Til hovedinnhold

Forbrukerrådet mildner kritikken mot Gator- og Xplora-produktene

Xplora har tettet hullene, mens Gator jobber med uavhengig testing.

Forbrukerrådet
Finn Jarle Kvalheim

GPS-klokker for barn har måttet tåle hard medfart den siste tiden, og alt begynte med rapporten Forbrukerrådet i høst døpte WatchOut. Etter en ny test av sikkerheten gikk Forbrukerrådet ganske hardt ut mot to av aktørene fra den første rapporten, og mente at produktene ikke hørte hjemme under juletreet eller i butikkhyller.

Påstanden ble ikke tatt godt imot av hverken Gator eller GPSforbarn, som begge mente at deres sikkerhetshull var stengt. Xplora-klokken som selges av PepCall ble ikke nevnt av Forbrukerrådet denne siste gangen. Men nå er det nettopp Xplora og Gator som får litt positiv oppmerksomhet av samme råd.

Hullene er tettet

Gator-produktene er blant de som har fått mest oppmerksomhet fra Forbrukerrådet og Datatilsynet. Nå får de skryt for å ha hyret inn hjelp utenfra til å ettergå sikkerheten. Bilde: Gator AS

I en oppdatert uttalelse sier nemlig Forbrukerrådet at de har mottatt sikkerhetstester fra Xplora og at de vurderer det som sannsynliggjort at hullene som ble funnet nå er tettet.

I tillegg fremhever de at Gator samarbeider med uavhengig tredjepart for å holde sikkerheten i produktene sine god.

Det samme har også PepCall, selskapet bak Xplora-klokkene fortalt oss at de gjør. Der er tyske TUVIT hyret inn for å holde tjenesten trygg. TUV er et selskap som driver med nettopp sikkerhetssertifisering og denne typen undersøkelser. Senest for et par måneder siden, ved lanseringen av Huawei Mate 10 Pro, dukket TUV-navnet opp i forbindelse med at de hadde sertifisert hurtigladingen i den nye toppmodellen. Disse brukes altså en del når sikkerheten skal verifiseres i ny elektronikk.

Også PepCalls Xplora-klokker fremheves av Forbrukerrådet med betydelig mer positivt fortegn nå enn i forrige uke. Bilde: Ole Henrik Johansen, Tek.no

– Vi er veldig glade for at forbrukerrådet nå går ut med dette, slik at vi får en verifisering av at arbeidet vi har gjort har utbedret feilene, forklarer Svenn Jarle Simonsen, som bærer tittelen Chief Happiness Operations Officer i PepCall.

To ulike saker

Det betyr altså at Forbrukerrådet anerkjenner at sikkerheten er på vei opp i produktene.

Datatilsynets sak mot Gator, og varsel om mulige vedtak mot PepCall og GPSforbarn er basert på Personopplysningsloven og det kommende GDPR-regelverket, og ikke bare på Forbrukerrådets undersøkelser.

– Den nye pressemeldingen endrer ikke på våre varsler eller vedtak, forklarer direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet.

Datatilsynet satte i går hardt mot hardt etter usikkerheten som har vært, og vedtok et forbud mot at Gator kunne behandle persondata hvis ikke selskapet utbedret en del faktorer, så som hvor informasjonen lagres og hvordan det informeres om lagring og bruk av den overfor kundene.

Forbrukerrådet nevner imidlertid Datatilsynets sak i sin uttalelse, og sier i sin sak at de forventer Gator-klokkene vil tas ut av salg frem til saken har fått en endelig konklusjon.

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her