Til hovedinnhold
Dagens dingsPolaroid PS100 Powerbank

En nødlader med stikkontakt – er det virkelig en god idé?

Polaroid beviser at de lager mer enn kameraer.

Torstein Norum Bugge, Tek.no
Torstein Norum Bugge

Nødladere kommer i mange fasonger og kapasiteter, som vi har funnet ut etter omfattende testing. Hittil har vi publisert to store samletester av nødladere, som oppdateres fortløpende:

I dag skal vi imidlertid ta en titt på noe helt spesielt; et produkt som gjør noe ingen av de andre nødladerne har mulighet til. Hils på Polaroid PS100, en nødlader med helt kliss vanlig stikkontakt.

Her er det flere ting å ta tak i. For det første: stikkontakt? For det andre: Polaroid? Er dere sikre? Selskapet som lager engangskameraer og digitale lommeprintere? Jepp, vi er helt sikre. Og stikkontakten, vel, den er der, den.

Laderen er ikke direkte kompakt.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Her kan du altså stappe inn en helt vanlig plugg, og lade, vel stort sett hva enn det måtte være. Kan du lade det fra veggen, er sjansen stor for at det også vil lades herfra.

I tillegg til den vanlige stikkontakten finnes det tre andre innganger:

  • 1 x USB Type-C (3A/5V)
  • 1 x USB Type-A m/ Quickcharge 3.0
  • 1 x USB Type-A (2,4A/5V)

Alle disse tre lader med andre ord relativt raskt, og USB Type-C-inngangen gjør dobbel nytte som ladeinngang.

Fantastisk! Så, eh, hva er haken?

Alt dette er selvsagt supert, og absolutt noe vi setter pris på å ha i livet vårt. Muligheten til å lade hva det måtte være overalt er definitivt på undertegnedes ønskeliste.

Det som derimot ikke er på undertegnedes ønskeliste, er, vel, ganske mye. Bare for å ha det sagt: PS100 er et ekstremt velbygget produkt. Gummieringen på kortsidene er svært solid, og vi ville ikke være spesielt bekymret for å regelrett slippe denne ned en fjellside. Plasten vil kanskje få litt hard medfart, men utover det vil du sannsynligvis kunne plukke dingsen opp igjen og fortsette å bruke den.

En USB Type-C-lader følger med, men den hurtiglader hverken laderen eller mobiler.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Men den er også fryktelig tung. Og veldig, veldig stor, gitt kapasiteten på «bare» 22 700 mAh (84 Wh). For å ha med dette på farten, må du dra med deg hele 700 gram, fordelt på 16 x 6,5 x 6,5 centimeter. Til sammenligning veide den tyngste laderen i vår test av store nødladere 471 gram.

Kapasiteten? 20 000 mAh. En annen med samme kapasitet veide bare 355 gram – altså omtrent nøyaktig halvparten av Polaroid-laderen! Størrelsen er selvsagt også tilsvarende; omtrent halvparten.

  • NB: Vi målte også kapasiteten på samme måte som i de vanlige nødladertestene, og fant et reelt resultat på 13 865 mAh – eller 51,3 Wh omgjort med spenningen i regnestykket. Dette tilsvarer altså rundt regnet 63 prosent av kapasiteten dingsen markedsføres med (selv om det tross alt skyldes energitap under overføringen. Les samletesten for en mer utbroderende forklaring!).

Uansett: la oss for rimelighetens skyld anta at du har både plass og vilje til å ta med deg laderen rundt, om du først trenger en mobil stikkontakt. Har man en PC-sekk, som undertegnede, er faktisk ikke forskjellen veldig stor med eller uten.

Joda, det er praktisk å kunne lade PC-en på farta – men ofte finnes det uttak der du er (som her hos NSB) som både fungerer bedre og uten viftestøy.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Forskjellen mellom å ha laderen på eller ikke, er imidlertid veldig stor. Hvorfor? Jo, fordi stikkontakten genererer såpass mye varme at den må avkjøles. Hvordan? Jo, med en vifte. En skikkelig liten bråkebøtte av en vifte. Lader du gjennom de mindre USB-utgangene trenger du ikke viften, men skal du lade Mac-en her må du altså leve med relativt høyfrekvent viftestøy mens du lader.

Med andre ord: det er helt uaktuelt å bruke denne på et stille tog, på et venterom med medmennesker du forhåpentligvis bryr deg om eller på lesesalen. Å forsøke å sove mens du lader datamaskinen via PS100 er neppe noen god idé heller.

...også var det tilleggsproblemene da

Om du på dette tidspunktet tenker: «Okay, den har en vifte. Det kan jeg leve med, for jeg skal jo bare lade PC-en på hytta mens jeg er ute på skitur. Hva er problemet?»

Vel, selv om du overhodet ikke har et problem med vifta, så er det et par andre ting å plukke på her. For det første: gummiluka som sitter over stikkontakten sitter så løst at den knapt hadde trengt å være der. Om dette ikke hadde vært et testprodukt, hadde undertegnede sannsynligvis rett og slett klippet den av – så irriterende er den.

Vi lette febrilsk og lenge, men solcellepanel har altså ikke PS100 – til tross for den litt kryptiske påskriften «Solar Ready».
Torstein Norum Bugge, Tek.no

For det andre: når du lader fra de vanlige USB-kontaktene stanser ladingen helt uforklarlig på tilsynelatende vilkårlige tidspunkt. Vi har ikke blitt helt kloke på dette, men enkelte ganger lader PS100 telefonen helt opp; andre ganger bare et par prosent før den kaster inn håndkleet med masse kapasitet igjen.

For det tredje: begynner ikke datamaskiner å kunne lades gjennom... USB? Både Apple og mange andre produsenter tilbyr nå lading via USB Type-C, og som vi fant ut i samletesten vår kan man fint lade MacBook Pro-maskiner med vanlige Type-C-ladere. Uten vifte. Da begynner bruksområdene brått å bli mer begrenset for PS100.

Og så er det selvfølgelig prisen da, som – sammenlignet med «vanlige» nødladere – er helt hårreisende høy. Hele 1 699 kroner må du ut med for å erverve deg en PS100, og da må man virkelig begynne å spørre seg om det er verdt det. En annen ting vi virkelig måtte spørre oss om, var hvorfor i all verden Polaroid har påskriften «Solar ready» utenpå pakken. Ikke har laderen solcellepaneler, og ikke nevnes det noen andre steder hverken på nettet eller i manualen.

Har du et forslag? Del det gjerne i kommentarfeltet! For vår del sier vi ha det til PS100 her. Det er et spesielt og artig produkt, men samtidig både veldig dyrt, veldig upraktisk og, eh, for de veldig spesielt interesserte.

Det er ikke bare PS100 som er for de spesielt interesserte:
TEST: Aftershokz Trekz spiller musikk gjennom beina i hodet ditt »

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her