Til hovedinnhold

Facebook har lyttet til stemmeopptak av brukerne

Sier de sluttet for én uke siden.

Niklas Plikk

Microsoft, Google, Apple og Amazon har de siste ukene innrømt å ha lyttet til lydopptak av brukerne sine. Enten via taleassistenter, smarthøyttalere eller videosamtaler.

Nå viser det seg at nok en Sillicon Valley-gigant har lyttet til brukerne, nemlig Facebook. Det melder Bloomberg.

Lyttet via Messenger

Akkurat som flere av de andre selskapene har Facebook lyttet til opptak av brukernes samtaler og analysert dem via et tredjepartsselskap, som ble ansatt for å transkribere det de hørte.

I Facebooks tilfelle var det samtaler som ble gjort via meldingsappen Messenger som ble tatt opp og analysert av et selskap kalt TaskUs. Hensikten skal ha vært å forsikre at Facebooks automatiske systemer tolket det som ble sagt korrekt.

– Bare i USA

I en kommentar til Tek.no forklarer Peter Münster, kommunikasjonssjef i Facebook i Norden, at opptakene gjaldt veldig spesifikke hendelser:

– Vi lyttet aldri til menneskers mikrofoner uten tillatelse eller eksplisitt aktivering fra noen, og det er heller ikke noe vi gjør ellers. De eneste instansene hvor vi tar opp lyd fra brukernes telefoner er hvis de har aktivert en funksjon som trenger lyd, for eksempel opptak, video eller å sende en stemmebeskjed, sier Münster.

Han forklarer også at de har brukt opptakene for å forbedre selskapets kunstige intelligens:

– Det vi snakker om her er små lydklipp fra en funksjon i Messenger som konverterer stemme til tekst. Det er drevet av kunstig intelligens, og lydklippene, som alle var anonymiserte for å ikke avsløre noens identitet, ble brukt for å forbedre algoritmen til den kunstige intelligensen.

Münster forklarer også at dette var en funksjonalitet som ble testet ut i USA, og har aldri vært aktivert i Europa. Ingen EU-brukere skal dermed være rammet.

Sluttet for en uke siden

Facebook bedyrer at de har sluttet å gjøre dette for en uke siden, og at brukerne de lyttet til skal ha aktivt godkjent at samtalene deres kunne brukes i analysesammenheng.

Facebooks brukervilkår var imidlertid ganske utydelige, og det sto aldri tydelig noe sted at tredjepartsselskaper ville få tilgang til stemmeopptakene deres.

Det var dette som skal ha fått flere kilder til å mene praksisen var uetisk, og som fikk dem til å lekke detaljer til Bloomberg.

Ikke første gang

Dette er langt ifra Facebooks første personvernovertramp. Cambridge Analytica-skandalen i 2018 var begynnelsen på en rekke kriser for Facebook, og det ble ikke noe bedre da 50 millioner Facebook-kontoer ble hacket. Senere samme år ble det også avdekket at selskapet hadde delt millioner av bilder som aldri skulle ha vært publisert, før det i år ble avslørt at de lagret millioner av passord ukryptert.

Oppdatert torsdag 15. august: Vi har oppdatert saken med kommentar fra Facebooks nordiske kommunikasjonssjef, hvor han presiserer hva slags opptak som ble tatt, hva de ble brukt til, og hvem som ble rammet.

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her