Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

GuideApples MacBooker for studier

Nekter du å bruke Windows? Les dette før du kjøper en ny MacBook

Stein Jarle Olsen, Tek.no
Anders Brattensborg Smedsrud

Tidligere i uken fant vi de beste student-PC-ene under 10 000 kroner. Særlig to maskiner utmerket seg som veldig gode kandidater til å følge deg under campus-årene dine, men for noen er det nok en «dealbreaker» at alle kommer med Windows.

For det er jo en kjensgjerning at Apples MacOS har en høy stilling hos mange. Og da er det bare Mac, eller snarere Apples bærbare MacBooker, som gjelder.

Nå som Apple nylig kuttet sin rimeligste bærbare, den noe kontroversielle 12-tommeren kalt «MacBook», er det kun to de maskiner igjen som er aktuelle for de fleste studenter:

  • 13-tommer MacBook Air fra 11 000,-
  • 13-tommer MacBook Pro fra 14 100,- med studentrabatt hos Apple.

(15-tommer MacBook Pro starter på 25 000 kroner og ansees som utenfor både budsjettet og behovet til vanlige studenter).

Slik har vi vurdert

I denne saken skal vi hjelpe deg med å belyse forskjellene mellom de to aktuelle bærbare Macene, slik at du finner den som passer behovene dine best og unngår å betale mer enn nødvendig.

Først tar vi et overblikk over spesifikasjonene, samt sammenligner ytelsen og hvordan maskinene oppleves i bruk. Deretter tar vi for oss hva styrkene og svakhetene deres egentlig betyr for deg som student. Til slutt anbefaler vi en Mac-konfigurasjon for deg, og vi drister oss dessuten til å legge inn et tips om den Windows-bærbare som vi mener kommer nærmest Macen vi anbefaler.

PS: Om du vil ha med deg en MacBook på forelesningene aksepterer du nok allerede at det vil stjele litt ekstra fra studielånet i forhold til gode Windows-alternativer, men det kan det jo være verdt for å føle seg «hjemme» på det viktigste arbeidsverktøyet du har. Likevel drister vi oss til å foreslå en god Windows-basert bærbar for hver MacBook-modell.

De viktigste egenskapene

Vår vurdering av maskinene

MacBook Air

Apple MacBook Air (2019) (Nor) - 1,6GHz DC 8GB 128GB 13"

Fordeler:

Prisen: MacBook Air er Apples billigste bærbare. Bare der er den straks svært aktuell for studenter, som gjerne har et begrenset budsjett. Air fikk dessuten en svært etterlengtet overhaling i fjor høst og fremstår som en helt annen og langt mer moderne maskin enn den gamle utgaven. For omtrent 11 000 kroner får du nå virkelig den velkjente Apple-kvaliteten med såkalt unibody design i aluminium og et stilsikkert ytre.

Skjermen: Skjermen er kraftig oppgradert, og står ikke særlig tilbake for den hos storebroren, MacBook Pro. Oppløsningen er høy slik at bildet fremstår som knivskarpt, fargene er så gode at selv kresne fotografer kan jobbe på skjermen og lysstyrken er økt kraftig. Sistnevnte bidrar til at reflekser aldri blir noe stort problem. Skjermrammene er dessuten blitt langt slankere, og mens andre bærbare går enda lenger i å prøve å viske dem ut er de ikke lenger et irritasjonsmoment som hos gamle Air. I motsetning til den gamle modellen har dessuten skjermen fått 16:10-format, som gir bedre oversikt og mer plass.

Tastaturet: Apples omdiskuterte sommerfugltaster har nå inntatt også MacBook Air. Det er det nok mange som er skeptiske til. Historier om taster som henger seg opp, støyer og omtrent ikke gir tilbakemelding når du skriver, er vel dokumentert. Men, tastene til MacBook Air kan ikke sammenlignes med de forferdelige tastene til den nå utgåtte MacBook. De du finner her er en bedre versjon med lengre vandring, bedre demping og langt mindre støy. En tilvenningsperiode trenger du nok, men vi liker dem ganske godt nå.

Fingerleseren: Med Touch ID på plass, kjent fra iPhone, reduseres påloggingstiden samtidig som sjansen for at du lager sikre passord øker ettersom du ikke trenger å huske dem i like stor grad. Du vil takke høyere makter for Touch ID når du skal huske det femte skolerelaterte passordet.

Pekeplaten: Apples velrenommerte pekeplate et dessuten et sikkert trekkplaster. Hos nye MacBook Air er denne svært stor, jevn og utrolig presis. De som først prøver den velger sjelden noe annet igjen.

Prosessoren: Prosessoren i maskinen kan ikke oppgraderes, har bare to kjerner og er ikke like sprek som den i storebroren MacBook Pro. Men vi kommer ikke på noen typiske oppgaver for studenter som krever masse krefter herfra uansett. Til vanlig vil denne maskinen oppleves som svært rask og responsiv.

Lyden: Air er dessuten nesten alltid helt stille under bruk. Kun når du gjør krevende oppgaver begynner det å suse svakt fra viftene.

Batteritiden: Ved siden av skjermen og byggekvaliteten mener vi batteritiden er MacBook Airs aller beste egenskap. Vi målte oss frem til vanvittige 11,5 timer i batteritesten vår. Dette er enda bedre enn vi målte for den dyrere MacBook Pro. Du kan dermed trygt ta med deg Air og bruke den en hel dag på lesesalen uten å drasse med lader, noe du ikke bør undervurdere viktigheten av. Plutselig glemmer du den, og selv om du har den med og sitter i nærheten av en stikkontakt kan den jo være i bruk av andre som ikke har prioritert batteritid like høyt som deg selv.

Ulemper:

Det er faktisk ganske vanskelig å finne så mye å rope varsku om hos MacBook Air. Det meste vi klaget på før, er løst i den nye utgaven.

Portutvalget: Men noe melder seg likevel. Som at MacBook Air tidligere hadde både tradisjonelle USB-porter og en HDMI-port, som mange fortsatt ønsker å bruke for tilkobling av mus, eksterne harddisker eller for presentasjoner. Nå er disse erstattet av to USB-C-porter med Thunderbolt. Disse kan brukes til det samme, men da sannsynligvis ved hjelp av overganger. Alternativet er at du bruker trådløst tilbehør, eller kjøper nytt med USB-C-tilkobling.

Laderen: Borte er også MagSafe-laderen, som sikret at laderen løste seg ut om du snublet i ledningen og ikke rev ned maskinen din.

Lagringskapasiteten: Vi synes for øvrig Apple kunne kostet på seg mer minne eller lagring hos sin standardkonfigurasjon. De tar tross alt mye mer betalt for den nye Air enn den gamle utgåtte modellen, og 11 000 kroner er slettes ingen budsjettpris.

Mengden minne bestemmer hvor mange programmer og nettleserfaner du kan ha oppe samtidig, og mens 8 GB fungerer greit i dag kan det bli i minste laget for enkelte. Særlig om denne maskinen er ment å holde helt forbi Master-studiet.

Lagringsplassen på 128 GB vil absolutt fungere om du først og fremst skal skrive på oppgaver, søke opp noen kilder på nett, oppbevare noen skolebøker på maskinen og drive litt enkel bildebehandling.

Men husk at operativsystemet alene stjeler ca. 25 gigabyte, og at minst 10 prosent av disken – som for en 128 GB-disk utgjør ca. 13 GB – alltid bær være fri for at ikke Macen skal bli treg. Allerede når du skrur på Macen første gang er dermed lagringsplassen nede i 90 GB, så om du mot formodning ikke benytter deg av strømmetjenester, og liker å forsyne deg av lagringsplass for musikk, og video, eller vil synkronisere bildene dine fra telefonen, er du advart.

Anbefales for:

Studenten som ikke skal drive med veldig krevende oppgaver og først og fremst vil ha en maskin som er god å skrive på, har god skjerm og laaang batteritid. Altså de langt på vei fleste studenter. De aller fleste vil dessuten slippe unna med å kjøpe grunnmodellen til 11 000 kroner og bli superfornøyd med den.

Om du imidlertid vet at du vil bruke maskinen til underholdning på fritiden, ville vi vurdert å oppgradere lagringskapasiteten til 256 GB. Om du er av typen som «aldri» stenger ned programmer, og har flere nettfaner oppe enn du kan holde tellingen på, ville vi tilsvarende prioritert å doble minnemengden. Hver av disse oppgraderingene koster rundt 2000 kroner og kan tenkes å forlenge levetiden eller utvide bruksområdene til maskinen for deg.

Windows-alternativ: Huawei MateBook 13

Nei, den har ikke MacOS, men Windows, og Apple har ikke laget den – selv om det ved første øyekast kan se slik ut. Ikke så rart, dog, for nærmere en MacBook Air enn Huawei kommer med sin MateBook 13 skal vanskelig gjøres.

MateBook har like høy byggekvalitet, er omtrent like portabel og ikke minst: den har en tilsvarende imponerende skjerm. Sistnevnte har et 3:2-format som gir god oversikt, høy oppløsning som gir knivskarpt bilde og gode farger.

Batteritiden er ikke like imponerende som hos Air, men er fremdeles svært god med sine nesten 10 timer.

Dessuten er pekeplaten veldig god, og tastaturet kanskje det beste du finner på en nåværende ultraportabel, med god vandring og demping, samt svært lite støy.

En god grunn til å vurdere denne som et alternativ til Air, til tross for at den har Windows 10, ligger i at du kommer mye bedre ut økonomisk ved å velge MateBooken. Her kommer du nemlig i land fra omtrent 9000 kroner for en konfigurasjon med med en sprekere prosessor og dobbelt så mye lagringsplass som hos Air.

Test: Huawei MateBook 13 (sprekere modell med dedikert grafikkbrikke) »

Apple MacBook Air (2019) (Nor) - 1,6GHz DC 8GB 128GB 13"
Apple MacBook Air (2019) (Nor) - 1,6GHz DC 8GB 128GB 13"

MacBook Pro 13

Apple MacBook Pro (2019) (Nor) - 1,4GHz QC 8GB 128GB 13"

Fordeler:

Designet og byggekvaliteten: MacBook Pro er Apples beste bærbare og umulig å trå skikkelig feil med. Designet er selvsagt elegant og minimalistisk som man forventer, byggekvaliteten sitter som et skudd og det er valgt materialer fra øvre hylle for absolutt alle deler. For en student er dette ingen liten investering, men du vil i alle fall få en maskin som ikke slites i stykker på skoleveien.

Prosessorkraften: Den store styrken i forhold til MacBook Air ligger i prosessoren, som med sine fire heller enn to kjerner er kraftigere og egner seg bedre for tyngre belastning.

Tastaturet: Tastaturet er av samme type som MacBook Air har og krever nok noe tilvenning, men nå som det foreligger i tredje generasjon «sommerfugltaster» liker vi det godt.

Pekeplaten: Pekeplaten er som alltid stor og god, og skjermen er et stykke for seg selv. Denne byr på enda et par hakk høyere lysstyrke enn MacBook Air, og vi målte den til omtrent 550 nits. Den viser også perfekt kalibrerte farger og er krystallklar å se på med sin høye oppløsning og gode antirefleksbelegg.

Touch Baren: Alle MacBook Proer kommer med Touch Bar, en berøringsstripe øverst på tastaturet som gir deg snarveier til en del funksjoner. Men stor sett bruker vi den for å justere lysstyrken og lydvolumet, noe vi strengt talt klarte uten Touch Bar også. Denne er altså overhodet ikke noe «must», og du skal vite hva du gjør før du velger en MacBook Pro over en MacBook Air på grunn av denne stripa. Mye kjekkere er det at Touch ID-sensoren også er på plass, som lar deg logge inn på Mac-en med fingeravtrykket ditt, handle med Apple Pay og mer, men denne får du også hos MacBook Air.

Ulemper:

Portutvalget: Som hos MacBook Air finnes det ingen vanlige USB-porter her, ei heller noen MagSafe-kontakt som løser seg ut om noen snubler i ledningen din. På grunnmodellen er det to USB-C Thunderbolt-kontakter som gjelder, og det gir samme adapter-problematikken som hos Air.

Prisen for høyere ytelse: Grunnmodellen er som nevnt kraftigere enn MacBook Air, men om du er student og vet du trenger høy prosessorytelse må du nok bla opp for en prosessoroppgradering likevel. Standardprosessoren med fire kjerner og 1,4 GHz hastighet er nemlig ikke noen råtass når det brenner. Og en oppgradering gjør straks MacBook Pro til en svært kostbar affære for en på studentbudsjett. Som ikke det er kjedelig nok, kan du knapt spille på Proen ettersom grafikkløsningen ikke er veldig mye bedre enn i Air. Og om du trodde Pro-navnet skulle gi deg mer minne eller lagringsplass for den økte prisen må du tro om igjen. Her er det like sparsomt som hos lillebroren.

Batteritiden: Batteritiden er veldig god, men om dette er et viktig område for deg (noe det bør være) kommer du enda bedre ut med en Air til lavere pris.

Anbefales for:

Deg som trenger en kraftig bærbar Mac for spesialiserte oppgaver og er villig til å betale for det, gjerne også litt ekstra gjennom en oppgradering av prosessoren du finner i standardkonfigurasjonen.

PS: En 15-tommersversjon av MacBook Pro finnes også, men koster skjorta og er nok ikke aktuell for mange studenter. For ordens skyld nevner vi likevel at denne kommer med en enda kraftigere prosessor med enten 6 eller 8 kjerner, samt en dedikert grafikkbrikke slik at du kan gjøre svært tunge simuleringer og videobehandling (eller spille).

Windows-alternativ: Huawei MateBook X Pro

MateBook X Pro kommer med en større skjerm på 14 tommer og kraftigere innmat enn lillebrødrene MateBook X og MateBook 13 (som vi anbefalte som MacBook Air-alternativ).

Da vi testet den ble vi så overbevist av alt fra byggekvalitet til ytelse, skjerm og interaksjon at vi delte ut vår første 10-er i bærbarkategorien på over fire år. Storebroren i MateBook-familien er rett og slett den beste bærbare du kan kjøpe for tiden. Ved siden av å matche MacBook Pro 13 på de aller fleste områder, får du høyere ytelse for prisen, dobbelt så mye lagringsplass, et enda bedre tastatur, en vanlig USB-port og svært god batteritid som nesten når opp til MacBook Airs skyhøye nivå.

Test: Huawei MateBook X Pro (sprekere modell med dedikert grafikkbrikke) »

Apple MacBook Pro (2019) (Nor) - 1,4GHz QC 8GB 128GB 13"
Apple MacBook Pro (2019) (Nor) - 1,4GHz QC 8GB 128GB 13"

Du trenger mye nyttig som student:
Disse gadgetene er litt morsommere å bruke penger på »

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her