Til hovedinnhold

Forskere har laget «levende datamaskiner» som kan tatoveres på kroppen

Nytt, unikt konsept blander biologi og elektronikk.

MIT

Såkalte «ha-på-dingser» begynner å bli tallrike, men nå har det dukket opp noe som tar dette konseptet i en litt annen retning. Forskere ved det anerkjente teknologiuniversitetet MIT har nemlig laget en slags «levende» datamaskin som kan legges på huden omtrent som en tatovering.

Vi har sett eksemplet på fleksibel teknologi som kan legges på huden tidligere, men det uvanlige i dette tilfellet er at vi snakker om en løsning som blander sammen biologi og elektronikk.

Det forskerne nærmere bestemt har gjort er å lage en form for biologisk «blekk» som består av genetisk programmerte, levende celler som er blandet sammen med såkalt hydrogelé.

Enheten er fleksibel og tåler påkjenningene den utsettes for på hudens overflate. Bilde: MIT

3D-skrives

Denne substansen kan skrives lagvis i bestemte strukturer ved hjelp av 3D-skriving og for eksempel ta form som en slags tatovering som kan legges direkte på huden. De programmerte cellene er sensitive til ulike former for kjemiske forbindelser og kan for eksempel reagere med forbindelser i huden.

Når dette skjer vil bestemte regioner av denne «tatoveringen» lyse opp i ulike farger for å signalisere forekomster av de ulike forbindelsene eller kjemikaliene.

Teknologien har et begrenset bruksområde i sin nåværende, eksperimentelle form, men ifølge forskerne kan konseptet danne grunnlaget for det de kaller levende datamaskiner i form av strukturer med mange ulike typer celler som sender signaler frem og tilbake litt på samme måte som transistorer.

Interaktive skjermer nevnes også som en mulig anvendelse, og på kortere sikt skal forskerne bruke løsningen til å lage skreddersydde sensorer som for eksempel kan brukes i medisinske øyemed.

Under kan du se en presentasjonsvideo av teknologien.

3D-skriving kan også brukes til å lure Face ID på iPhone X »

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her