Til hovedinnhold

De artigste dingsene vi så på CES Unveiled

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Las Vegas (Tek.no): CES Unveiled er på en måte arrangementet som kickstarter den gigantiske elektronikkmessen Consumer Electronics Show her i Las Vegas, og som gir en smakebit på hva året fremover skal by på.

Her stiller all verdens små – og noen store – produsenter ut sine siste nyheter, og en vandring gjennom de ulike båsene byr på alt fra smarte vannkraner til dronebelysning og smarte videoringeklokker.

Her er noen av høydepunktene fra vår vandring gjennom CES Unveiled-kaoset som fant sted i Las Vegas:

Reiseadapteren som fungerer i alle verdens land

Nomad Plug.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Med 15 forskjellige pluggtyper og alskens ulike spenninger og andre standarder er det ikke bare-bare å skulle reise rundt i verden med den typiske kaskaden av elektriske og elektroniske produkter vi gjerne har med oss.

Det vil Nomad Plug gjøre noe med. Denne reiseadapteren lover å fungere i samtlige av verdens 195 land, og er ikke større enn en litt beskjeden nødlader. Den støtter alt fra 110 til 240 volt og har adaptere for alle pluggtypene som finnes.

Løsningen er modulær, så du bare klipser på de modulene du trenger, og så kan du plugge den i veggen. Nomad Plug kaller seg selv «den siste reiseadapteren du noen gang kommer til å kjøpe», og rundet nylig av sin folkefinansieringskampanje på Indiegogo. 45 dollar (snaue 390 kroner) sikrer deg et eksemplar.

Masken som skal hjelpe deg med å sovne

Dreamlight Pro.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Om du sliter med selve innsovningen, tror Dreamlight at de kan hjelpe deg. Selskapets mest avanserte produkt heter Dreamlight Pro, og bruker pulserende oransje lys foran øynene dine til å hjelpe kroppen med å sovne ved å stimulere til en pusterytme som er forenlig med innsovning.

Det er disse panelene som lyser opp øyelokkene dine. Det grønne lyset brukes til å registrere søvnen din.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

De har også små høyttalere som enten kan brukes til å spille forhåndsinnspilte lyder, eventuelt kan du få en stemme i øret som «hypnotiserer» deg i søvn. Om du foretrekker å lytte til din egen musikk kan du også koble til mobilen via blåtann. Dreamlight Pro måler også søvnen din underveis, slik at du kan få bedre innsikt i egne søvnmønstre.

Vi prøvde masken på, og det svakt pulserende lyset hadde unektelig en beroligende effekt. Masken var også svært myk og komfortabel å ha på, så selv om den er ganske stor og massiv vil vi tro det fint skal gå an å sove med den på.

Aberet er prisen – Dreamlight Pro koster 299 dollar, altså over 2500 kroner direkte oversatt til norske kroner. Samtidig – Boses Sleepbuds koster 3000 kroner, så bedre søvn er åpenbart verdt en del penger.

Sko som varsler når du faller

Mange er redde for at de selv eller andre skal falle alene og ikke få hjelp. Disse skoene kommer til unnsetning.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

E-vone var bare én av svært mange stands med fokus på helse og sikkerhet under årets CES-kickstart. De sto likevel litt ut i mengden fordi produktet deres har en så stor målgruppe det kan være svært attraktivt for. Den franske skofabrikantens smartsko forstår nemlig når du har falt slik at enten pårørende eller helsevesen kan varsles.

Representanten fra selskapet forteller at skoen deres er særlig myntet på aleneboende eldre, og de som arbeider for seg selv langt fra folk, som eksempelvis bønder og skogbrukere.

Skoene er utstyrt med egne sensorer og GPS, og er tilkoblet mobilnettet helt uavhengig av noen telefon du måtte ha eller ikke ha. Sensorene er selvsagt trent for å skille avslapning, med bena i «horisontalen», fra et fall hvor du blir liggende rett ut. Under vår prøve skulle det litt kraft til før skoen vibrerer og varsler at den sender ut et SOS for deg, men vi forsikres om at skoen skal fange opp mange av uhellene som skjer hver dag ute hos folk.

Skoene kommer i en rekke design for en rekke ulike anledninger, og skal bli tilgjengelig i Norge en gang neste år mot en månedlig avgift for varseltjenesten. E-vone venter nemlig på at 5G-nettet skal bygges ut før de satser her hjemme.

Tren deg til raskere og bedre søvn

Dette apparatet måler EEG-bølger i hjernen. Appen hjelper deg til å mane frem flere av bølgene som fremkaller ro og søvn.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Hvor mange sliter ikke med å sove om kvelden, eller avbrytes av våkne stunder gjennom natten? Dette er utfordringer mange selskaper forsøker å løse og på CES gir også «start up»-selskapet UrgoTech det sitt beste forsøk. Deres EEG-måleapparat er utviklet av nevrologer og søvneksperter, og leser hjerneaktiviteten din for å hjelpe deg med å identifisere hvilke hjernebølger som får akkurat deg til å slappe av.

Apparatet er knyttet sammen med en mobilapp som blir din mentale trener. Appen gir deg nemlig beskjed om når det registrerer riktige hjernebølger som fremmer søvn. Slik tydeliggjøres det hvilke tanker og avslapningsmetoder som fungerer for deg, og lar deg fokusere mer på å mane fram akkurat disse når du skal sove. Appen er utformet som et minispill, slik at du tjener poeng ettersom hvor flink du er til å slappe av og mane frem de riktige hjernebølgene.

For å få en effekt fra UrgoSleep sier selskapet at du må bruke produktet 20 minutter tre ganger i uken i tre måneder for å få effekt. Produsenten lover at du etter endt trening skal sovne 40 prosent raskere og redusere antall ganger du våkner om nettene med 53 prosent.

Ta synstesten hjemmefra

Tanken på å kunne følge med på synet hjemmefra er forlokkende, og løsningen var enkel å bruke.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Synet ditt er i konstant utvikling, så å sjekke det en gang i året kan være lurt. Men det koster både tid og penger å ta turen til optiker. Selskapet EyeQue synes tydeligvis også dette er noe herk, og kunne vise frem sin VisionCheck, et rimelig måleapparat som lar deg gjennomføre en synstest med mobilen på under fem minutter.

Lurer du for eksempel på om du har blitt mer langsynt det siste året fester du enkelt og greit en liten «kikkert» på mobilen din, hvor en egen app guider deg gjennom en serie raske øvelser. Her gjelder det å justere på apparatet du ser gjennom helt til de rette linjene på mobilskjermen oppnår korrekt farge og ligger oppå hverandre. Apparatet styres enkelt med bare to knapper, og appen skal gi deg et godt nok grunnlag til at du kan bestille nye linser eller briller med riktig styrke. I alle fall så lenge du har et aktivt abonnement til 5 dollar i året.

OBS: Det poengteres at øynene dine må være friske for å bruke denne løsningen, som heller ikke tar hensyn til skjeve hornhinner og lignende. Du bør altså alltid ha en optiker i bakhånd.

Et feilet forsøk på fri bevegelse i VR

Dette produktet for å bevege seg fritt i VR-verdener virket lovende, men føltes aldri naturlig.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det er mange år siden VR-spill var noe nytt, men bransjen har fortsatt ikke helt knekt nøtten for hvordan du kan bevege deg naturlig i en virtuell virkelighet. 3dRudder er en etablert aktør som forsøker å løse problematikken med å komme seg fra A til Å gjennom kombinasjonen av VR-kontroller og et bevegelsesbrett som styres med føttene dine mens du sitter og spiller. I anledning lanseringen til Playstation 4 fikk vi prøve fotbrettet som allerede har vært tilgjengelig for PC en stund.

Men, der vi er fullt klar over at nye kontrollmetoder kan ta tid å lære seg føltes det aldri naturlig å forflytte seg på måten 3dRudder ønsket. Fotkontrolleren havner derfor på denne listen fordi vi liker konseptet, men langt ifra kan anbefale løsningen deres.

Det var nemlig svært vanskelig å få føtter og bein til å samarbeide med hodet, som styrer hvilken retning man ser i. Fot/øye-koordinasjonen må trenes opp fra grunnen av, og det spørs hvor mange som er villig til å bruke timesvis på dette hos en plattform som sliter med å slå igjennom hos folket fra før av. Ikke minst når fotkontrolleren har en altfor stor dødsone i midten der bevegelsene dine ikke slår ut før du nesten har satt tærne i bakken i en av retningene, eller dreid på føttene til de står omtrent 90 grader ut til siden. Resultatet for oss ble i alle fall at karakteren i spillet løp i sikksakk, stanget mot vegger eller simpelthen hoppet i døden mot sin vilje.

Mer om
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her