skyldes den ekstreme kombinasjonen av pris, ytelse og kvalitet på alt av funksjoner. Her får du en middels utstyrt mobil til rundt 2200 kroner. Selv om maskinvaren ikke er i nærheten av like kraftig som den du får i telefoner til 8-10 000 kroner, er den opplevde ytelsen så å si like god som den du får i mange ganger dyrere telefoner. Bare det er imponerende. Men det stopper ikke der. I denne Plus-utgaven har Motorola også lagt til et svært godt kamera, som nesten rivaliserer dobbelt så dyre Galaxy S7 fra Samsung.

Telefonen er satt inn med vannavstøtende materiale, slik at den skal tåle en overraskende regnskur selv om den ikke er tett. Går du tom for plass kan du sette inn minnekort. Det eneste irritasjonsmomentet her er fingerleseren, som har i overkant mange funksjoner til å være lett å lære seg å bruke.

PS! Det finnes en Moto G5S Plus nå, som er dyrere, har litt finere design - men også vesentlig svakere kamera. Velg originalen om du vil ha mest og best funksjonalitet for pengene.

Velg denne om du trenger: Nesten ren Android, det aller beste kameraet i sin prisklasse og fantastisk opplevd ytelse. En mobil som tåler regn. Stor skjerm (5,5 tommer).

Hopp over denne om du: Vil ha mer raffinert mobildesign, helt vanntett mobil eller større batteri.

Stor og lekker

Samsung Galaxy J7 (2017)

Samsung Galaxy J7 (2017)

Samsungs Galaxy J-serie har vært et ålreit utgangspunkt for deg som vil ha en rimelig og ålreit telefon. Galaxy J7 er toppmodellen i denne serien, og med sin tynne og pene aluminiumsdesign er den en av de rimeligste og mest stilrene måtene å skaffe seg en telefon med stor og god skjerm på.

Siden dette er en stor mobil med forholdsvis stort batteri og middels kraftig maskinvare holder den ganske lenge på strømmen fra lading til lading. Kameraet tar også rimelig gode bilder og brukeropplevelsen er for det meste svært god. Denne telefonen kan imidlertid stoppe opp fra tid til annen om du presser den på ytelse.

Velg denne om du trenger: Stor skjerm, mange nytteverktøy rett ut av esken og fin batteritid. For det aller meste svært god brukeropplevelse. Tiltalende design.

Hopp over denne om du: Vil ha enda bedre opplevd ytelse, vanntett mobil eller en mobil med virkelig stort batteri.

Rask og med flott kamera

Huawei P10 Lite

Huawei P10 Lite

Typiske Lite-modeller har alltid vært et lite sjansespill. De har gjerne navnet til toppmodellene de likner på, men slett ikke alltid ytelsen det navnet antyder. Og dermed overrasket Huawei P10 lite oss positivt. Ikke bare har den knallfin ytelse, men den har også uvanlig flott design og et kamera som treffer så godt som hver gang.

Hurtiglading er forresten inkludert, noe som ikke er så vanlig i denne prisklassen. Her får du også mange av de viktigste Huawei-funksjonene i menyene, og du kan velge om du vil ha ekstra SIM-kort eller minnekort i skuffen ved siden av det vanlige SIM-kortet ditt. Greit om du vil ha et eget privatabonnement ved siden av jobbens. Med 5,2 tommers skjerm er den litt mer kompakt enn mange av mobilene i denne listen.

Velg denne om du trenger: Flott design, bra kamera og god opplevd ytelse.

Hopp over denne om du: Trenger tett telefon, ikke ønsker glass på baksiden eller vil ha større batteri.

Ren Android

Xiaomi Mi A1 64GB

Xiaomi Mi A1 64GB

Xiaomis første Android One-telefon heter Mi A1, og leveres med kliss ren Android rett fra Google. Det betyr at med middels maskinvare innabords, tikker og går denne telefonen kjapt som bare det. Det betyr også at du vil få Android-oppdateringene etter hvert som de kommer.

Telefonen har et ålreit kamera sammenliknet med andre rimelige fra Xiaomi - muligens hjulpet av at det er Googles programvare som ligger i bånn. Spesifikasjonene likner en del på det du får i Moto G5 Plus, men paret med litt mer RAM og ren Android-programvare. Til en pris på rundt 2500 kroner får du svært mye telefon for pengene.

Mi A1 støtter forresten alle norske frekvensbånd, slik at du ikke risikerer å miste dekningen der operatørene har 4G på 800 MHz-båndet.

Velg denne om du trenger: Knallbra brukeropplevelse med helt ren Android, en ålreit kameratelefon og mye teknologi for pengene. Stor skjerm (5,5 tommer).

Hopp over denne om du: Foretrekker mer kompakte telefoner eller vil ha en vanntett telefon.

Kompakt og billig iPhone

Apple iPhone SE 32GB

Apple iPhone SE 32GB

Det er kanskje litt uventet, men til og med Apple har en mobil i denne kategorien. iPhone SE sniker seg akkurat under 3000 kroner, og den er dermed en av de rimeligere telefonene du kan kjøpe i dag som fortsatt byr på en kjempebra brukeropplevelse. Hovedkameraet tar helt ålreite bilder, men selfiekameraet her er et vedheng fra iPhone 5S, som kom for en del år siden. Vi snakker altså ikke om den beste selfietelefonen her. Men til vanlig fotografering og i vanlig bruk er dette svært mye telefon for pengene i dag.

For deg som ikke liker de største telefonene er dette også noe av det mest kompakte du kan kjøpe som fortsatt gir deg en god brukeropplevelse. Et solid økosystem og til dels bedre utvalg påkostede apper enn for Android hører til, men vær obs på at tilbehør er forholdsvis dyrt og at det ikke er veldig enkelt å bytte frem og tilbake mellom iOS og Android hvis du har et stort og dyrt utvalg apper og tilbehør for én av delene.

Velg denne om du trenger: God brukeropplevelse, kompakt telefon, tilgang på App Store for en rimelig penge.

Hopp over denne om du: Trenger vanntett telefon, større skjerm eller kvassere selfie-kamera.

Brukeropplevelse på billigsalg

Motorola Moto G5

Motorola Moto G5

Moto G5 er så langt det laveste prispunktet vi har opplevd nesten kompromissløs ytelse fra. Maskinvaren er ikke så heftig at det gjør noe, det er bare at Motorola er så uvanlig flinke til å få ut det absolutt maksimale fra maskinvaren sin. Dette er også en relativt kompakt telefon, med sin fem tommer store skjerm.

I likhet med alle andre Motoer er denne også beskyttet mot uvær med et vannavstøtende belegg som holder elektronikken noenlunde trygg selv om det blir vått. Et helt ålreit kamera hører til, selv om det ikke er fullt så supert som det du finner i Plus-modellen.

Velg denne om du trenger: Knallbra brukeropplevelse, nesten ren Android, en ålreit kameratelefon og mye teknologi for pengene. Relativt kompakt telefon med 5 tommer stor skjerm.

Hopp over denne om du: Foretrekker større skjerm eller prioriterer bedre kamera. Hvis du bruker svært tunge apper kan du få kvassere maskinvare i de andre alternativene.

Modellene vi venter på

Som alltid er det nyheter på vei og noen mobiler har vi rett og slett ikke rukket å teste i tide til å få dem med i denne oversikten her. Under ser du noen av telefonene vi har sterke forventninger til, men som fortsatt skal bevise sin rett til å havne på denne listen i praksis.

Ta høyde for at spesifikasjonene fortsatt ikke er bekreftet for alle, og at begrunnelsene kan endre seg når vi har fått testet telefonene. Det kan også hende at mobilene rett og slett tas ut av listen hvis de ikke synes som gode valg. I denne laveste prisklassen vi lager guider for er det tidvis store kvalitetsforskjeller, og ingen selvfølgelighet at oppfølgeren til en god modell gjør like godt inntrykk.

Kraftpluggen

UleFone Power 3

UleFone Power 3

Alle hater å slippe opp for batteri i løpet av dagen, og hva mobile superkrefter angår er et batteri som varer leeeeenge én av de mer ettertraktede. Ulefone Power 2 leverte dette med et digert 6000 mAh batteri bygget inn. Nå er den pensjonert til fordel for Power 3-modellen fra samme selskap. Men det var ikke bare det enorme batteriet som gjorde at vi elsket Power 2-modellen. Den var lynende rask, hadde masse lagringsplass til prisen og kjapp hurtiglader fulgte med. Hvis Power 3, som ligger på omtrent samme pris, er like god kan den virkelig være en joker for deg som ikke er redd for å prøve et litt uvanlig merke.

Velg denne om du trenger: Evig batteritid, rask lading og knall brukeropplevelse.

Hopp over denne om du: Trenger bedre kamera eller nyere Android.

Ny Moto G6

Motorola Moto G6 (3GB RAM) 32GB

Motorola Moto G6 (3GB RAM) 32GB

Motorolas G-serie har vært blant de beste rimelige mobilene i flere år nå. Det er også den eneste «billigserien» dere lesere spør like mye etter som toppmodellene. Motorola har en lansering på vei den 19. april i Brasil, og der forventer flere publikasjoner at Moto G6 vil dukke opp og ta over for G5-serien. Ifølge ryktene er det snakk om tre telefoner; Moto G6 og G6 Play og den litt større Moto G6 Plus-modellen. Samtlige er ventet å få 18:9-skjerm og samtlige ser også ut til å få hakket kvassere spesifikasjoner enn i fjorårets modeller. Samtidig må det sies at det aller viktigste med disse modellene er den fantastiske brukeropplevelsen de tradisjonelt har gitt oss. Så akkurat på den fronten håper vi på silkemyke menyforhold og få endringer.

Velg denne om du trenger: Ekstremt god brukeropplevelse med lite utenomsnakk, sannsynlig bra kamera for prisklassen.

Hopp over denne om du: Trenger kjappere oppdateringer - her er Android One-produktene bedre.

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her