Til hovedinnhold

Tyske myndigheter ut mot Facebook – applauderes av norske kollegaer

Forbrukerrådet: Vi oppfordrer Konkurransetilsynet til å gjøre samme gjennomgang i Norge.

Tyskland innfører nye krav til hvordan Facebook kan samle og bruke data, blant annet fra apper som WhatsApp og Instagram.

– Facebook vil i framtida ikke lenger få anledning til å tvinge sine brukere til å godta praktisk talt ubegrenset innsamling og bruk av ikke-Facebook-data til sin Facebook-profil, sier sjefen for det tyske konkurransetilsynet, Andreas Mundt i en uttalelse.

Sporer ikke-Facebook-brukere også

Tyskland vil også ha slutt på at Facebook overvåker personer på nett som ikke har Facebook-profil, men som har vært inne på hjemmesider der Facebook-programvare er installert.

Dersom tyske myndigheter får det som de vil, vil Facebook eksplisitt måtte spørre sine brukere om tillatelse til å samle data fra andre Facebook-eide kilder eller Facebook-tilknyttede nettsider.

Nærmer seg monopol

Andreas Mundt, sjefen for det tyske konkurransetilsynet.

Det tyske konkurransetilsynets vedtak dreier seg ikke om Facebooks behandling av innsamlet data, men om selve innsamlingen. Selskapet får tolv måneder på seg til å gjennomføre de pålagte endringene.

Facebook har en dominerende posisjon innen sosiale medier i Tyskland og med 95 prosent av markedet for sosiale medier nærmer dette seg et monopol hvor brukere ikke har reelle alternativer, mener det tyske konkurransetilsynet.

– Brukerne må enten godta en omfattende kombinasjon av data eller avstå fra å benytte det sosiale nettverket, sier Mundt.

Forbrukerrådet: Oppfordrer norske konkurransetilsynet å gjøre det samme

Fagdirektør i Forbrukertilsynet, Gro Mette Moen, gjør det klart at de støtter avgjørelsen til det tyske konkurransetilsynet.
John Trygve Tollefsen

Fagdirektør Gro Mette Moen i det norske Forbrukerrådet mener avgjørelsen til det tyske konkurransetilsynet er viktig fordi det sikrer personvernet og øker konkurransen.

– Dette viser at bruk av persondata ikke bare omhandler personvern, men også konkurranselovgivning. Vi oppfordrer Konkurransetilsynet til å gjøre samme gjennomgang i Norge, forteller hun.

– Dette er nok et tilbakeslag for Facebooks forretningsmodell hvor man uhemmet samler inn persondata. Selskapet ble i fjor også dømt i Belgia for å spore personer utenfor Facebooks egne tjenester, påpeker Moen.

Konkurransetilsynet: – Facebooks bruk av data er et globalt problem

Lars Sørgard, Konkurransedirektør i det norske konkurransetilsynet sier de følger nøye med på utviklingen som nå skjer i Europa.

– Det er unikt at konkurransemyndigheter griper inn mot innsamling av data. Det er flott at Tyskland tar tak i dette problemet, som er et globalt problem. Vi følger nøye med på det tyske konkurransemyndigheter gjør, sier Sørgard. Han sier de nå venter på at saken blir vurdert av EU-kommisjonen, som vil styre hvordan Norge reagerer.

Lars Sørgård, konkurransedirektør i konkurransetilsynet, sier Facebooks bruk av data er et globalt problem.
Konkurransetilsynet

– Facebook sin bruk av data er et globalt problem, og det løses primært med et mest mulig globalt og overgripende tiltak. Derfor er det viktig, ikke minst for Norge som EØS-medlem, å være tett koblet på det som skjer i EU-Kommisjonen. Vi følger nå nøye med på den videre utvikling i denne saken, ikke minst forholder vi oss til hvordan EU-Kommisjonen responderer på dette. Det er viktig at nasjonale konkurransemyndigheter i EU/EØS – inkludert Norge – opptrer samlet, og at det skjer i regi av EU-Kommisjonen.

På direkte spørsmål om forbrukerrådets oppfordring til dem, sier Sørgård at det er EU-kommisjonen som er best egnet til å ta denne saken videre, ikke det norske konkurransetilsynet:

– Ideelt sett er det EU-kommisjonen, som dekker både EU og EØS, som er best egnet til å ta en slik sak videre. Det gir en mest global løsning på et globalt problem. Så vi vil ikke nå sette i gang noen egen sak på dette, men tett følge opp hva EU-kommisjonen og andre lands konkurransemyndigheter gjør, avslutter Sørgård.

– Beskytter mot terrorisme og barnemishandling

I en uttalelse på eget nyhetsrom insisterer Facebook på at datainnsamlingen de holder på med bare er en fordel for alle og hjelper til med å trygge brukerne.

– Ved å utveksle data på tvers av tjenestene våre beskytter vi folk og styrker sikkerheten deres blant annet ved å kunne identifisere og slå av kontoer knyttet til terrorisme, utnyttelse av barn og forsøk på valgmanipulasjon, heter det i meldingen fra selskapet.

Vil anke

Facebook er uenig i det tyske konkurransetilsynets beslutning og vil anke avgjørelsen:

– Vi har stor konkurranse i Tyskland fra blant andre YouTube, Snapchat og Twitter, hevder selskapet, som mener at de nye reglene vil innebære urettmessig særbehandling.

Forbrukerrådet i sommer:
– Respektløst av Facebook »

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her