Til hovedinnhold

Denne 3D-skrevne plastdingsen kan kobles på nettet – uten batteri og elektronikk

Se videoen av den fiffige løsningen.

University of Washington

Det jobbes stadig med å gjøre fremtiden «smartere» ved å koble flere typer gjenstander på nettet, og nå har det kommet et konsept som potensielt kan fremskynde prosessen. Forskere har nemlig laget lavteknologiske dingser av plast som kan kobles på WiFi-nettet.

Som Engadget melder fant det nye arbeidet sted ved University of Washington, hvor forskere 3D-skrev gjenstander av plast som kan kommunisere informasjon ved hjelp av WiFi-signaler – uten batterier og elektronikk.

Måten det hele fungerer på er at plastgjenstandene bruker mekanisk bevegelse til å reflektere WiFi-signaler som allerede befinner seg i omgivelsene hvor gjenstanden er plassert, for eksempel fra ruteren din.

Forskerne brukte ideen til å blant annet lage en vindmåler som kan kommunisere informasjon om vindstyrke via WiFi. Bilde: University of Washington

Mange bruksområder

Dette gjør gjenstandene ved å bruke en antenne og en bryter som er koblet til en 3D-skrevet fjær. Et tannhjul brukes til å sette bryteren i vekselvis kontakt med antennen, en prosess som gjør at antennens reflekterende egenskaper endres og danner et mønster i de reflekterte WiFi-signalene.

Dette mønsteret kan igjen tolkes av en mottaker, for eksempel den som befinner seg i mobiltelefonen din. På denne måten kan man altså innhente informasjon trådløst fra enheter som utsettes for mekanisk energi. Forskerne brukte løsningen til å for eksempel lage målere som målte vindstyrke og vanntrykk, i tillegg til en knapp og en glidebryter.

Enhetene består altså utelukkende av vanlig, 3D-skrevet plastfilamenter, med unntak av antennen, som bestod av en strømledende, 3D-skrevet legering av plast og kobber. Forskerne selv tror konseptet kan legge til rette for haugevis av nye, «tilkoblede» gjenstander, men ennå er det nok kun å regne som et «proof of concept».

En mer detaljert, teknisk gjennomgang av hvordan det hele fungerer kan du finne i selve forskningsdokumentet, og se også video under for en kortfattet forklaring.

Ute etter trådløse øreplugger? Her er vår samletest »

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her