Til hovedinnhold

I dag slippes macOS Mojave – her er alt du må vite

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Anders Brattensborg Smedsrud

Selv om mye dreier seg om iPhone har Apple også fokus på macOS, operativsystemet som ligger til grunn for alle Macene de lager.

Etter at vi de siste fire årene har fått stifte bekjentskap med nye operativsystemer navngitt og inspirert av fjell og nasjonalparker, har nå Apples kreative designteam søkt seg til varmen og Mojave-ørkenen.

Årets nye macOS heter altså macOS Mojave.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Dark Mode

Nytt i macOS mojave er blant annet en såkalt dark mode, som fremhever vinduet du jobber i og mørkner alt annet.
Apple

– Skjønnheten til ørkenen på nattestid har faktisk inspirert oss til å lage en ny funksjon i macOS Mojave, fortalte programvaresjef Craig Federighi da han presenterte en svært etterlengtet nyhet: Dark Mode.

Med en egen mørkemodus forandrer hele macOS uttrykk. Absolutt alle elementer, fra Finder (utforskeren) og valgmenyer, til docken og menylinjen – alt skifter fra lyst til mørkt. Men Apple måtte selvsagt også finne på noe ingen andre har tenkt på ennå, for selv skrivebordsbakgrunnen, som viste en av Mojaveørkenens store sanddyner, ble endret. Med ett var det natt, og alt som endret seg bar preg av tiden på døgnet da bildet ble tatt.

Dark Mode skifter også skrivebordsbakgrunnen. Plutselig er det natt i Mojave-ørkenen.

Apples egne programmer, som Safari, Mail, Kalender, Pages, Numbers og lignende støtter Dark Mode allerede. Tredjepartsprogrammer som bruker Apples grensesnitt i dag vil sannsynligvis automatisk støtte modusen også.

Det hele ser svært pent ut, og mange som sitter mye foran datamaskinen vil nok sette pris på modusen, som letter anstrengelsene en del for øyne som er trette på skarpt hvitt lys.

Desktop Stacks gjør det lettere å rydde på skrivebordet

Kaotisk skrivebord? «Stacks» kommer til unnsetning.

Det er ikke alltid like enkelt å være organisert hele tiden. Det har Apple forstått med introduksjonen av «Stacks» for skrivebordet. Stacks lar deg rydde opp i et overlesset og kaotisk skrivebord med et par klikk. Bare høyreklikk og velg at macOS skal ta seg av organiseringen, så samles alle filer av samme type i mer håndterlige hauger i sirlige linjer på skrivebordet for deg.

For å gjøre det enklere å bevare et ryddig skrivebord, vil filer nå kunne grupperes i såkalte stacks.

Alle filmer for seg, bilder for seg og PDF-er for seg. Og ved å bruke flerfingerbevegelser trenger du ikke engang å åpne haugen for å finne filen du leter etter – du kan bare rotere gjennom haugen til du finner den med forhåndsvisning og åpne den eller dra den rett inn i et program.

Dette kan være en fin «quick fix» om alternativet er å stue alle skrivebordsfilene inn i stadig nye midlertidige mapper, men noen langsiktig løsning er det vel ikke akkurat.

Ny visningsmåte i Finder: Galleri-visning

Gallerivisningen lar deg bla i filene dine uforstyrret i storformat.

I Finder kan du sortere filer på flere måter, i listevisning, som detaljert liste, eller som små ikonforhåndsvisninger. Nå erstatter Apple «Cover Flow»-visningen med en ny Galleri-visning. Denne bygger videre på førstnevnte, men tar steget helt ut forhåndsviser filer og bilder så stort det lar seg gjøre i FInder-vinduet ditt. Funksjonen minner litt om måten bilder viser på i Windows 10 sitt fotogalleri.

Fra Finder kan du nå enkelt rotere bilder og gjøre små justeringer eller annoteringer. Endelig støtter Finder også visning av metadata fra kameraet.

Og det har blitt superenkelt å sette sammen flere bilder og dokumenter til en PDF, en oppgave du gjør med et klikk rett fra Finder.

Bedre skjermdumper

Etter at du har tatt en skjermdump kan du åpne den direkte i hurtigvisning for små justeringer.

Mens vi er inne på Finder satser Apple også på å gjøre det litt enklere og smidigere å ta skjermdumper. Når du tar bilde av skjermen din i macOS Mojave får du nemlig opp en forhåndsvisning nede i høyre hjørne av skjermen. Om du klikker på det får du det opp i hurtigvisning og mulighet til å fylle på med tekst, rotere og beskjære, forstørre deler av det eller utheve spesielle deler med markeringer.

En egen skjermtakermeny dukker også opp, og denne lar deg velge hvilke del av skjermen du vil ta bilde av med musen. Du kan også velge et område på skjermen, eller hele skjermen, som du vil ta opp video fra. Skjermopptaket kan du så dra rett inn i epost-programmet eller presentasjonen din, for eksempel.

Med Continuity kan du starte kameraet på iPhone fra Macen din.

Stjeler fra iPhone

Nytt er støtte for Apples HomeKit, som gjør at du kan styre alle dine HomeKit-støttede enheter, som for eksempel Philips Hue-pærer, fra Macen.

Continuity, altså funksjonene som sørger for å synkronisere innhold på tvers av iCloud-enheter, bygges enda tettere inn i macOS. Fra og med Mojave kan du starte kameraet på iPhone for å ta et bilde eller skanne et dokument du trenger i et Mac-program.

Apper går virkelig fra iPhone til Mac for tiden, og to nye iPhone-apper som entrer den store dataskjermen er «Taleopptak» og «HomeKit». Mens førstnevnte enkelt og greit tar opptak av samtaler (ikke telefonsamtaler!), er HomeKit «hub»-en du kontrollerer smarthjemmet ditt fra. Alt fra belysning, låsen på inngangsdøren, garasjeportåpnere og smarte støvsugere og stikkontakter kan dermed kontrolleres rett fra Macen.

Avsluttet med ørefik til Facebook

Apple har også fått med seg at flere og flere er opptatt av personvern. Fra macOS Mojave vil operativsystemet blokkere apper sin bruk av kamera, sted, mikrofon meldingshistorikk og nettleserdata som standard og ikke gi tilgang før du godkjenner det. Fra før blokkerer operativsystemet kontaktinformasjon, Bilder, Kalender og Påminnelser.

Mer interessant er oppdateringen som kommer til Safari. Fra i høst vil nemlig Apples nettleser automatisk blokkere «liker»-knapper og kommentarfelt-data.

Safari i macOS Mujave vil blokkere liker-knapper og kommentarfeltsporing som standard.

– I år stenger vi dette ned, forteller en bestemt Craig Federighi fra scenen, hvor han tydelig viser til hvordan blant annet Facebook har mulighet til å spore selv brukere som ikke har en profil på nettverket, bare de besøker nettsider som har Facebook-integrasjoner som dette.

For å låse opp liker-knapper og kommentarfelt må du svare positivt på at du «ønsker å bli sporet», først.

I tillegg til dette går nå Apple etter såkalte «fingeravtrykk», som er en utbredt måte å spore deg på tvers av nettsider basert på spesifikasjonene til maskinene din, nettleserdata operativsystem og lignende. Federighi forteller at Mojave kun vil gi tilgang til svært begrenset informasjon om maskinvare, akkurat så mye at nettstedet vises skikkelig, men ikke så mye at eieren av sidene du surfer på kan danne seg et bilde av hvem du er.

– Din Mac vil ligne på alle andres Mac, oppsummerer Federighi de nye personvernfunksjonene i Safari.

MacOS Mojave slippes mandag 24. september, trolig 19:00 norsk tid.

Mange av ryktene var helt feil:
Dette trodde vi Apple skulle lansere i kveld »

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her