Til hovedinnhold

Disse mobilprodusentene vil bli først ut med 5G-støtte

Samarbeider med Qualcomm om deres nye 5G-modem.

Produsentene, Tek.no/Montasje

5G-nettet og kompatible enheter er ennå et godt stykke unna hverdagen, men forberedelsene er godt i gang, og det gjelder også innen den mobile maskinvaren.

Den store brikkeprodusenten Qualcomm har nå tatt et stort steg frem på dette området.

Qualcomm har nemlig kunngjort at de nå samarbeider med en rekke selskaper om å realisere 5G i løpet av 2019. Det skal skje ved å blant annet putte Qualcomms nye Snapdragon X50 5G-modem, som er laget for å støtte de første 5G-nettverkene, inn i mobile enheter.

Blant de selskapene finner vi en rekke mobilprodusenter, deriblant Asus, HTC, LG, Sony, Xiaomi, ZTE og Nokia-produsenten HMD Global. Den aller største aktøren på mobilmarkedet, Samsung, ser imidlertid ut til å mangle fra listen.

Vet du ennå ikke helt hva 5G er? Her er en veldig god illustrasjon av hva teknologien er i stand til »

Norge langt fremme i utbyggingen

Illustrasjonsbilde. Bilde: Qualcomm

Ifølge Qualcomms pressemelding jobber disse produsentene nå med Qualcomm om å kommersialisere 5G-klare mobile enheter neste år, men akkurat når vi vil se de første enhetene på markedet er uvisst. I hvilken grad man faktisk får utnyttet teknologien avhenger selvsagt også av hvor langt man har kommet med utbyggingen av selve 5G-nettverkene.

Det går imidlertid unna også på dette området, ikke minst i Norge, hvor Telenor allerede har begynt å satse ganske aggressivt på 5G-teknologien. Selskapet har planer om å være først ute med å tilby teknologien i Norge, men at den kommersielle lanseringen ikke er ventet å skje før i år 2020.

Om de 5G-klare mobilene begynner å rulle ut på markedet neste år, som er Qualcomms og samarbeidspartnernes planer, trenger vi altså ikke å vente veldig lenge på å få utnyttet teknologien her til lands.

5G-teknologien er ventet å gi mange fordeler, og det handler generelt ikke om ned- eller opplastingshastighet, slik det var da vi gikk fra 3G til 4G. Nå handler det om kortere forsinkelser og et nett som kan takle mange, mange flere samtidige tilkoblinger. Som Qualcomm peker på i pressemeldingen vil ikke minst PC-er kunne være tilkoblet nettet hele tiden med massevis av kapasitet til for eksempel videokonferanser, og VR og AR vil også tjene stort på fremskrittene.

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her