Til hovedinnhold

Fem ting du må vite om nye YouTube Music

Vi har lastet ned og prøvd.

Niklas Plikk, Tek.no
Niklas Plikk

I går kveld lanserte Google en ny musikkstrømmetjeneste, kalt YouTube Music. I Norge vil den konkurrere med etablerte konkurrenter som Spotify og Apple Music, for å ikke glemme Jay Z-eide Tidal.

Vi lastet ned appen på en iPhone for å se hva den nye tjenesten har å by på sammenlignet med konkurrentene.

Her er fem ting du bør vite:

1: Gratisversjonen kan koste deg mye penger

Gratistjenesten er veldig begrenset og rett og slett irriterende å bruke i lengden.

Akkurat som Spotify kan du bruke YouTube Music uten å betale for det. Det begrenser en del funksjonalitet og musikken blir av og til avbrutt av annonser.

Den store forskjellen her er at YouTube Music sømløst også tilbyr musikkvideoer til sangene du hører på. Det er i og for seg en god ting, men bare når du selv kan velge om du vil se videoen eller om du bare skal høre på lydsporet. Det kan du ikke gjøre i gratisversjonen av appen.

Da blir du nødt til å se både musikkvideoer og videoannonser, som kommer til å tømme dataen på mobilabonnementet ditt veldig raskt. Med mindre du har et abonnement med tilnærmet fri data, selvfølgelig. Da kan regningen fort bli ganske høy hvis du er nødt til å kjøpe ekstra datapakker bare for å bruke YouTube Music «gratis».

Gratisabonnementet lar deg heller ikke høre musikk i bakgrunnen. Du kan altså ikke sette på musikk i appen og bytte over til nettleseren. Da stopper musikken. Dette er mildt sagt irriterende.

Også verdt å vite er at YouTube Music fortsatt ikke er oppført hos verken Telenor Yng eller Telia Music Freedom, som begge gir kundene sine gratis musikkstrømming fra en håndfull tjenester.

Slik svarer Anders Krokan, kommunikasjonssjef i Telenor, da vi spurte om dette:

– Music Freedom fra Telenor Yng er åpent, ingen betaler for å være med, og alle tilbydere av musikkstrømme-abonnement er velkommen. Vi legger derfor svært gjerne til rette for at også YouTube Music blir med i tilbudet. Men vi kan ikke se at vi så langt er blitt kontaktet av Google om dette, men vil igangsette forberedelser for å få også YouTube Music inn i vårt tilbud, dersom Google ønsker det.

Vi har ennå ikke fått noe konkret fra Telia annet enn at de skal sjekke status for sine kunder.

2. Maksimal lydkvalitet er bare på 128 kbit/s

YouTube Music lar deg ikke bestemme lydkvaliteten på musikken du lytter til. Det er bare to alternativer som appen bytter mellom automatisk: 128 kbit/s eller 64 kbit/s i enten AAC- eller OPUS-format, basert på om du bruker mobilen eller PC-en.

Dette er under halvparten av det Spotify tilbyr (320 kbit/s) og betydelig lavere enn Tidal (1411kbit/s) som har et eget HiFi-abonnement med fokus på ekstrem lydkvalitet.

YouTube har sagt at de har planer om å legge inn et valg slik at du kan justere kvaliteten selv, og at den vil kunne gå opp til 256 kbit/s, men det er ikke på plass ennå. Og selv når det er på plass vil det fortsatt være lavere enn konkurrentene.

3. Du betaler betydelig mer hvis du bestiller via iPhone

Hvis du skal bestille bør du absolutt ikke gjøre det via iPhone-appen.

Velger du å abonnere på YouTube Music bør du gjøre det fra nettleseren, hvis ikke betaler du 30 kroner mer i måneden.

Abonnerer du på et månedsabonnement via appen vil du betale 129 kroner i måneden for YouTube Music, mens tilsvarende abonnement bare koster 99 kroner hvis du bestiller fra et annet sted.

Årsaken er at Apple tar 30 prosent av alle abonnementinntekter, og Google har derfor valgt å skru opp prisen for å kompensere for Apples del av kaka.

Dette er de ikke alene om, og Spotify driver med akkurat samme, sleipe taktikk.

Dette gjelder forøvrig også familieabonnement og YouTube Premium (reklamefri YouTube + YouTube Music), som også koster ca 30 prosent mer hvis du betaler via en iOS-enhet.

Vi har også fått tipset av en leser at han bare fikk én måneds prøvetid da han bestilte via iPhone, og ikke tre måneder som man får ellers.

4. Selve appen fungerer godt (hvis du betaler)

Musikktjenesten fungerer bra på mobilen, forutsatt at du har betalt.

Hvis du velger å betale for YouTube Music blir appen raskt mye bedre å bruke. Da kan du selv velge om du skal se musikkvideoer til sangene du spiller av eller bare lytte til musikken, og du kan lytte til musikk i bakgrunnen. Her føles også inkluderingen av musikkvideoer langt mer sømløst enn på gratisversjonen av appen, hvor du blir tvunget til å se videoen.

Du kan også laste ned sanger til offline-spilling. Spillelister er selvfølgelig også på plass, og du får forslag om en rekke spillelister du kan lytte til som skal passe forskjellige humør og oppgaver.

Hvis du er Spotify-bruker i dag og er vant til å lytte til «Discover Weekly»-sanger finnes det imidlertid ikke en tilsvarende tjeneste her.

5. Det finnes fortsatt ingen skrivebords-app

YouTube Music funker fint via nettleseren, men vi skulle helst hatt en dedikert skrivebordsapp.

Den beste opplevelsen av YouTube Music vil være fra mobilen, enten det er en iOS- eller en Android-enhet. Du kan også bruke tjenesten i nettleseren din ved å gå til music.youtube.com, men det finnes fortsatt ingen dedikert skrivebords-app.

Det betyr blant annet at du ikke kan laste ned musikk til offline-avspilling på PC-en din.

Bonus: Forvirret av hvor mye det koster?

YouTube Music kommer egentlig med tre forskjellige prisnivåer:

  • 0 kroner i måneden - Gir deg en irriterende og begrenset versjon av YouTube Music, uten mulighet til å spille av sanger i bakgrunnen
  • 99 kroner i måneden - Gir deg den fulle opplevelsen av YouTube Music
  • 119 kroner i måneden - Gir deg YouTube Premium, som inkluderer både annonsefri YouTube, tilgang til YouTubes betalinnhold og YouTube Music.

I tillegg finnes det familieversjoner av de to sistnevnte:

  • 149 kroner i måneden - Familieabonnement på YouTube Music, opptil seks personer
  • 179 kroner i måneden - Familieabonnement på YouTube Premium, opptil seks personer

Uansett abonnement kan du få tre måneders gratis prøvetid, som er det samme som Apple Music operer med.

Vår konklusjon havner på at det er verdt å gi YouTube Music et forsøk. Det koster tross alt ingenting å prøve, og med den ekstra gullroten de kan tilby med annonsefri YouTube kan det raskt hende de klarer å trekke til seg mange brukere fra både Apple Music og Spotify, selv om det da vil koste 20 kroner ekstra i måneden.

Spotify har grunn til å være nervøse:
Apple Music har fått 50 millioner brukere på bare tre år

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her