Til hovedinnhold

Denne roveren skal sørge for skikkelig gode bilder fra Mars

Mars 2020 skal utforske den røde planetene med hele 23 kameraer.

NASA

De bemannede turene til Mars ligger ennå et godt stykke i fremtiden, men inntil videre har NASA store planer når det gjelder videre utforskning i nåtiden. I den forbindelse er byrået i gang med planleggingen av den neste Mars-roveren, som de nå deler mer informasjon om på sine hjemmesider.

Det neste Mars-fartøyet som skal rulle rundt på planetens overflate, Mars 2020, får hele 23 «øyne», som NASA kaller det. Dette er altså de ulike kameraene som skal gi oss informasjon fra den røde planeten.

NASA kan opplyse at en del av kameraene er oppgraderte utgaver av sensorene man allerede finner på Curiosity-fartøyet som nå befinner seg på Mars, mens andre er helt nye.

Omtrent slik skal det se ut når roveren lander på Mars, og hele prosessen skal filmes med opptil flere kameraer.
NASA

Mye bedre bilder - og 3D!

Mars 2020 skal blant annet utstyres mes nye kameraer som vil levere høyere oppløsninger, bedre fargegjengivelse, vide synsvinkler og ikke minst også stereoskopiske 3D-bilder fra Mars' overflate. Det skulle altså bety at de fremtidige bildene fra planeten vil bli riktig så detaljerte og representative.

Blant de nye kameraene finner vi «CacheCam», som vil filme mens farkosten samler inn mineralprøver for analyse, og «SkyCam, som retter blikket oppover og samler inn informasjon om skyer og atmosfæriske forhold i kombinasjon med ulike sensorer.

Ikke minst skal fartøyet ha hele seks kameraer som skal filme selve nedstigningen og landingen, som ifølge NASA vil representere den første videoen av en fallskjerm som åpner seg på en annen planet.

Mars 2020-roveren skal etter planen sendes opp til den røde planeten i juli eller august 2020 når Jorden og Mars er i en fordelaktig posisjon i forhold til hverandre, og landingen skal skje i februar 2021. Turen tar altså cirka seks måneder, og oppdraget skal vare i cirka 697 dager, som er ett Mars-år.

Mer informasjon om selve roveren kan du finne på denne siden, og flere opplysninger om oppdraget finner du her.

NASA lar deg sende navnet ditt til Mars »

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her