Til hovedinnhold
GuideBeste Apple TV-apper

Her er alt du bør laste ned, og ikke laste ned, til din Apple TV

Sjekk ut vår oppdaterte app-liste.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim

Innledning

Nye Apple TV ble lansert i 2015, og den gang fantes det et relativt begrenset utvalg apper til den. Nå har den rukket å komme i en utgave med 4K og HDR også, og i løpet av de to årene som har gått har det kommet til en hel rekke av nye apper.

Dette er en liste som tar for seg noen av de viktigste og beste appene for Apples TV-boks. Den har vært oppdatert med ujevne mellomrom siden Apple TV fikk appstøtte.

Like apper på tvers av iOS og tvOS

Det har seg slik at svært mange av appene vi kjenner fra App Store på iPad eller iPhone også er å finne for Apple TV. Du har muligens handlet et knippe av dem allerede på dine håndholdte dingser, og da kan du forvente å se dem igjen på TV-en din så fort du har koblet opp den nye boksen.

Men det er ikke nødvendigvis slik at det som virker bra på en telefon, eller et nettbrett, fungerer like bra på storskjermen. Her er også selve App Store en fallgruve. Mange av appene som vises frem er kritikerroste varianter fra andre plattformer.

Unngå de dyre skuffelsene

Det fikk vi merke da vi testet Apple TV i 2015, var å betale rett oppunder hundrelappen for Geometry Wars. Et spill som har rykte på seg for å være ett av de beste i sin sjanger. Det tok ikke lange tiden før vi følte oss kraftig snytt. Spillet fungerer nemlig knapt uten dedikert spillkontroller, og sånne koster fra rundt 300 kroner til. Den gang fikk man få varsler om at appene krevde ekstra tilbehør.

Joda, det går an å spille det på fjernkontrollen som hører til også, men da er ikke hverken kontroller eller spillopplevelse noe særlig å skryte av.

Slike skuffelser er det flere av i App Store, men heldigvis har tvOS fått bedre varsling for de titlene som krever kontroller ved siden av. Nå får du et varsel som dekker hele skjermen og tydeliggjør at du trenger tilbehør for å spille, før du kan kjøpe eller laste ned tittelen.

Finn de beste appene

På de neste sidene har vi fordelt appene vi anbefaler i ulike kategorier, slik at det blir lettere å finne riktig app til riktig bruk. Noen ganger vil du for eksempel bare spille et spill, mens andre ganger vil du bruke den til å strømme filmer og TV-serier.

Her er de ulike kategoriene:

Video og strømming

Apple TVs hovedfokus er fortsatt på media og strømming. Men denne gangen må du laste ned apper for det, dersom du ikke bruker Apples egne leieløsninger.

Her tar vi med et par apper som vi mener er obligatoriske for alle som vil få full utnyttelse av Apples nye TV-boks. Appene som hører til de betalte strømmetjenestene forutsetter naturligvis at du oppretter, eller allerede har, et abonnement. Derfor er det ikke sikkert du bør laste ned alle disse, men du bør definitivt hente ned appen som hører til ditt foretrukne film- og seriearkiv.

TV-appen

Den nye TV-appen fra Apple er en slags samleportal for alle strømmetjenestene dine. Eller, den skal i hvert fall være det. Foreløpig er det ikke alle tjenester som er koblet opp mot den, men utvalget øker. Hvis du får en ny Apple TV er appen enten forhåndsinstallert eller dukker opp med en programvareoppdatering. Så denne slipper du å hente ned selv.

Apples TV-app er kjekk å ha. Bilde: Niklas Plikk / Tek.no

Men vi tar den likevel med, fordi den endrer måten du bruker de andre strømmetjenestene på. Av tjenestene som er koblet opp kan vi nevne i fleng - Netflix (kun delvis), Viaplay, C-More, Amazon Prime Video, TV2 Sumo og Mubi. Bruker du to eller flere av disse kan TV-appen fort bli viktig for deg. Har du kun én er det i større grad et valg om hvilke menyer du foretrekker.

Du som har flere av disse bør vurdere å svare ja når Apple TV spør om du også vil koble tjenesten til TV-appen. Så fort alle tjenestene dine er koblet opp blir nemlig appen til en interaktiv TV-guide på tvers av tjenestene dine. Undertegnede har Viaplay, Netflix og Amazon Prime koblet opp. Resultatet er at man får se det samlede utvalget fra disse tjenestene, og da begynner det å bli ganske mange herlige titler å velge mellom. Og gjennom litt juks foregår tilsynelatende alt på ett sted.

I tillegg fremhever appen innhold fra de ulike strømmetjenestene, så her får du også litt hjelp til å velge.

Les mer om TV-appen i vår test »

Youtube

Verdens største arkiv av brukergenerert og kommersielt innhold er naturligvis hjertelig til stede på nye Apple TV. Vi mistenker at dette er én av de første appene Apple TV-brukere henter ned, men har du ikke lagt den til i utvalget ditt ennå venter den på deg i App Store.

Bruken er enkel og kjapp, og akkurat slik du forventer av en Youtube-app i storskjerm. Funksjonsmessig er den kanskje ikke så spennende, men innholdet taler for seg.

Pris: Gratis

Abonnement: Nei

På nettet: Youtube.com

NRK er en av de viktigste Apple TV-appene for norske brukere. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

NRK

NRKs Apple TV-app er nok en app som ikke skiller seg nevneverdig ut på funksjonssiden. Dette er mer eller mindre NRKs vanlige nett-TV-løsning tilpasset Apple TV. Noen få grafiske elementer er annerledes enn de er i nettleseren, men ellers er det meste likt.

Dette er imidlertid den mest omfattende samlingen kvalitetsinnhold du kan få tilgang på uten å betale en løs abonnementsavgift ved siden av. En solid app med enda mer solid innhold.

Pris: Gratis

Abonnement: Nei

På nettet: Nrk.no

NRK Super

Jul er gjerne TV-tid for barna, enten det er Disney-klassikere eller annet som står i fokus. NRK Super er portalen der du finner NRKs innhold for de yngste, og denne appen kan lett få seg noen timers bruk om en Apple TV har funnet veien inn i stua for første gang.

Appen er enkel å bruke, og oppfører seg i praksis omtrent likt som den vanlige NRK-appen, bare uten innholdet som ikke er interessant for barn.

Det betyr at de yngste finner det de måtte ha lyst til å titte på, så som Fantorangen og Zombielars, mens et mer blandet stuepublikum fort kan ha glede av Gaus, Roms og Brumund Dal i et lite Brødrene Dal-maraton. NRK Super-appen tilbyr altså moro for hele familien, men med fokus på de yngste.

Pris: Gratis

Abonnement: Nei

På nettet: Nrk.no

Amazon Prime Video

Finn Jarle

Amazon Prime Video er på langt nær den største videotjenesten her på berget. Men etter lang tids fravær er den tilgjengelig på Apple TV. Det kanskje største trekkplasteret for denne tjenesten er The Grand Tour - den gamle Top Gear-gjengen som i kjent stil går bananas med dyre biler på eksotiske steder. Som regel ispedd en god dose humor på hverandres bekostning.

Men liker du ikke bilserier er det stadig vekk mye innhold å ta for seg av her. Andre stortitler som American Gods, The Tick og Lore har fått en del oppmerksomhet.

Appen kobles opp mot kontoen din ganske enkelt ved at du taster brukernavn og passord på storskjermen, før du får en registreringskode for Apple TV-en din som du legger inn på tjenesten mens den kjører i vanlig nettleser. Underveis får du også spørsmål om du vil legge Amazon Prime til i TV-appen.

Pris: Gratis

Abonnement: Ja, omtrent 50 kroner måneden (5,99 dollar)

På nettet: Primevideo.com

TV2 Sumo

Sumo er mest en betaltjeneste, men har også noe gratis innhold. Foto: Skjermdump

Abonnerer du på TV2s nettjenester er Sumo appen for deg. Den inneholder enkelte løse klipp fra kanalens nyhetssendinger som er gratis, og kan derfor være kjekk å ha også for deg som ikke er abonnent.

Navigasjonen er forholdsvis enkel, men det går med en del klikk i menyene. TV2 har nemlig et siste nivå i navigasjonen som få andre strømmeapper har. Etter at du har valgt serie, kanskje byttet vekk fra standardsesongen som vises først og til slutt plukket deg en episode, må du klikke en ekstra gang bare for å starte innholdet.

Det er litt keitete, men det virker fint når man blir vant til det. Igjen er det uansett innholdet som er viktigst.

Pris: Gratis

Abonnement: Ja, 129 kroner i måneden

På nettet: Sumo.tv2.no

Netflix

Netflix kan gi deg forhåndsvisning av innhold øverst på TV-skjermen. Foto: Skjermdump

Markedslederen på strømming har også mest innhold av betaltjenestene. Her får du ingenting gratis, men er du abonnent er Netflix-appen noe du bare må ha på Apple TV-en din. Appen støtter dessuten Apples løsning for forhåndsvisning av innhold. Dermed kan du legge den i hovedmenyen, og få presentert deler av innholdet som interesserer deg i visningslinjen øverst på skjermen.

Ellers er denne appen noenlunde ordinær. Har du sett én Netflix-app har du sett dem alle. Ett unntak er verdt å nevne. Der Netflix-appen på smart-TV-er med høy oppløsning støtter visning inntil 4K, må Apple TV klare seg med vanlig full-HD.

Pris: Gratis, forutsetter abonnement

Abonnement: Ja, fra 99 kroner/mnd

På nettet: Netflix.com

HBO Nordic er hjertelig til stede i App Store.

HBO Nordic

Enkel og grei avspillerapp for innholdet i HBO Nordics strømmetjeneste. Designmessig har den en del til felles med NRK-appen, men det er ingen ulempe. Den er enkel å bruke og hvis du er fan av innholdet HBO produserer og legger ut er dette absolutt en fin løsning.

Pris: Gratis

Abonnement: Ja, 79 kroner/mnd

På nettet: Hbonordic.com

Viaplay

Viaplay har laget app for Apples nye strømmeboks. Foto: Skjermdump

Viaplay-appen gir deg alt innholdet som tilbys i Viasats strømmetjeneste. Navigasjonen er enkel, appen er rask og vi liker den relativt godt. Der mange av de andre løsningenes apper har identisk funksjonalitet med mobilversjonene, er det verdt å merke seg at Viaplay ikke støtter nedlasting for avspilling uten nett på Apple TV. Nå står TV-bokser som denne som regel permanent tilkoblet nett, men av og til faller nettverket ned. Med innebygget lagring i boksen hadde det ikke vært så dumt å kunne plukke ned én sesong om gangen for sikkerhets skyld.

Når det er sagt er det ingen av de andre appene som støtter såkalt offline-funksjonalitet, så Viaplay står ikke tilbake på Apple TV-plattformen. De er imidlertid slått av sin egen mobilapp i funksjonalitet.

Pris: Gratis

Abonnement: Ja, fra 99 kroner/mnd

På nettet: Viaplay.no

Plex

Plex kan være et svært godt valg for deg som har hjemmeserver. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Har du en medieserver i nettverket er Plex en obligatorisk app for Apple TV. Mediesenterløsningen har eksistert på en rekke ulike dingser så langt, og har faktisk vært å finne på opplåste utgaver av tidligere Apple TV-versjoner. Men dette er første gang den er offisielt til stede fra start. Det den gir deg er mulighet til å spille hvilken som helst type innhold - selv det som Apple TV i utgangspunktet ikke støtter.

Det er likevel et par ting du må tenke på her. Løsningen virker ved at avsenderdelen, serveren, koder om innholdet til formater Apple TV støtter. Det betyr at filserveren din kanskje ikke er kraftig nok til å servere alle typer innhold til TV-boksen. Har du en solid PC i andre enden kan du derimot se på alle formater som er støttet i Plex-systemet. Det sagt vil selv en beskjeden NAS-boks med støtte for Plex være mer enn god nok til å strømme over en rekke vanlige filformater, så som MP3, MP4 (video) og h.264. Disse spiser Apple TV på direkten, slik at serveren slipper å jobbe overtid.

Pris: Gratis

Abonnement: Nei, men krever at du har innhold og server selv

På nettet: Plex.tv

NAStify Player

Plex er vel og bra om innholdet ditt enten er i formater som er støttet av Apple TV, eller du har en server som er kraftig nok til å kode om innholdet før det sende til den lille boksen. Her møter gjerne brukere av nettverkslagring på problemer. Såkalte NAS-løsninger har gjerne ikke allverdens futt, og omkoding av video er krevende.

Her kommer NAStify Player inn. Appen med det litt spesielle navnet har nemlig en finfin egenskap. Den har en utgave av VLC bygget inn, slik at du enkelt kan surfe rundt i NAS-innholdet ditt, uten at avsenderboksen må gjøre noe særlig arbeid.

Vi har riktig nok støtt på bugs her og der. En og annen MP3-fil spilles av med dårlig lyd, og selv om DivX/Xvid spilles helt fint av VLC til vanlig, fungerer ikke det på Apple TV. Men så godt som alle andre formater vi har gitt appen har fungert fint, inkludert Windows Media-video. Selv om NAStify ikke spiller absolutt alt, er den nærme nok til å være et fint supplement til Apple TV og Plex.

Pris: 19 kroner

Kjøp for både tvOS og iOS: Ja

Abonnement: Nei, men krever at du har innhold og server selv

På nettet: Nastify.codeisalie.com

Reuters TV

På jakt etter en finfin nyhetskanal til å kjøre på Apple TV? Da er Reuters TV ett supert valg. Når du starter appen blir du spurt hvor god tid du har, og du kan svare enten ti, tjue eller tretti minutter.

Så fort det er gjort går appen i gang med din personlige nyhetssending. En datastemme tar seg av rollen som nyhetsanker helt først, og opplyser om tidspunkt, og at de viktigste nyhetene nå er på vei. Basert på når du starter den vil innholdet være satt sammen forskjellig.

På sett og vis er Reuters TV litt som en dynamisk nettside, bare med videoinnhold fra Reuters i stedet for bilder å klikke på.

I selve klippene er det mennesker som snakker, og ofte innhold fra mange forskjellige kilder i tillegg til Reuters eget stoff. Appen er gratis og reklamefinansiert, så fra tid til annen dukker det opp korte reklamepauser. Som en kjapp og enkel måte å få informasjon fra ett av verdens største nyhetsbyrå er dette en ypperlig løsning.

Pris: Gratis

Abonnement: Nei, men viser reklamer

På nettet: Reuters.com

TED

Du kjenner kanskje TED fra før. De mange konferansene med ulike talere som på hvert sitt vis skal inspirere og opplyse. Gjennom mange år har disse videosnuttene gått sin seiersgang på nettet, og nå er de også på Apple TV.

En enkel meny gir deg veldig kjapp tilgang på videoer av typen du ber om. Du kan for eksempel be om modige videoer, der du vil få talere som snakker om vanskelige tema på rad og rekke. Hvis du ikke vil ha en ferdig spilleliste kan du dessuten søke i innholdet, eller velge blant mange ferdig kuraterte spillelister.

Appen er enkel og funksjonell i sin form, og det er lite som står i veien for de lærerike videoene. Den er dessuten gratis å laste ned. For alle som kjenner konseptet er dette en selvsagt nedlasting til Apple TV, og har du ikke støtt på det før kan det hende du har timevis med underholdning og læring foran deg.

Pris: Gratis

Abonnement: Nei

På nettet: Ted.com

The Scene

Condé Nast har et bredt utvalg titler, inkludert Ars Technica og Wired for dingseentusiastene blant oss, The New Yorker for deg som er opptatt av hva som skjer i verden og Pitchfork for musikkslaven. Motestoff gjennom titler som W og Glamour hører også til, og det hele krydres fint med litt innhold om mat, bryllup, reise og golf. Litt å velge i, med andre ord.

The Scene er mediekjempens app for videoinnhold fra sine mange titler, så her får du videoer med det du måtte ønske deg av underholdning, dingser og mye mer.

Tjenesten koster ingenting, og du slipper å logge inn. Men du kan støte på reklame her og der. En slags mini-Youtube for kategoriene Condé Nast dekker tettest og er flinke på.

Pris: Gratis

Abonnement: Nei, men viser reklamer

På nettet: Condenast.com

Noen av de beste spillene

Apple TV er mer enn kraftig nok til å kjøre spill på storskjerm. Den gamle utgaven måtte klare seg med systembrikken fra iPhone 6, mens den nye 4K-boksen har samme prosessor som du finner i den nyeste iPad Pro-modellen.

Det betyr i praksis at Apple TV ved siden av å være en strømmeboks på mange måter er en fullt funksjonell spillkonsoll også. Det er når du går fra å bare strømme til å også utnytte muligheter som å kjøre spill eller andre apper boksen går fra dyr strømmedings til prisgunstig alt-mulig-maskin.

Grafikken vil ikke bli fullt på høyde med dedikerte spillkonsoller eller påkostede PC-er. Men som utallige spill av typen Flappy Bird, Angry Birds og Hill Climb Racing har vist oss på mobilen for lengst; man behøver ikke alltid den aller råeste grafikken for å leve seg inn i spillet.

Her tar vi med et lite utvalg av de største titlene, og av dem vi liker best på Apple TV.

Shadowmatic

Denne tittelen har du kanskje prøvd på andre Apple-dingser, og utgaven som har funnet veien til Apple TV er svært god. Her får du utdelt én eller flere snåle, ubestemmelige former på skjermen. En usynlig lyskilde er plassert foran denne formen, og det er en vegg rett bak. Din oppgave er å snu og vende på det du har fått utdelt, til det lager en skygge som ser ut som noe du kjenner igjen.

Kontrollene er elegant løst, og dette spillet virker nesten skreddersydd for den nye Apple TV-fjernkontrollen. Snurr rundt på formen ved å sveipe rundt på selve berøringsplaten. Hvis du kommer frem til en helt perfekt, opp ned and, kan du bruke ytterkantene på platen til å snu den rett vei etterpå. Her får du som er glad i klassisk gåteløsing mange timer knallgod underholdning. Har du brukt altfor mange timer på å spille deg gjennom The Box-spillene på mobilen? Da er Shadowmatic obligatorisk på Apple TV.

Pris: 29 kroner

Kjøp for både tvOS og iOS: Ja

Utviklernes nettsider: Shadowmatic.com

Sketchparty TV

Et spill litt utenom det vanlige er Sketchparty TV. Det finnes mange varianter av dette tegnespillet i den mer fysiske verdenen, men her foregår alt på TV-en din. Vel, nesten. I likhet med noen av appene vi ikke anbefaler uten forbehold, krever Sketchparty at du har enda en Apple-dings til å bruke som fjernkontroll.

Vi regner imidlertid med at flertallet av Apple TV-kjøpere har enten en iPhone eller en iPad i samme husstand. Dermed vil du neppe måtte løpe ut for å handle tilbehør om du vil spille Sketchparty. Tilbehøret er i så fall svindyrt. Men har du en iPhone eller en iPad fra før, får du i oppgave å tegne ord. Du kan sette opp lag med flere spillere, og det er om å gjøre å tegne så forståelig at motstanderlaget klarer å gjette. Appen fører poeng og kårer en verdig vinner til slutt. All tegningen foregår på én dings, og enten det er en kosestund med familien eller fest i kollektivet kan spillet vise seg å bli en hit.

Pris: Gratis, eller 59 kroner for premium

Kjøp for både tvOS og iOS: Ja, bruker iOS-apper kun for fjernstyring

Utviklernes nettsider: Sketchparty.tv

Crossy Road

Husker du Frogger? Du er unnskyldt om du ikke gjør det. Det begynner å bli noen år siden Frogger var siste nye - det dukket nemlig opp i 1981. Men konseptet i Crossy Road er det samme. Du skal navigere et litt uheldig, pikselert fjærkre over veier og elver. Aller helst uten å krepere på veien.

Konseptet er enkelt, og det virker. Styr pikselhanen ved å sveipe på fjernkontrollens pekeplate. Hopp uti det, og lek deg i trafikken ved å sveipe oppover eller trykke pekeplaten ned. Men pass på, neste bil er rett rundt hjørnet. Et fryktelig enkelt og veldig morsomt spill. En flerspillervariant hører til, men krever at du har en spillkontroller i tillegg.

Pris: Gratis, kjøp i app

Kjøp for både tvOS og iOS: -

Utviklernes nettsider: Crossyroad.com

Beat Sports

Husker du Wii Sports for Nintendo-maskinen med halvparten av samme navn? Beat Sports har mye til felles med Nintendo-varianten som fikk folk til å kaste Wiimoter veggimellom. Det er også en viss fare for at du gjør det samme med Apple TV-fjernkontrollen din, om du ikke har et godt grep, eller kjøper den lille håndleddsstroppen som tilbehør.

Der Wii Sports hadde en rekke ulike sportsmoduser, og de fleste av dem med en slags rot i virkeligheten, handler Beat Sports i hovedsak om å slå baller med balltre. Her finnes det flere varianter, men de går stort sett ut på det samme i en eller annen form. Du kan koble til ekstra spillere ved å bruke iPhoner ved siden av, men her styres spillet ved sveip på skjermen i stedet for veiving med den vanlige fjernkontrollen. Spillet er dyrt, og ikke så veldig variert med tanke på prisen. Men her snakker vi også om et typisk spill som appellerer mest til de yngste, og som likevel kan være helt super familieunderholdning.

Pris: 95 kroner

Kjøp for både tvOS og iOS: Nei, støtter bare Apple TV

Utviklernes nettsider: Beatsportsgame.com

Transistor

Transistor, den spirituelle oppfølgeren til fabelaktige Bastion, er atter et kostbart spill. Men du verden så annerledes det er. En mannsstemme hvisker instruksjoner mens du styrer spillkarakteren din, som sett ovenfra ser ut til å være en liten jente. Jenta plukker med seg et sverd som er så digert at hun må slepe det etter seg, og det er din oppgave å denge løs på roboter og annet du støter på.

Brettdesignen ses ovenfra, og virker å være basert på silisiumslagene inni en databrikke. Musikken elektronisk, med sporadiske innsmett av banjoklimpreri helt i bakgrunnen. Når vi støter på nye spillkarakterer er det jenta som går bort og sier hei, mens det er stemmen fra oven som fører samtalen. Vi må legge til at spillmekanikken her er litt utenom det vanlige også. Du kan nemlig pause hele spillet for å lage makroer — sett med forhåndsdefinerte bevegelser og angrep, som du deretter kan trykke på en knapp for å aktivere.

Kontrollene er gode, og grafikken og hele stemningen i spillet skiller seg veldig fra det meste annet. Absolutt verdt en anbefaling.

Pris: 95 kroner

Kjøp for både tvOS og iOS: Ja

Utviklernes nettsider: Supergiantgames.com/blog/transistor-coming-to-the-new-apple-tv

Calvino Noir

Calvino Noir en av de mest spesielle gjennomføringene av en todimensjonal sidescroller vi har sett. Skjermbildene ser enkle, og til og med litt kjedelige ut. Men stemningen i Calvino Noir er noe helt annet enn vi har blitt vant til å forvente av denne typen spill. Det til tross for at sjangeren rommer alt fra de originale Super Mario-spillene til nyere klassikere som Braid.

Du møtes av en særdeles britisk fortellerstemme som legger en mørk men litt eventyraktig stemning over opplevelsen fra første sekund. At spillet i tillegg har 3D-animerte effekter bak dets todimensjonale ytre er også veldig stilig. Karakteren din er en behattet sort skygge av en mann. Rundt skyggen får du en liten indikator som viser hvilken vei du er i ferd med å gå, eller hvilke valg du kan ta. Snakkebobler dukker opp når du nærmer deg noen som kan gi deg informasjon. Og informasjon trenger du, for hva i allverden ville damen som ringte deg haugevis av ganger før du kom hjem til det litt shabby hotellet ditt?

Kontrollene er gode, stemningen er mørk og spennende, og historien er god. Dette er, som Shadowmatic, et spill som virker å egne seg bedre på fjernkontrollen enn på annet spillutstyr.

Pris: 39 kroner

Kjøp for både tvOS og iOS: Ja

Utviklernes nettsider: Mcro.org/calvinonoir

Paper Flight

Flappy Bird skapte stor furore da utvikleren trakk spillet for noen år siden. Brukerne skulle ha blitt så frustrerte over spillet at de truet ham. Men Flappy Bird var slett ikke det første i sitt slag, og varianter med helikoptre og andre flygende farkoster har eksistert lenge. Enda en utgave heter Paper Flight og har tilhold på Apple TV.

Den har imidlertid et par unike trekk sammenliknet med mange av de andre. Der man ellers må nøye seg med en knapp, eller ett tapp, for å holde flygedingsen i lufta, styrer du papirflyet i Paper Flight ved å sveipe opp og ned på fjernkontrollens styreflate. Det gir en langt mer behagelig, og mindre rykkete spillopplevelse. Men det betyr slett ikke at papirflyet har vesentlig større overlevelsessjanser enn den hersens fuglen. Det er nok av hindringer i veien, og av og til blir nåløyet veldig trangt. Da stiger pulsen selv om kontrollene i seg selv er mer bedagelige. Liker du endeløse sidescrollere er Paper Flight billig, vel utført og underholdende i all sin enkelhet.

Pris: 19 kroner

Kjøp for både tvOS og iOS: Nei, støtter bare Apple TV

Utviklernes nettsider: Paperflight2015.weebly.com

Sparkle 2

Hvis du har spilt Zuma vet du akkurat hva Sparkle 2 går ut på.

Hvis du har spilt Zuma vet du akkurat hva du går til når du ser skjermdumpen fra Sparkle 2. Du styrer en kanon som skyter fargerike kuler. Inn langs en bane rundt deg kommer det mange flere kuler på rad og rekke, og i alle slags farger. Det er om å gjøre å få tre like farger på rad. Skyter du kulen din inn på feil sted får du bare mer opprydningsarbeid etterpå.

Spillmekanisk er Sparkle 2 svært nært ved å være en blåkopi av Zuma, og liknende varianter. Men bonusene du får er litt annerledes. Spillet egner seg ganske godt for den medfølgende fjernkontrollen, men virker ikke i det hele tatt med spillkontroller.

Vi hadde kanskje ønsket å kunne bruke en av kontrollerens analoge stikker til å sikte raskere, men det er altså ikke mulig. Har du skyhøye poengrekorder i Zuma kommer du antakeligvis til å irritere deg over at fjernkontrollen her slett ikke er like effektiv og presis som en mus kan være, men hvis du bare ser etter et enkelt og underholdende spill kan Sparkle 2 være midt i blinken.

Pris: 69 kroner

Kjøp for både tvOS og iOS: Ja

Utviklernes nettsider: 10tons.com

Nono Islands

Heisann!

Idet spillet starter ser det litt ut som om vi har gitt oss i kast med ett av de mange spillene der alt går ut på å løpe lengst mulig uten å krepere. Heldigvis er ikke Nono Islands noen Temple Run-klone. I stedet er den noe i retning av det motsatte.

Der løpespillene kun sender deg utenfor kanten og inn i den sikre død dersom du bommer på plutselige feller, kan du falle utenfor stien hele tiden i Nono Islands. Men i stedet for å være tvunget til å løpe, kan du ta ett og ett skritt, i ditt eget tempo. Dette gjøres ved å sveipe i riktig retning på fjernkontrollen, og det er overraskende fort gjort å sveipe akkurat nok feil til at du fyker utenfor. Med god reaksjonsevne og litt øvelse kan du imidlertid hente deg inn igjen om du tramper utenfor.

Du må hoppe rundt, og av og til klatre. Det viktigste her er å komme seg fra a til b uten å falle utenfor.

Som så mange av disse spillene gjør du unna ett lite brett om gangen, så heldigvis taper du ikke mye fremgang dersom du drukner. Og det må du regne med å gjøre i blant. Spillet balanserer flott grafikk og relativt enkel spillmekanikk opp mot en til dels frustrerende kontrollmetode. Her handler det ganske ofte mer om å traktere et berøringsgrensesnitt så presist som overhodet mulig, enn om rene spillmessige utfordringer. Igjen noterer vi oss at håndkontrolleren ikke virker. Det er kanskje like greit i dette spillet, ettersom mye av moroa ville forduftet om styringen var laget for å være så presis som mulig.

Pris: 49 kroner

Kjøp for både tvOS og iOS: Ja

Utviklernes nettsider: Nonoislands.com

Canabalt

Du styrer karakteren i Canabalt ved å tappe på fjernkontrollens pekeplate.

Alt går i bølger. Til og med pikselgrafikk. I datamaskinens tidlige dager var den en nødvendighet, fordi ytelsen ikke holdt til særlig mer. Fotorealisme nærmer seg en reell mulighet for de råeste spill-PC-ene, og selv en liten og relativt rimelig epleboks til å ha under TV-en er i stand til å vise imponerende bildekvalitet.

Likevel har det altså dukket opp en rekke spilltitler som henter stil fra fortiden. Dette er en nokså klassisk sideskroller, der ymse bygningsmasse og hindringer flyr forbi, mens du må forsøke å hoppe forbi etter beste evne.

Grafikken er svært enkel og pikselert. Her er det spillnostalgi som gjelder, og stilen er gjennomført og fin. Ved siden av grunnmekanikken kan du velge blant en rekke baner, men mange av dem er svært like. Et flott spill som kan spilles av inntil to spillere, men som kanskje skulle vært litt mer variert med tanke på prisen på 29 kroner.

Pris: 29 kroner

Kjøp for både tvOS og iOS: Ja

Utviklernes nettsider: Adamatomic.com

Bullet Boy

Har du alltid ruget på en drøm om å være menneskelig kanonkule? Setter den irrasjonelle frykten for store mengder svartkrutt en stopper for fremtidsplanene? Vel, da kan du muligens vurdere å leve ut fantasiene i Bullet Boy.

Her skal du nemlig sørge for at en skikkelig hardhaus kommer seg fra begynnelse til slutt i brett bestående av kanoner. Det er kanonene og ikke figuren du styrer. Mange av dem roterer, slik at du må beregne hvor figuren din lander så godt som mulig før du skyter. Også må du passe på at ikke en av de mange og ubrukelige blå fuglene er i veien. Klabert, det gir en viss tilfredsstillelse å skyte ned de snåle skapningene, men da må du samtidig starte brettet på nytt.

Blir du ikke kverket av fuglene risikerer du å dø av akutt hjernerystelse, idet du blir skutt inn i nærmeste bygning. Vindmøller, tornadoer og mye annet er dessuten ute etter deg. Dermed må du være både kjapp og presis. Kontrollene er svært enkle. Kun ett trykk for å utløse kanonen, mens du håper på det beste. Et gjennomført spill der konsept, grafikk og musikk gir assosiasjoner til Nintendo 64s glansdager.

Pris: 19 kroner

Kjøp for både tvOS og iOS: Ja

Utviklernes nettsider: Bulletboygame.com

Offroad Legends 2

Trials-spillene har etter hvert utviklet seg til en egen sjanger. Konseptet er nokså enkelt, og går ut på at du får presentert ufornuftig terreng som du må forsere med bil, sykkel eller andre behjulede varianter.

I Offroad Legends tar du kontrollen over en diger firehjulstrekker som skal kjøre gjennom en bane. Utfordringen er å komme seg opp bakker og å gjøre lange nok hopp uten at bilen lander på taket.

Spillet har enkle kontrollmekanismer, men som for alle disse spillene er det slett ikke alltid enkelt å komme seg i mål. Enten du har spilt Trials-serien på Xbox, eller Hill Climb Racing på mobilen er Offroad Legends obligatorisk underholdning på Apple TV.

Pris: 9 kroner

Kjøp for både tvOS og iOS: Ja

Utviklernes nettsider: Offroadlegends.com

Phil The Pill

Dansende kakerlakker er stjernene i dette smått absurde labyrintspillet. Ved å sveipe rundt på Apple TV-fjernkontrollen kan du få hovedpersonen til å stupe kråke og rulle rundt i brettene. Dyret stopper ikke før du ber om det, eller det treffer en vegg.

Tilfeldigvis er disse kakerlakkene også ganske flinke til å bokse, så mange vegger kan du bare denge ned når du møter dem.

Som vanlig i slike spill handler det om å komme seg fra punkt a til punkt b, uten å omkomme på veien. Går det for sakte? Da innhentes du av en grønn giftsky.

Pris: 19 kroner

Kjøp for både tvOS og iOS: Ja

Utviklernes nettsider: Curiousmedia.com/phillthepill

Pako Car Chase Simulator

Hei igjen, pikselgrafikk. Hvis du spilte bilspill på tidlig nittitall har du sett denne grafikken før. Her er alt kantete, og detaljer og teksturer er en glemmesak. Og du glemmer faktisk behovet for både teksturer og flere detaljer fort.

Spillet foregår på parkeringsplasser, kirkegårder og andre lystige steder. Det er din oppgave å kjøre som en tulling til du kolliderer med faste installasjoner, eller en av de ørten politibilene som forfølger deg.

Bilene dine er slett ikke sportsbiler, så kontrollene er litt treige, og det er svært lett å slenge rumpa borti en tilfeldig gatelykt. Vi vet allerede at realisme kanskje ikke er dette spillets største styrke, så vi blir ikke veldig overrasket av at bilen eksploderer for den minste ting.

Du spiller så lenge som du gidder, eller klarer å unngå hindringene. Etter å ha spilt i flere minutter sammenhengende, lå det brennende politibiler strødd utover parkeringsplassen. Vanskelighetsgraden er gradvis økende, så til slutt må du sannsynligvis uansett gi tapt. Eller kanskje ikke? Enkel underholdning av beste slag.

Spillet fungerer fint både med fjernkontroll og håndkontroller, men sistnevnte gir litt bedre styring.

Pris: 9 kroner

Kjøp for både tvOS og iOS: Ja

Utviklernes nettsider: Treemengames.com/pako

Back to Bed

Back to Bed er Lemmings der gnagerne er erstattet av en skikkelig trøtt type. Vår mann går i søvne, og uten hjelp tramper han rett utenfor nærmeste avgrunn. Derfor er du naturligvis en slags hund med horn, som må plassere ut epler på de riktige stedene i drømmeuniverset.

Av en eller annen grunn snur søvngjengeren seg alltid med klokka, slik at det er noenlunde enkelt å beregne hvor han vil gå. Målet er, som navnet antyder, å få syvsoveren tilbake til køys, der han kan få snorke fra seg uten å dø.

Selv om vi på sett og vis har sett konseptet tidligere, skiller Back to Bed seg grafisk fra sine forfedre, både på grunn av den snodige drømmeverdenen, og den rare skapningen du kontrollerer. Vi vet heller ikke hvorfor epler skal være spesielt effektive til å stoppe søvngjengere, men vi tror ikke det ville hjulpet på faktiske somnambulister. Ikke er vi overbevist om at de alltid snur seg med klokka heller.

Et trivelig lite spill med relativt korte brett og god gjennomføring.

Pris: 29 kroner

Kjøp for både tvOS og iOS: Ja

Utviklernes nettsider: Bedtimedigitalgames.com

10 Pin Shuffle Pro

Her spiller du bowling eller shuffleboard rett på skjermen. Konseptet er ganske enkelt, og vi har sett mange utførelser av liknende ting tidligere. Men vi liker måten kontrollen fungerer på. Du sender nemlig steinen avgårde ved å trekke tommelen over fjernkontrollen i riktig retning og hastighet.

Som vanlig kan dette være svært utfordrende, og det tar litt tid å lære seg kontrollene. Synes du det blir for enkelt etter hvert kan du stille opp vanskelighetsgraden for selve berøringsflaten på fjernkontrollen.

I tillegg til relativt ordinære varianter av bowling og shuffleboard kan du velge å spille om utdelte spillkort, der det er pokerreglene som avgjør hvem som vinner.

Et enkelt lite spill som likevel har mye innhold. Du kan spille alene, mot Apple TV eller mot venner. Vi har foreløpig bare prøvd oss mot selve boksen, men vi ser for oss at dette er svært gøyalt også i sosialt lag.

Pris: 39 kroner (finnes også som gratisversjon)

Kjøp for både tvOS og iOS: Ja

Utviklernes nettsider: Tenpinshuffle.com

Hill Climb Racing

Få spill tilbyr så mange timer spillbarhet som Hill Climb Racing, med sine endeløse baner og haugevis av ulike kjøretøy. På mange måter er dette en enklere variant av de mange Trials-spillene som finnes for PC og konsoll. Men at den er enklere betyr ikke at den ikke er morsom.

Gass og brems er de to kontrollene du har på bilen eller motorsykkelen, men heldigvis fungerer begge deler også i luften. At du kan bremse deg til en salto midtveis i et langt hopp vil kanskje gi deg som er realfagsnerd grå hår i pannen, men det trenger ikke være realistisk for å være gøy.

Eneste nevneverdige irritasjonsmoment her er at Hill Climb Racing 2 med flerspillermodus fortsatt ikke er tilgjengelig på Apple TV, rundt ett år etter at det ble sluppet for iOS og Android.

Pris: Gratis, kjøp i app

Kjøp for både tvOS og iOS: Ja

Utviklernes nettsider: Fingersoft.net

Jetpack Joyride

Navnet på denne tittelen er jo helt feil! Det er ingen jetpack du har på ryggen i dette spillet - det er en kraftig mitraljøse. Du vet, disse lynraske våpnene, gjerne med en roterende ring av geværløp og patroner på rekke og rad. Er du ikke vaskeekte krigsherre selv, har du sikkert sett disse i actionfilmer fra inn- og utland. Men som du kanskje vet har våpen rekyl, og enn om man kunne fly på denne rekylen? Det er hele spillkonseptet her.

Du flyr på en bølge av geværild, og utraderer i samme slengen de onde laboratoriefolkene som løper rundt under deg. Du må også unngå irriterende feller i ulike høyder i spillet. Mekanikken er ekstremt enkel; hold fingeren på berøringsflaten til fjernkontrollen for å sette igang ragnarok under deg.

For deg som tenker «Åh, en artigere utgave av Flappy Bird» har vi egentlig kun ett ord: bingo! For det er akkurat det det er, men det er ikke fullt så vanskelig innledningsvis og all staffasjen rundt gjør spillet betydelig mer artig enn «originalen» som i sin tid ble trukket fra appbutikkene fordi utvikleren fikk hatbrev fra spillerne.

Pris: Gratis, kjøp i app

Kjøp for både tvOS og iOS: -

Utviklernes nettsider: Halfbrick.com

Herlige rarieteter

Kanskje du hverken vil se på film eller spille spill. Hvorfor ikke boltre seg i noe av det rare Apple TV-boksen tilbyr? Det finnes stadig mer å velge i på plattformen, og bare på dagene som har gått siden vi første gang testet den, har appjungelen i App Store vokst til kraftig.

Her har vi plukket ut noen av de rare og relativt unyttige appene du kan laste ned. Vi starter med den kanskje snodigste av dem alle.

Periscope

Twitters videotjeneste Periscope har eksistert på mobilen en god stund, men har nå også inntatt Apple TV. På mobilen er i og for seg ikke appen så veldig kuriøs, ettersom konseptet går ut på å kringkaste seg selv fra nettopp mobilen til andre som titter på. Den kan kanskje ses på som en utvidelse av konsepter som Vine og Instagram-videoer, eller en alternativ variant av Snapchat der innholdet er åpent for dem som gidder å se på.

På storskjermen blir likevel dette noe litt annet. Vi åpnet vår lille prøvetur med å titte på at en dame blødde neseblod i butikken. Hjerter og kommentarer dukker opp på skjermen, men kort tid senere går vi litt lei av strømmen og bytter til noen andre som filmer en lagerbrann som blir slukket.

Vi vet ikke helt hva vi skal mene om Periscope på TV. Som brannkringkasteren viste kan dette potensielt være en slags nyhetskanal, men i sorteringen over mest populære kringkastere på verdensbasis kan vi også se at noen kringkaster sin første skoletime, og en hel rekke mennesker som kringkaster morgenbønnen. En god mos av nyttig og til dels uforståelig skrot.

Det er ingen loginløsninger her, og dermed kan du heller ikke følge faste kringkastere som du vet sender fornuftig innhold. Dermed står vi igjen med rotet i oversikten over mest populære klipp, og utvalgte strømmer fra storbyer rundtom i verden. Trenger du muzak til TV-en din kan Periscope være riktig valg. Den koster i hvert fall ikke noe.

Pris: Gratis

Kjøp for både tvOS og iOS: -

Utviklernes nettsider: Periscope.tv

GIFtv

GIFtv slik de presenterer seg selv. Tjenesten viser katter, såvel som mye annet, i form av en endeløs strøm animerte GIF-bilder. Foto: MacPaw Labs

Vi må snakke litt om animerte GIF-er. Du vet, dette horrible filformatet som sørget for at gamle nettsider ble litt ekstra stygge. Den gang på det glade nittitall, da få holdt seg for gode til å sette opp en animert veisperring for å indikere at her kom det til å dukke opp innhold.

GIF-ene er gamle, lavoppløste, støtter bare 256 farger. Vi hatet dem. Men i et tiår som domineres av rask underholdning i form av Snaps, Wines og alt mulig annet som går unna på få sekunder, har den gamle GIF-en fått sin renessanse. GIFtv viser deg en endeløs strøm av de mest populære småsnuttene fra nettstedet Giphy. Hver liten snutt settes til en smakebit musikk fra Apples butikk. Enkelt, gratis og morsomt. Nytteverdien? Ikke spør så dumt!

Pris: Gratis

Kjøp for både tvOS og iOS: -

Utviklernes nettsider: Macpaw.com/labs/giftv

Earthlapse TV

En rekke ulike strømmer av musikk og jordkloden som surrer rundt under oss. Utsikten skal forestille det innbyggerne på romstasjonen ISS ser til daglig. Foto: Jetson Creative

Liker du de flotte skjermsparerne som følger med Apple TV? De er jo ikke egentlig skjermsparere, men snarere videosnutter av kjente steder som roterer i en evig spilleliste. Men kanskje London og San Francisco blir litt kjedelig. Hvorfor ikke ha jordkloden som utgangspunkt?

Earthlapse TV lar deg gjøre nettopp det. Appen bruker bilder tatt fra Den internasjonale romstasjonen (ISS) til å simulere utsikten fra ett av romstasjonens vinduer. Det ser ut til å være mer enn litt bildebehandling som er gjort her. Noen ganger ser romstasjondelene som blokker utsikten ut til å være et lag oppå bildet av jordkloden. Men mesteparten av tiden ser videostrømmen flott ut. Du kan velge mellom en rekke lydspor ved siden av, eller la den blå klinkekula rotere helt uten lyd for maksimal realisme. En lekker liten app som tar seg imponerende ut på store skjermer.

Denne appen er dessuten oppgradert til 4K-støtte for den nye Apple TV-modellen.

Pris: 29 kroner

Kjøp for både tvOS og iOS: Nei, koster 9 kroner for iOS

Utviklernes nettsider: Jetsoncreative.com/earthlapse

Artsy Shows

Enten du er på jakt etter noe å finne på i en ny by, eller er generelt kunstinteressert, kan Artsy være verdt en nedlasting. Appen gir deg oversikt over en mengde ulike utstillinger verden rundt.

Du kan bla rundt i innholdet, og finne ut hvor den aktuelle kunsten stilles ut, og hvilke verker som er med. Her får du også se bilder av de ulike verkene på storskjermen, og formatet fungerer faktisk ganske fint.

Vil du se Picassos skulpturer på MoMA i New York ligger verkene pent fotografert i appen. Men også langt mindre kjente steder og utstillinger er med her. Dermed kan du fint planlegge museums-hopping eller bare fornye kjennskapen til stilarter eller kunstnere du har sansen for. Appen er dessuten gratis.

Pris: Gratis

Kjøp for både tvOS og iOS: -

Utviklernes nettsider: Artsy.net

Most Relaxing Fireplace

Leser du denne artikkelen i romjulen? Hva er vel triveligere enn litt peisknitring. Bor du i byen eller har defekt hytte, er det ikke sikkert den peiskosen er så enkel å oppnå. Men selvsagt finnes det råd, og rådet er gratis.

Most Relaxing Fireplace er kanskje den beste peisappen for Apple TV. Den er gratis å laste ned, og utgangspunktet gir deg akkurat det tittelen sier - en lang og stadig gjentakende video av en peis som brenner. Hvis du vil kan du utvide peisvariantene til bål og - det som minner mest om et inferno av en oljebrann. Et par andre utgaver er det også her.

Men det som gjør denne appen bedre enn de andre er at den er gjennomgående pent designet, den maser ikke om kjøp hvis du kun trenger grunnfunksjonaliteten og de ekstra modusene koster bare 11 kroner.

I denne kategorien finnes det mye skrot, der enkelte kun viser et stillbilde av flammer i gratis utgave, og krever at du kjøper innhold i appen for å få den basale funksjonen som ble lovet i tittelen. Most Relaxing Fireplace er faktisk så avslappet av seg at du må sveipe inn kjøpknappene på skjermen. Gjør du ikke det er det knapt synlig på appen at du kan handle flere varianter.

Det sagt - du finner også peisvideoer helt gratis på Youtube. Du kan for eksempel bruke illustrasjonsvideoen som er tre timer lang.

Pris: Gratis, kjøp i app (11 kroner for alt innholdet)

Kjøp for både tvOS og iOS: -

Utviklernes nettsider: Top App d.o.o.

Værgal? Prøv disse

Vi har gjennom en årrekke antatt at værsyke er noe som først og fremst rammet nordmenn. Vær fyller gjerne dødtid i heiser, rundt lunsjbordet eller andre steder der anekdoter om de siste dagers hendelser kanskje kommer til kort.

Til tross for at vi fra naturens side er utstyrt med store mengder vær, og at TV-reklamene våre av og til handler om traktorer som blåser bort på vestlandet, er vi ikke alene om vår fascinasjon for skiftende skydekke.

Det er i hvert fall helt tydelig på apputvalget for Apple TV. Det rett og slett bugner av værapplikasjoner for den lille boksen. Noen av dem kjefter på deg mens andre ikke bryr seg om annet enn din lille flekk på kloden. Selvsagt finner du også tradisjonelle værapplikasjoner av typen vi kjenner godt fra mobilen. Her er noen av de beste.

PS! Pussig nok glimrer fortsatt alle de tre kjente norske værtjenestene med sitt fravær her. Hverken Yr, Storm eller Pent er å finne i utvalget. Spesielt Yr, som har blitt et globalt fenomen, bør kjenne sin besøkelsestid, om de ikke skal havne i bakleksa mot større internasjonale aktører.

Weather Live

Akkurat som det fins verdensur er Weather Live et verdensværvarsel. Du kan legge til byer og steder du ferdes i på en oversiktsskjerm slik at du enkelt ser for eksempel hvordan været vil bli i London, dersom du skal dit.

I tillegg kan du klikke på hvert enkelt «stedskort» for å få opp det detaljerte værvarselet for stedet. Du får se hvordan været er akkurat nå, og du kan få opp varsel for en stund fremover, enten i timer eller dager fra nå.

Designet er mildt sagt lekkert, og innholdet er informativt. Dette er en av de beste værapplikasjonene vi har støtt på.

Pris: 29 kroner

Kjøp for både tvOS og iOS: Ja

Utviklernes nettsider: Apalon.com

Carrot Weather

«Kjære kjøttsekk. Vær klar over at eventuelt ekstremvær du opplever etter å ha lastet meg ned er helt tilfeldig.»

Slik innleder værroboten Carrot Weather sitt forhold til deg. Den frekke værmelderen har eksistert på Mac en god stund, men har nå funnet veien til Apple TV. Den er ikke alltid så smart, så det kan tenkes at du får et helt annet værvarsel enn ventet når du kommer inn.

Etter å ha navigert oss vekk fra det som visstnok var et hemmelig sted, kan gulrotdamen inni boksen fornøyd rapportertere at «bleep bloop - det regner ørkenrotter og antiloper». Det meste her foregår på engelsk, og oversettelsene er våre. Dermed er ikke den meteorologiske gulroten like godt egnet for de aller yngste som for de voksne. Men det er definitivt en bittelitt annen opplevelse enn du får på Yr.no

Appen er noenlunde begrenset i hva den gjør, men mye er lagt opp rundt å velge nye lokasjoner for å se hvordan været er der. Et tullekart ved siden av stedsoversikten holder oss løpende oppdatert på hvor drager formerer seg, hvor folk som ser UFOer bor og hvor One Direction-fansen holder til. For å nevne noe. Hvis du er litt over gjennomsnittet opptatt av været, og har en skrue løs, er Carrot Weather for deg.

Pris: 39 kroner

Kjøp for både tvOS og iOS: Nei, må kjøpes hvert sted

Utviklernes nettsider: Meetcarrot.com/weather

Best med håndkontroll

Noen av de tøffeste spillene og appene for Apple TV krever håndkontroll for å fungere godt. Selv om vi liker den nye fjernkontrollen som hører til Apple TV, kommer berøringsfeltet, gyroskopet og de få knappene til kort i en del av de mest intense situasjonene.

At mer tradisjonelle håndkontrollere også har langt flere knapper å trykke på, og analoge stikker, kommer veldig godt med.

Appene vi har plukket ut her er svært gode dersom du har en håndkontroll, men altså mindre egnet uten. Har du ikke en håndkontroll som passer til bør du altså styre unna disse.

En forbedring siden første utgave av Apple TV og tvOS, er at Apple TV varsler meget tydelig om spillene som krever håndkontroller for å virke. Det har alltid blitt oppgitt i appbeskrivelsen, men nå må man gjennom en egen skjerm for å bekrefte at man vet om kravet. Dermed slipper man å bli overrasket eller bruke penger på apper som ikke fungerer skikkelig kun med fjernkontrollen.

Verdt å merke seg er det at boksen kun støtter kontrollere med Apples eget MFi-merke. Altså kontrollere laget for iOS og tvOS. Ordinære Bluetooth-kontrollere, eller håndkontroller til andre konsoller, vil altså ikke fungere her.

Vi har testet appene med en Steelseries Nimbus, men det finnes også en rekke andre leverandører som har tilsvarende utstyr. Mest kjent er muligens Mad Catz.

Geometry Wars

Geometry Wars er et utmerket spill på mange plattformer, men i utgangspunktet ikke på Apple TV. Her er nemlig behovet for en bedre kontroll enn fjernkontrollen som hører til svært påtakelig. Berøringsflaten styrer hvor du flyr, men stort mer får du ikke kontroll over. Selv den lille kontrollen du får med den medfølgende fjernkontrollen føles knotete og lite intuitiv.

Geometry Wars koster 95 kroner på Apple TV, om du ikke har kjøpt spillet fra før. Det er en relativt høy pris å betale for et spill du kanskje ikke får glede av uten mer tilbehør. Har du derimot spillkontroller med MFi-merking (Apples sertifisering) fra før, er dette et meget godt valg for Apple TV.

Håndkontrolleren fører til at vi får full styring over romskipet vårt, og med høyre stikke kan vi velge hvilken vei vi skal skyte. Langt mer intuitivt enn om du bare har den medfølgende fjernkontrollen.

Pris: 95 kroner

Kjøp for både tvOS og iOS: Ja

Utviklernes nettsider: Sierra.com/geometrywars

Zen Pinball

Flipperspill er gøy enten det er snakk om fysiske maskiner eller simulering på skjerm. Husker du tilbake til noen av de klassiske Pinball-spillene fra nittitallet kan det hende Zen Pinball er for deg. Men vær forberedt på å legge ut for mye mer enn selve applikasjonen.

Zen Pinball fremstår nemlig som en kjøpsfelle av dimensjoner. Du må lete en stund før du faktisk finner noen inkluderte brett. Det eneste vi fant har tittelen Sorcerer's Lair, og ligger gjemt midt mellom Portal-brettene og The Walking Dead-brettene. Ellers er det logoer her for Marvel, Fox, Star Wars, South Park og noen fotballrelaterte greier. Brettene som tilhører andre merkevarer koster 19 kroner å laste ned, mens de som er merket med Zen Studios bare koster 9 kroner.

Her bør du altså sette av en hundrelapp om du virkelig skal ha det moro, og ikke bare trykke rundt på det ene medfølgende brettet.

Vi gir likevel Zen Pinball en småvarm anbefaling, fordi det rett og slett er veldig gøy å spille. Brettene er til dels komplekse, og i motsetning til Pinball Dreams, Fantasies og alt hva de het på nittitallet, er det langt mer som foregår rundt selve brettet. I Portal-variantene må du hjelpe hovedpersonen komme seg fra a til b ved å treffe riktig. I Star Wars-brettene kan du for eksempel hjelpe Rey fra The Force Awakens med å få drift i et romskip igjen.

Spillet er morsomt nok med fjernkontrollen som følger med Apple TV, der du sveiper for å aktivere flipperne. Men dette duger bare til enkel spilling og tidsfordriv. Skal du slå toppskårer må du frem med håndkontrolleren, som tillater langt mer frenetisk trykking. Opplevelsen blir mange ganger nærmere den vi er vant til fra de store maskinene.

Pris: Gratis, inkluderer ett brett - andre kan kjøpes for 9 eller 19 kroner

Kjøp for både tvOS og iOS: -

Utviklernes nettsider: Zenpinball.com

Styr unna

Her har vi samlet noen titler du bør vurdere å styre unna.

Appene er plassert her enten fordi de virker dårlig, eller fordi de av andre årsaker ikke tjener nytten de egentlig skal.

Leser du denne artikkelen lenge etter siste oppdatering? Da kan det hende appene har blitt bedre siden vi var innom.

I utgangspunktet er apper som ikke virker skikkelig en sjeldenhet i Apples univers, men vi snubler av og til i titler som lover mer enn de klarer å holde. I skrivende stund bør du styre unna disse.

Battle Supremacy: Evolution

Dette er en av de grafisk lekreste titlene du kan laste ned til Apple TV i dag. Du tar kontrollen over en snål farkost som har flere ulike moduser, slik at den kan veksle fra flymaskin til tank når du går ned mot bakken. Men det er et par viktige ulemper her.

Spillet er skikkelig lite responsivt. Enten du bruker løs håndkontroller eller fjernkontrollen som hører til er det overhodet ikke intuitivt hva som skjer når, og hvorfor. Innimellom lever romskipet sitt eget liv, og det er ofte forsinkelser på sekunder fra du trykker på avtrekkeren til skipet faktisk skyter.

Spillet ble tidligere tatt med under tvil, fordi vi forventet at det ville være langt bedre å spille med håndkontroll. I realiteten er dette knapt spillbart, og en femtilapp du trygt kan spare deg. Det er kjempesynd, for grafisk er dette virkelig, virkelig flott.

Pris: 49 kroner

Kjøp for både tvOS og iOS: Ja

Utviklernes nettsider: Atypicalgames.com

FileBrowserTV

FileBrowserTV er noe så nytt og kjekt som en filutforsker for TV-boksen din. Den finner selv frem til interessante steder på nettet ditt, og snoker seg problemfritt frem til fildelingsbokser, PC-er og annet som du måtte ha stående. Det er enkelt å legge inn opplysninger om brukernavn og passord - vel, så enkelt som det blir med skjermtastaturet på Apple TV. Den grafiske designen er også upåklagelig og lekker. Så hvorfor anbefaler vi ikke denne?

Enkelt og greit fordi vi ikke helt aner hva vi skal med den. Filstøtten er så begrenset at selv om NAS-boksen din er stappfull av innhold, får du ikke sett stort. MP3-filer? Nei, det går visst ikke. Videofiler av ymse slag? Tja ... den ser ut til å få til MP4-filer. DivX har den lyst til å prøve å spille av, men ingen av testfilene fikk noensinne bilde. Vi står igjen med det som ser ut som et fantastisk godt forsøk på å gjøre innhold tilgjengelig for Apple TV, men det blir med forsøket. Styr unna.

Pris: 29 kroner

Kjøp for både tvOS og iOS: Nei, men finnes i gratis utgave for iOS

Utviklernes nettsider: Stratospherix.com

Alto's Adventure

Dette spillet koster ikke allverden og har fått svært gode anmeldelser på telefon og nettbrett. Kontrollene er enkle, men spillet blir også i overkant enkelt. Du har kun én inputmetode som styrer absolutt alt. Hopping og triksing gjøres ved å trykke ned pekeplaten, og det var det hele. Jo mer du hopper og trikser, desto fortere kjører du på snowboardet ditt.

Spillet er stadig vekk lekkert å se til. Det er én av få titler som faktisk støtter norsk, noe som jo er litt kjekt for yngre spillere. Endeløse brett scroller forbi sidelengs, og du er etter alt å dømme en samisk gutt som skal fange lamaer og mynter i høyfjellet. Cocktailen av forskjellige elementer gjør spillet visuelt spennende, men for undertegnede er ikke det som er godt nok på mobilskjermen alltid like fornuftig tidsfordriv på storskjermen. Dette blir litt for enkelt til at vi kan anbefale det som kjøp på Apple TV. Fordelen med Alto's Adventure er at det som så mange andre av titlene har felles kjøp på tvers av tvOS og iOS. Har du det fra før er det altså gratis å laste ned på nytt til Apple TV. For deg som ikke alt har betalt, finnes det innhold i App Store som passer TV-plattformen langt bedre.

Pris: 29 kroner

Kjøp for både tvOS og iOS: Ja

Utviklernes nettsider: Altosadventure.com

Digital Thermometer

I en av appbutikkens lister over mest innbringende apper finner vi Digital Thermometer. Vi er ikke helt sikre på hvorfor denne appen tjener så mye penger. Det er nemlig ikke så mye den kan gjøre, og ikke koster den mye heller.

For ni kroner får du en app som tar utgangspunkt i ditt lille sted på planeten. Den hevder å bruke GPS-koordinatene dine til å finne frem. For oss er denne appen et nytt beskjentskap, men referansene til GPS avslører at den nok har vært på mobilskjermen før den nå har landet på TV-skjermen.

Til tross for at Apple TV er rimelig stasjonær under bruk, og ikke har GPS, finner appen fort ut at undertegnede holder til i Groruddalen. Den kan meddele at det er to minusgrader her, og mener dermed det er 0,8 grader heitere ute enn værstasjonen på veggen.

Vind, regn og atmosfærisk trykk melder den også om. Men hvor den tror den er gir den deg ikke så mye fornuftig informasjon om, med mindre du har stålkontroll på lengdegrader og breddegrader. Vi tastet inn tallene den ga oss, og jaggu havnet vi på riktig adresse.

Men selv til rimelige ni kroner vet vi ikke helt om Digital Thermometer er verdt investeringen. Det finnes nemlig mange gode alternativ.

Pris: 9 kroner

Kjøp for både tvOS og iOS: Ja

Utviklernes nettsider: Digital Thermometer

Kategorien peis-apper

I denne oversikten har vi anbefalt én peisapplikasjon som gjør akkurat det den skal, uten å koste noe. Dessverre er ikke dette noe du kan forvente i alle apper av dette slaget. Derfor er det greit å advare på generelt grunnlag om at en del av dem er rene melkeapper som ikke gir deg noe som helst, før du har bladd opp penger. Selv om de fremstår som gratis å laste ned.

Reklamer i peiskosen, og stillbilder av en peis satt til knitring gir ikke nødvendigvis den største julestemningen, så her er det god grunn til å passe litt på hva man eventuelt velger å laste ned. Enten bør du gi Most Relaxing Fireplace et forsøk, eller bare søke opp en peisvideo på Youtube. Å betale mye for knitring og flammer på skjermen er unødvendig.

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her