Til hovedinnhold

Bitcoin-gravingen bruker mer strøm enn mesteparten av verdens land

Og nå er en Bitcoin verdt godt over 100 000 kroner.

Colourbox/27614553

Populariteten til den virtuelle Bitcoin-valutaen har økt kraftig i senere år, godt hjulpet av den sterkt oppadgående kursen valutaen har hatt i lengre tid. Nå har vi fått litt innsikt i akkurat hvor mye energi som går med til «gravingen» av Bitcoin, og tallet er ganske imponerende.

Som ExtremeTech melder har nettstedet Digiconomist, som spesialiserer seg på analyse rundt kryptovalutaer, regnet ut at Bitcoin-gravingen til sammen konsumerer 31,6 terawattimer globalt i løpet av ett år.

Dette skal være mer enn elektrisitetskonsumet til hele 159 av verdens land og regioner. Dersom Bitcoin var et land ville det havnet på 63.-plass blant verdens 219 land og regioner, men på denne listen finnes det vel å merke mange små og folkefattige områder.

Landene i oransje bruker mindre elektrisitet enn Bitcoin. Bilde: Powercompare.co.uk

24 prosent av Norges forbruk

Som man kan se hos nettstedet Powercompare.co.uk befinner de fleste landene med lavere forbruk enn Bitcoin seg i Afrika, men noen befinner seg også i Europa, med blant annet Irland, Island og Estland på listen. Det landet som ligger nærmest Bitcoin i årlig energiforbruk er Serbia, med 32,2 terawattimer.

Om man sammenligner med vårt eget land hadde Norge ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå et forbruk på 132,5 terawattimer i 2016, som betyr at Bitcoin-gravingen bruker cirka 24 prosent av Norges samlede elektristetsforbruk.

«Gravingen» av Bitcoin er den prosessen som skjer når man verifiserer nye transaksjoner som legges til den såkalte blokkjeden, noe som krever kompliserte utregninger som tar mye energi.

Valutaen har som kjent økt kraftig i verdi den siste tiden. Vi meldte nylig at verdien på én Bitcoin hadde nådd 10 000 dollar, godt over 80 000 kroner, men i skrivende stund har den kommet opp i nesten 13 000 dollar hos CoinMarketCap. I norske kroner ligger verdien nå på over 107 000 kroner.

Google-brukere er nå mer interessert i Bitcoin enn gull »

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her