Til hovedinnhold

Omstridt lovforslag ble stemt igjennom EU-parlamentet med knapp margin

Får skarp kritikk av Internett-pionerer.

Colourbox/6067356

EU er stadig ute etter IT-gigantene, og nå er et nytt lovforslag underveis i EU-apparatet som mange mener vil kunne få alvorlige konsekvenser for selve Internett-friheten. Det melder blant andre The Guardian.

Det nye forslaget er en oppdatering av EUs lovgivning rundt beskyttelse av opphavsrett, og ble onsdag ettermiddag vedtatt i EU-parlamentets «legal affairs»-komité med knapp margin. 15 stemte for, 10 stemte mot.

Forslaget, som først ble utarbeidet i 2016, blir ikke gjeldende lov før det eventuelt vedtas i EU-parlamentet, men dette er første steg på veien dit.

Det avsnittet som har vekket de sterkeste reaksjonene i den omfattende teksten er det såkalte «Article 13»-avsnittet. Dette inneholder et punkt om å forplikte internettjenester til å innføre tiltak som hindrer tilgang til opphavsbeskyttet materiale – deriblant teknologi som «gjenkjenner» innhold, altså et slags filter.

I praksis kan det for eksempel arte seg som et ekstra mellomledd mellom brukeren og et nettsted som YouTube eller Facebook, hvor innhold blir lastet opp. Filteret sjekker om innholdet som blir lastet opp er opphavsbeskyttet materiale. Er det ikke det – lastes det opp. Kjenner systemet igjen materialet fra for eksempel en film eller TV-serie som er opphavsrettsbeskyttet, vil ikke filen lastes opp.

Kritiseres av Internett-pionerer

Dette punktet fikk en gruppe aktivister til å skrive et åpent brev til EU-parlamentets president Antonio Tajani tidligere denne måneden. Brevet er signert av en rekke prominente personer, deriblant Internett-pioneeren Vint Cerf, mannen som designet og utviklet TCP/IP-protokollen, og World Wide Web-oppfinneren Tim Berners-Lee.

Internett-pioneren Vint Cerf er blant de som protesterer på EUs nye lovforslag.
Wikipedia

Brevet retter skarp kritikk mot Article 13-forslaget, som underskriverne mener vil kunne forhindre et åpent og fritt Internett.

– Ved å kreve at Internett-plattformer gjennomfører automatisk filtering av alt innholdet som brukerne laster opp tar Article 13 et makeløst steg mot å forvandle Internett fra en åpen plattform for deling og innovasjon til et verktøy for automatisk overvåkning og kontroll av dets brukere, heter det i brevet.

Det pekes på at systemet som hittil har vært gjeldende, hvor det først og fremst er opplastere som er ansvarlige for at innholdet ikke bryter med opphavsretten, har fungert bra. Ved å overføre det fulle ansvaret til plattformene vil businessmodellene og investeringene til både små og store plattformer bli negativt rammet, mener kritikerne.

I brevet heter det også at det først og fremst vil være europeiske aktører, deriblant oppstartsbedrifter, som vil bære byrden av forslaget, og ikke de store, amerikanske aktørene som forslaget trolig primært retter seg mot.

Forslaget har også mange kritikere blant representantene i EU-parlamentet, og med tanke på det gikk gjennom med knapp margin i den innledende fasen, er det fremdeles en mulighet for at forslaget ikke blir endelig vedtatt som ny lov.

Les også: Facebook-sjefen Mark Zuckerberg ble grillet av EU-parlamentet »

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her