Til hovedinnhold

EU krever umiddelbar salgsstopp av barneklokke

Første gang de gjør dette med et teknologiprodukt.

Finn Jarle Kvalheim

Europakommisjonen har for første gang brukt muligheten til å sette umiddelbar salgsstopp for et teknologiprodukt. Det er GPS-klokken Safe-Kid-One fra Enox som blir omtalt som en alvorlig risiko og nå må trekkes fra markedet.

Årsaken er at klokken potensielt kan la fremmede spore barna som bruker den.

GPS-sporing er en del av klokkens grunnfunksjoner, ved siden av muligheten til å ringe til noen få, faste telefonnummer ved hjelp av knappene på siden av urkassen.

Så godt som alle barneklokker med GPS og mobiltelefoni bygget inn er laget for at foreldre og nære pårørende kan spore barna via app eller en vanlig nettjeneste. Men ifølge en islandsk undersøkelse er sikkerheten altfor dårlig i måten klokken snakker med tjenesten.

Gir ut data uten sikring

– Mobilappen som hører til klokken har ukryptert kommunikasjon med tjenesteserveren og serveren gir uautentisert tilgang på data, står det i hastevedtaket.

Videre heter det:

– En ondsinnet bruker kan sende kommandoer til hvilken som helst klokke og få den til å ringe et selvvalgt nummer, kommunisere med barnet som bærer klokken eller lokalisere det med GPS.

I vedtaket står det også at klokken ikke er i henhold til EUs direktiv for radioutstyr. Distributører instrueres i samme vedtak til å trekke klokken tilbake fra sluttbrukere.

Enox: – Urimelig og urettferdig

Klokkeprodusenten er uenig i EUs konklusjon om klokken. I et svar til The Register sier de at klokken har blitt testet av tyske Bundenetzagentur i fjor sommer, og at de fikk bekreftelsen på at klokken ble godkjent nå i desember.

– Dette vedtaket er basert på en test på Island. Vi synes testen var overdrevet - urimelig, lite relevant og urettferdig - eller, basert på en misforståelse eller feil produkt, sier de, og mener altså at det kan gjelde tidligere produkter de har hatt i markedet.

Siden ordlyden er en anelse infløkt er opprinnelig engelsk versjon lagt ved i bunnen av saken.

Enox henviser også til at deres islandske distributør har protestert mot konklusjonen og anket avgjørelsen til myndighetene med grunnlag i Enox' egen tyske test.

Norske klokker fikk kritikk

GPS-klokker for barn har hatt liknende trøbbel her i Norge. På slutten av 2017 måtte flere importører av dingsene tåle kritikk fra Forbrukerrådet og Datatilsynet. Kritikken handlet om enkelte av de samme tingene, deriblant ukrypterte serverforbindelser for kommunikasjonen.

Den gangen som nå var det kontroverser og noe usikkerhet omkring hva som var testet, og ikke. I etterkant har leverandørene lagt om måten databehandlingen foregår på og fått klarsignal til å fortsette salget.

Dette er Enox' opprinnelige uttalelse til The Register:

– This RAPEX announcement [is based] on a test in Iceland. We think this test was excessive - not reasonable, material or fair - or, based on a misunderstanding or the wrong product.

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her