Til hovedinnhold

Facebook delte millioner av bilder som ikke skulle ha vært publisert

Nok en personvernflause for plattformen.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim

Facebook har hatt et vanskelig 2018, der skandalene har stått i kø. I et nytt varsel fra selskapet innrømmer de at en feil har gitt tilgang på bildene fra 6,8 millioner Facebook-brukere til tilkoblede apper.

Hvor mange nordmenn som er rammet er ikke kjent.

Blant innholdet som har blitt delt med andre apper er bilder som har blitt lastet opp, men ikke faktisk lagt ut på tjenesten. For eksempel ved en avbrutt opplasting og posting til tjenesten.

Bilder som ikke har vært delt

Også bilder fra markedsplassen og Stories-funksjonen kan ha endt opp utenfor Facebooks kontroll.

Feilen gjelder apper der man har brukt Facebook-kontoen sin til innlogging, og der man også har gitt tilgang til bilder fra Facebook-kontoen.

Facebook melder at de regner med feilen har rammet 6,8 millioner brukere av tjenesten, fordelt på omlag 1500 tredjeparts apper.

– Vi beklager, skriver de i inniegget, og sier at de vil jobbe med utviklere for å finne ut hvem som er rammet og slette bildene som har blitt delt. De vil også varsle brukere som har fått delt innholdet sitt på grunn av feilen.

Sjekk om du er rammet

Det uvanlige her er altså at tredjepartsapper i tillegg har fått tilgang på bilder som har ligget skjult og aldri skulle ha vært delt, samt bilder fra andre deler av Facebook-tjenesten enn den vanlige tidslinjen, som app-godkjenningen handler om.

Feilen oppsto den 13. september i år og varte til den 25. september. Facebook har lagt ut en nettside som viser om du er påvirket av buggen eller ikke.

Facebook har laget et eget verktøy som sjekker om du ble rammet av feilen. Slik ser det ut hvis du ikke trenger å bekymre deg.

Facebook ønsker ikke å svare om nordmenn

Tek.no har kontaktet Facebook med spørsmål om hvor mange nordmenn som eventuelt er rammet, og hvorfor varselet kommer først nå, tre måneder etter hendelsen.

Facebooks norske pressetjeneste svarer dette i en e-post;

– Vedrørende spørsmålene dine, har vi ingen ytterligere informasjon om dette på nåværende tidspunkt.

Skandaler på rekke og rad

For Facebook har året vært sterkt preget av den såkalte Cambridge Analytica-skandalen. Der ble informasjon om rund 50 millioner Facebook-brukere delt med andre uten at kontoeierne selv ble spurt.

Også dette skjedde via tredjeparts apper som brukte Facebook-funksjoner for brukeridentifisering.

Den såkalte Platform-funksjonen som tillater dette har allerede i flere år og omganger vært kritisert for farene knyttet til den og brukerdataene den gir tilgang på. Facebook Platform er løsningen som tillater innlogging i andre tjenester med Facebook-kontoen, kommentarfelt under artikler og liknende.

I september ble det også kjent at hackere kunne ha tilgang på informasjon om ytterligere 50 millioner brukere. Denne gangen skyldtes det en kombinasjon av funksjoner i Facebook som viste brukeres Facebook-sider som om den som tittet på var en del av et utvalgt publikum; ukjente, venner, ulike kategoriserte vennegrupper og liknende.

Funksjonen ble stengt i etterkant, mens Facebook nøstet i hva som hadde skjedd. 90 millioner brukere ble tvangsutlogget av Facebook for å hindre videre tilgang.

Skal etterforskes av irske myndigheter

Etter at bildelekkasjen ble kjent har irske myndigheter sagt at de vil undersøke om Facebook har brutt Europas nye og strenge brukerdatalovverk, kjent som GDPR. Det melder Reuters. Undersøkelsen skal ledes av The Irish Data Protection Commissioner (DPC).

Facebook har bekreftet overfor Reuters at de er i tett kontakt med de irske myndighetene og svarer gjerne på alle spørsmålene de har.

Har du blitt rammet av denne eller andre nylige Facebook-feil? Syng ut i kommentarfeltet under saken, eller kontakt oss på tips@tek.no.

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her