Til hovedinnhold
GuideBytte av julegaver

Fikk du en julegave du ikke likte? Slik får du pengene tilbake

Lynau, Jan Petter
Vegar Jansen
mer

Med julaften 2023 på en søndag, er vi midt i uken når startskuddet går for årets siste vakre eventyr – som er det å få byttet noen av julegavene.

Onsdag 27. desember er første mulighet til å oppsøke en fysisk butikk, og etter noen dagers fetegilde og en overdose julefilm føles det kanskje ikke helt feil å ta en tur ut uansett.

Så du kan godt ta det som lett trim, spesielt om du har en velment men akk så feil gave under hver arm.

Bytte, bytte bort

Vegar Jansen / Tek.no

Dersom du allerede rett etter å ha pakket opp gaven vet at dette er noe du aldri kommer til å bruke, gjør du alt mye enklere for både deg selv og butikken dersom du er forsiktig med emballasjen og ikke bryter forseglingen før den returneres.

Å bytte en gave til annet produkt i butikken den kommer fra er ofte ikke noe stort problem, men det er mer å betrakte som en sørvis enn en rettighet. Den eneste måten å være sikker på dette, er om du får med en byttelapp – noe de fleste butikker også er flinke til å skrive ut i tiden før jul.

Men finnes også butikker som ikke alltid krever byttelapp.

Monica Iren Fasting er Powers nordiske PR- og kommunikasjonssjef.
Power

– Det de aller fleste kundene våre lurer på, er hvorvidt man kan bytte et produkt man ikke har kvittering eller byttelapp på, og som man kanskje ikke er sikker på hvor er kjøpt. Hos oss har vi 60 dagers åpent kjøp, så vi tillater bytting til langt over jul. Hvis vi har produktet i sortiment, så er det ingenting i veien for at det kan byttes hos oss selv om du ikke har byttelapp, skriver Powers kommunikasjonssjef Monica Iren Fasting til Tek.no i en e-post.

Hun påpeker samtidig at du gjør alt mye enklere for deg selv og butikken hvis du er forsiktig med emballasjen og ikke åpner produkter du vet at du kommer til å bytte.

Det er nemlig enkelte produkter butikkene ikke vil ta retur på dersom de er åpnet og tatt i bruk, for eksempel ørepropper – som trolig vil ligge under en del juletrær i år.

Dette gjelder typisk for alle såkalte «hygieneprodukter», spill og mobiltelefoner. Her må produktet være forseglet og ubrukt for at du skal komme noen vei. Det smarte er derfor å ganske enkelt ikke åpne esken om du vet at et produkt skal tilbake til butikken.

Et eksempel på dette ser vi på treningklokker, som i åpnet form ikke kan byttes hos Power, men kan byttes hos Elkjøp.

Penger igjen?

Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Det å få penger for julegaven i stedet for en annen vare sitter gjerne litt lenger inne. Det er jo slik at gaven kommer med med nettopp byttelapp og ikke «pengene igjen–lapp». Butikken vil gjerne ha salget, men åpner på den måten opp for at du kan finne en vare som du faktisk vil ha.

Hvis målet ditt er å gå ut av butikken med penger i lomma, trenger du som regel kvitteringen, som ofte betyr at du må spørre den som ga deg gaven. Igjen er ikke dette en lovpålagt rettighet, men flere aktører – deriblant Elkjøp og Power – opererer med såkalt «åpent kjøp» for visse varer i en viss periode.

Elkjøp averterer med 50 dagers åpent kjøp, mens Power har hele 60 dager.

Hovedregelen er at dersom du har en ubrukt og uåpnet vare og du har kvitteringen i orden, vil det typisk ikke være noe problem i å få pengene tilbake.

Men det er altså flere unntak også. I tillegg til dette med hygieneprodukter, spill og mobiltelefoner er det gjerne vanskelig å returnere spesialbestillinger, kjøkkendeler, ting med abonnement og visse andre varer – sjekk Elkjøps og Powers respektive lister over hva som ikke fungerer.

Kjøpt på nett? Det kan angres

Det er ikke bare fysiske butikker som praktiserer åpent kjøp eller en litt liberal returrett. Det samme gjelder for en del nettbutikker, og i tillegg har vi angrerettloven som uansett gir deg to ukers rett til å angre på kjøp over nett eller via telefon.

Flere butikker har frister langt utover dette også, spesielt i forbindelse med julen.

Å returnere et produkt kjøpt i en nettbutikk er dog ikke alltid så enkelt, ettersom det normalt sett er den som ga deg gaven som må bestille returen hos butikken. Som du forstår, lager dette en del ekstraarbeid for gavegiver, og betyr dessuten at du ikke kan skjule returen for vedkommende.

Da er det langt enklere med butikker som både har netthandel og vanlige utsalgssteder. Her kan du nemlig som oftest kunne oppsøke nærmeste fysiske forhandler for å bytte inn eller returnere varer kjøpt i nettbutikken.

Ny iPhone til jul?
Disse iOS-innstillingene endrer jeg på min iPhone >>>

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her