Til hovedinnhold

Glem de kompliserte navnene – fremover heter det helt enkelt Wi-Fi 6

Kurt Lekanger
Vegar Jansen

Trådløse nettverk har aldri vært helt enkle å forstå seg på. Det er forskjellige sikkerhetsteknologier, standarder, hastigheter, frekvenser og utstyr som støtter en eller flere av disse – men du bør være litt stø i teknologi for å vite hva som virkelig går sammen med hva.

Wi-Fi Alliance – altså gjengen som prøver å holde en viss kontroll på hva som skal være lov og ikke lov i trådløsland – forsøker med ujevne mellomrom å gjøre det enklere å matche kompatibelt utstyr.

Nå prøver de seg nok en gang og kutter ut bokstavene til fordel for tall. Neste generasjon Wi-Fi, som de mer nerdete av oss allerede kjenner som 802.11ax, skal nemlig bli enda bedre kjent som bare Wi-Fi 6.

Jepp, sjette generasjon Wi-Fi, altså.

Det er greit å vite at de eldre standardene også vil bli kjent under den samme nummereringskonvensjonen. 802.11ac blir altså kjent som Wi-Fi 5 og 802.11n blir Wi-Fi 4.

Dette er Wi-Fi 6

Intel

Mangelen på utstyr – ikke engang siste skrik i iPhone har 802.11ax innabords – har gjort at vi ikke har testet Wi-Fi 6 selv, men dersom vi skal stole på Wi-Fi Alliance er dette medisinen som trengs for at vår trådløse tilværelse skal holde seg på et sunt og godt nivå.

Fire hovedpunkter kan trekkes fram: høyere hastighet, høyere kapasitet, bedre ytelse med flere enheter og lavere strømforbruk.

Dette skal Wi-Fi 6 få til ved å kombinere teknikker fra flere nettverksteknologier – inkludert 4G – bedre komprimering, bedre bruk av underkanaler, forbedret kommunikasjon med flere enheter samtidig og diskriminering av andre nettverk. Foruten dette får vi endelig også forbedringer i 2,4 GHz-båndet.

Eventuelle detaljer rundt dette får vi nesten spare til en annen artikkel.

Bør bry oss litt

Om nummereringsplanen fra Wi-Fi Alliance lykkes er usikkert. Da generasjonsskiftene går sakte er frem- og bakoverkompatibilitet prioritert når nye standarder skal spikres. Det er nok lurt, ettersom folk flest kjøper seg ikke ny ruter med mindre det er problemer med den gamle.

Wi-Fi Alliance

Den gjengse forbruker har derfor klart seg helt fint uten å vite hvilken Wi-Fi-generasjon dingsene deres opererer med, ettersom man har kommet relativt ustraffet fra det å mikse nytt og gammelt nettverksutstyr. Med unntak av at gamle enheter kan senke hastigheten på hele nettet, naturligvis.

Samtidig begynner det å bli langt viktigere enn før at vi bryr oss. Vi bor tettere, har høyere krav og samtidig langt flere dingser enn før som skal på nett.

Men vi vil nok fremdeles ha litt tid å venne oss til tanken på generasjoner Wi-Fi. De første Wi-Fi 6-merkede enhetene ser vi nok ikke før litt inn i 2019.

Fikk du med deg WPA3?
Den største sikkerhetsoppgraderingen av Wi-Fi på 14 år >>>

(Kilde: Wi-Fi Alliance)

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her