Til hovedinnhold

Fire av de mest spennende nyhetene vi så på Ikeas designdager

Stein Jarle Olsen, Tek.no
Stein Jarle Olsen

ÄLMHULT (TEK) En av de store temaene på Ikeas Democratic Design Days i Sverige i år var hvordan verden skal håndtere den voksende urbaniseringen og de stadig mindre arealene storbyboere må skvise seg inn på.

En av løsningene er ifølge møbelgiganten rom og møbler som kan fylle flere funksjoner, og derfor vil de fremover testselge et eget robotisert møbel oppkalt etter det norske tettstedet Rognan.

På skinner

Møbelet består av en seng på skinner som kan skyves inn og ut av møbelet, en rekke skap- og oppbevaringsløsninger og ikke minst en sofa. Til sammen gjør dette at et rom kan romme både seng, garderobe og en liten stue, som ved hjelp av et kontrollpanel kan byttes mellom ved behov.

Møbelet er et resultat av et samarbeid Ikea har hatt med det amerikanske selskapet Ori, og Rognan-møbelet skal testselges i trangbodde Hong Kong og Japan allerede neste år.

Dette kontrollpanelet lar deg velge mellom tre predefinerte moduser, eventuelt kan du flytte møbelet så mye som du trenger ved hjelp av piltastene. Produktnavnet blir dessverre ikke Abracadabra, men Rognan.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

– Hvorfor «robotisert» og ikke bare «mekanisk» eller «elektrisk»?

– Vel, selskapet har jo sine røtter i Massachusetts Institute of Technology, så det kan hende vi er litt ekstra glade i robot-begrepet. Men jeg ser det sånn at dette produktet er en kombinasjon av mekanikk, elektronikk og programvare, så sånn sett er «robotisert» det mest dekkende begrepet. Det er faktisk 10 000 linjer med kode her, blant annet for å unngå at mekanismen blir skadet underveis, sier Ori-grunnlegger Hasier Larrea til Tek.no.

Åtte kvadrat ekstra

Ikea sier Rognan-løsningen gir deg åtte kvadratmeter «ekstra» plass ved at du altså kan bruke et rom både som stue, walk-in-garderobe og soverom. I utgangspunktet vil robotmøbelet selges som en predefinert pakke, men hvis salget går bra er tanken at det skal bli mulig å bytte ut innholdet og skifte deler etter ønske.

Oppbevaringsmodulene i løsningen er uansett Ikeas såkalte Platsa-system, som er modulbasert. Det gjør at det vil være mulig å endre oppsett selv.

Sengen som dukker opp er en relativt nøktern dobbeltseng, neppe mer enn 140 centimeter bred.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Selve systemet fremstår imidlertid ikke som ekstremt avansert, så det er ikke umulig å se for seg at man kunne fått til dette også uten elektronikken ved å dytte på møbelet manuelt.

– Hva med prisen? Blir dette veldig dyrt?

– Hvis du tenker på hva du ville betalt for en seng, en sofa, oppbevaring og garderobe, så bør ikke Rognan bli veldig mye dyrere enn det, sier produktutvikler Seana Strawn i Ikea.

Ny Sonos-knott

Ikeas nye musikk-fjernkontroll kan brukes til å styre både samarbeidshøyttalerne og også Sonos' egne høyttalere.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Vi hadde kanskje håpet det var klart for flere produkter i Ikeas Sonos-samarbeid Symfonisk på Ikeas designdager. Vi fikk ingen høyttalere, men heller en liten trådløs fjernkontroll som kan brukes både til å styre Symfonisk-høyttalerne og de andre høyttalerne til Sonos.

Den lille knotten kan plasseres hvor som helst, og så kan du sette opp hvilken eller hvilke høyttalere du ønsker at den skal styre i enten Sonos- eller Ikea-appen. Knotten kan brukes til å starte avspilling, sette på pause, hoppe frem og tilbake mellom låter og ikke minst justere volum. Den skal nærmest kunne plasseres hvor som helst, for eksempel på veggen eller på kjøleskapet – eller bare på stuebordet.

Den nye knotten kan selvfølgelig brukes sammen med Ikea og Sonos' kommende høyttalerlampe.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Ikea varslet også at deres Trådfri-app vil kunne brukes til å styre også Symfonisk- og Sonos-produktene. Som vi skrev i saken om de nye smarte rullegardinene vil du for eksempel kunne sette opp at lyspærene dine skal skru seg på gradvis for å vekke deg om morgenen samtidig som rullegardinene trekkes sakte opp og musikken starter å spille.

Både fjernkontrollen og appintegrasjonen skal være klar i høst, og de små knottene blir tilgjengelige i svart og hvit. De vil koste 15 euro, sannsynligvis 149 kroner i Norge. Symfonisk-høyttalerne skal være tilgjengelig 1. august.

Resirkuleringsdusj

Et prosjekt som er litt lenger fra å bli realitet er Ikeas samarbeid med det danske selskapet Flow Loop, som er en del av Ikeas såkalte «Boot Camp» for samarbeidsselskaper. Flow Loop har utviklet en dusjpanel som sparer vann – og energi – ved å resirkulere vannet som renner ned i sluket.

Og om du er redd for å dusje i din egen skitt, er det greit å vite at systemet har sensorer som avgjør om vannet er for skittent til å bli resirkulert. Filtre fjerner også partikler helt ned til 20 mikron tykkelse, rundt en fjerdedel av et menneskehår, og UV-lys dreper 99,999 prosent av bakteriene i vannet.

– Om du er veldig skitten eller for eksempel har drevet med maling og er full av malingsrester vil du dermed stort sett kunne dusje i «nytt» vann de første fem minuttene, og så overtar resirkulert vann om du har lyst til å stå der og kose deg i ti minutter til, sier Flow Loop-grunnlegger Troels Grene til Tek.no.

Flow Loop-dusjen resirkulerer opptil 80 prosent av vannet du bruker. Det resirkulerte vannet blir både filtrert og UV-bestrålt.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Flow Loop hevder deres system sparer opptil 85 prosent av vannet og 75 prosent av energien som går med til å dusje. Det flommer rundt ti liter med vann gjennom dusjhodet i minuttet, opplyser Grene, men bare to liter av disse vil være nytilført vann.

En viss tilførsel er uansett nødvendig for å holde temperaturen vedlike, ettersom vannet mister rundt fem grader på vei fra dusjhodet og ned i avløpet. Du kan også velge å bruke dusjen som en helt vanlig dusj, uten resirkulering.

Selve panelet plasseres i praksis på gulvet, og Flow Loop sier membranen på badet ikke må perforeres på noe sted under selve dusjhodet. Panelet kan kles med fliser eller andre materialer du måtte ønske, og det skal kunne installeres helt på egen hånd, gitt at du har tilgang til strøm på badet.

Systemet skal ifølge selskapet selv kunne betale for seg selv i løpet av fire år i en familie på fire, bare på spart energi. Flow Loop skal lanseres i Danmark i år, mens lansering gjennom Ikea nok er noe lengre unna, sier Grene.

Kjøttløse «kjøttboller» på vei

En veldig lite teknologisk nyhet er også at Ikea jobber med å utvikle en kjøttløs variant av kjøttbollene sine, ikke ulikt det for eksempel selskapene Impossible og Beyond har lansert med stor suksess i det siste.

I Älmhult viste de frem en prototype med erteprotein og ertestivelse, potet, havre og eple, i tillegg til alt det andre som vanligvis brukes for å smakssette kjøttbollene.

Ikeas nye kjøttfrie kjøttboller skal være på markedet neste år. Foreløpig er de rundt 90 prosent ferdige.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Vi smakte, og hadde ingen fortalt oss at de ikke var laget av kjøtt, hadde vi ikke tenkt nevneverdig over det. Konsistensen er veldig lik vanlige kjøttboller, men de alternative kjøttbollene hadde en litt tørrere og mer porøs tekstur.

Ingrediensene i de kjøttfrie kjøttbollene. De er i sin helhet laget av plantematerialer, og er derfor egnet også for veganere, i motsetning til for eksempel Tines VGTR-serie, som inneholder ost.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Vi får imidlertid opplyst at de foreløpig er rundt 90 prosent ferdigutviklede og at de jobber med andelene av de ulike bestanddelene for å gjøre dem enda mer lik de vanlige kjøttbollene.

Ikea sier de alternative kjøttbollene skal testes i utvalgte markeder fra og med februar og lanseres endelig i august 2020.

Kommersiell sjef for mat i Ikea Norge, Stine Odland, sier imidlertid til Tek.no at Norge ikke er ett av disse og at de håper å ha dem klare i Norge høsten 2020.

Reise og opphold i forbindelse med turen til Älmhult er betalt av Tek.no.

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her