Til hovedinnhold

10 av de mest spennende elbilene som kommer i 2020

Pierre Albouy/AP/NTB scanpix
Stein Jarle Olsen

2019 var på mange måter et slags venteår for nye elbilmodeller, der nyhetene stort sett var premiumbiler som Audi e-tron og Mercedes-Benz EQC eller oppgraderte versjoner av eksisterende modeller (som BMW i3, Renault Zoe og Hyundai Ioniq).

Tesla Model 3 var sånn sett unntaket, og ble den soleklart mest solgte bilen i Norge med 15.683 biler.

2020 blir imidlertid en helt annen historie, og byr på et helt skred av nye elbiler. De tradisjonelle bilprodusentene har endelig rukket å snu seg om og lage elbiler fra bunnen av, og mange av de virkelig store bilprodusentene gjør sin «virkelige» elbildebuter på nyåret.

Her er noen av de mest spennende modellene som kommer:

Volkswagen ID.3

Volkswagen ID.3 vil en av sommermånedene i 2020 muligens kunne utfordre leveringsrekorden til Tesla fra mars i år, som er på 5.315 biler i løpet av en måned.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Den modellen som høyst sannsynlig vil bety mest for markedet vil trolig være Volkswagens ID.3, som er den første bilen i det som skal bli en svær serie ID-elbiler fra den tyske giganten. Etter dieselskandalen har Volkswagen stått hardt på for å snu imaget sitt, og nylig varslet de også at de dropper hydrogen for å satse mer på elbil.

Volkswagen ID.3.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Arvtageren til e-Golf er bygget på VWs MEB-plattform for elbiler, som blant annet gjør at batterier og drivlinje kan plasseres der det er mest hensiktsmessig, ikke der det tilfeldigvis er plass når man bygger om en fossilbil.

ID.3 og e-Golf er ganske like i utvendige dimensjoner, men ID.3 skal være merkbart mer romslig innvendig. 1st-versjonen som kommer først vil ha et batteri på 58 kilowattimer netto og en rekkevidde på 420 kilometer etter WLTP.

Etter det vil Volkswagen åpne for bestilling av biler med både et mindre (45 kWh) og større (77 kWh) batteri, og bilen vil selges i tre utstyrsversjoner. Volkswagen-importør Møller har ellers varslet at ID.3 1st vil koste under 330.000 kroner i Norge, men vi venter fortsatt på den endelige prisen.

Seat el-Born er i praksis samme bil som ID.3. Den er imidlertid foreløpig kun på konseptstadiet.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

1st-versjonen er planlagt produsert i 30.000 eksemplarer – verken mer eller mindre – og minst halvparten av disse skal sannsynligvis til Norge. Alle disse skal få bilen sin i løpet av 2020, mens leveransene av de øvrige modellene skal starte opp utpå høsten en gang.

PS: Hvis du liker plassen, rekkevidden og prisnivået, men synes ID.3 er litt for traust i utformingen, kan det hende du bør se til søstermerket Seat. Deres El-Born er i praksis helt lik ID.3, men vil få et litt røffere utvendig utseende.

El-Born er fortsatt bare presentert i konseptversjon, men offentliggjøringen av produksjonsmodellen skal være like rundt hjørnet. Bilen skal være på norske veier et stykke ut i andre halvår neste år.

Ford Mustang Mach-e

Ford Mustang Mach-E.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Det var knyttet stor spenning til Fords «Mustang-inspirerte» elbil, og i november ble sløret dratt av. Det som skjulte seg under duken var en mellomstor SUV med to ulike batteripakker: 75,7 og 98,8 kilowattimer.

Det skal gi en rekkevidde på mellom 420 og 600 kilometer, og prisen starter på 422.000 kroner. For den prisen får du bakhjulstrekk og altså det minste batteriet, som i bakhjulsdrevet versjon skal være nok til 450 kilometer etter WLTP.

Du får også en motorytelse på 190 kilowatt (258 hestekrefter) og 415 Nm dreiemoment.

Hurtiglading kan gjøres med inntil 150 kilowatt, som skal gi 10 til 80 prosent for det minste batteriet på rundt 38 minutter. Mach-E får også mulighet for tilhengerfeste, men det vil måtte ettermonteres hos forhandler og kan ikke trekke mer enn 750 kilo.

Ford lover «noen tusen» biler til Norge i 2020, og leveransene skal starte i fjerde kvartal.

Volkswagen «The Next ID»

Volkswagen The Next ID, som muligens vil bli hetende ID.4.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Selv om ID.3 åpenbart er hovedfokus hos Volkswagen inn i 2020, har selskapet også planene for den neste ID-bilen klar.

Den ble presentert – i heftig kamuflasje og bak en mønstret glassvegg – på bilmessen i Frankfurt nylig, og mange spekulerte i at den vil bli hetende ID.4.

Etter det vi skjønner vil den bli omtrent på størrelse med en VW Tiguan, som igjen bør bety at den blir rimelig identisk med både Audi Q4 e-tron og Skoda Vision iV, som du kan lese om lenger ned i saken.

Lite er kjent om bilens spesifikasjoner, men det er ikke vanskelig å gjette seg til at den vil bli utstyrt med de samme batterivariantene som søstermodellene, mest sannsynlig 58 og 77 kilowattimer netto.

Det bør gi rekkevidde et sted mellom 350 og 500 kilometer. Volkswagen-direktør Harald Edvartsen-Eibak har også bekreftet at bilen vil få både takskinner og tilhengerfeste.

The Next ID skal være på markedet før utgangen av 2020.

Polestar 2

Polestar 2.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Volvo-eide Polestar gikk rett i strupen på Tesla Model 3 da de offentliggjorde sin Polestar 2 helt i starten av 2019. Polestar 2 er noe mer høyreist enn Model 3 i utformingen, byr på 78 kilowattimers batteripakke og har et rekkeviddemål etter WLTP-standarden på 500 kilometer.

I fjor høst ble også prisen på lanseringsversjonen av bilen offentliggjort: 469.000 kroner kjøper deg den nevnte batteripakken, firehjulsdrift og hurtiglading inntil 150 kilowatt.

Det spesialutviklede Android-systemet i Polestar 2.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Polestar har også vært hos Google og hentet et spesialutviklet Android-system som brukes på infotainmentskjermen i bilen. Det skal blant annet gi et navigasjonssystem du kan styre med stemmen og bør også bety dyp integrasjon med appene du har på telefonen.

Spørsmålet med Polestar 2 er nok hvor mange biler selskapet vil være i stand til å levere. Da vi snakket med Polestar-sjef Thomas Ingenlath på bilmessen i Frankfurt nylig, sa han at de kom til å produsere langt under 50.000 biler i 2020.

Etter det vi har hørt fra reservasjonsholdere ligger allerede reservasjonsnumrene langt oppe på et sekssifret antall. Leveringene skal uansett starte i mai, og Norge er åpenbart et viktig marked for Polestar.

Nylig var Ingenlath i Norge og svarte på spørsmål i et lukket arrangement hvor reservasjonsholderne var invitert. Samtidig ble også de første 300 reservasjonene i Norge og Sverige konvertert til reelle bestillinger.

Volvo XC40

Volvo XC40 Recharge ble presentert for norsk presse like før jul. Den får samme batteripakke som Polestar 2.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Polestars morselskap Volvo har også en elbil på gang, og den vil i stor grad være lik Polestar 2. XC40 Recharge får nemlig den samme batteripakken på 78 kilowattimer, men den litt mer høyreiste formen gjør at rekkeviddemålet er hakket lavere enn hos Polestar. «Over 400 kilometer» etter WLTP-standarden er Volvos foreløpige budskap.

Også XC40 får firehjulsdrift fra to elmotorer på 150 kW hver, totalt 300 kW eller 408 hestekrefter. Maksimalt dreiemoment er oppgitt til 660 Nm og 0–100 km/t skal gå unna på 4,9 sekunder.

Lading vil skje med inntil 11 kW gjennom ombordladeren og inntil 150 kW på hurtiglader. Sistnevnte skal gi lading fra nesten tomt til 80 prosent på rundt 40 minutter.

Førermiljøet foran. De som sterkt misliker de enorme infotainmentskjermene i moderne biler vil kanskje føle seg mer hjemme hos Volvo.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Bare et par dager etter at Volvo åpnet interesseliste for norske kunder nylig, hadde 5.000 nordmenn skrevet seg på.

I motsetning til sin fossile søstermodell får elektriske XC40 en tett grill og også plass til et lite lagringsrom under panseret, og den vil komme med full integrasjon mot Android Automotive OS, som sannsynligvis betyr at den og Polestar 2 vil ha likheter også her, riktignok med en noe mindre skjerm i Volvoen.

Bilen vil også få muligheter for såkalte over-the-air-oppdateringer, altså trådløse oppdateringer sendt direkte til bilen slik vi kjenner blant annet fra Teslas biler.

Produksjonsstart er satt til uke 37, altså litt uti september. De første bilene skal være på veien i Norge mot slutten av året. Prisen er satt til 499.900 kroner for en relativt godt utstyrt modell.

Porsche Taycan

Porsche Taycan.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Porsches første elbil fyller unektelig et tomrom i markedet, og det er rommet ved siden av Tesla som kongen av fart og ytelse. Nylig fikk også også toppmodellene Turbo og Turbo S (henholdsvis 1,3 og 1,6 millioner kroner) selskap av en betraktelig rimeligere versjon kalt Taycan 4S (som starter på 899.900 kroner).

Turbo S har inntil 761 hestekrefter i «launch control»-modus, og da går 0–100 kilometer i timen unna på skarve 2,8 sekunder. Det er nesten galskap, slik vi fikk erfare da vi kjørte den gjennom Luxembourg, Frankrike og Tyskland i fjor høst.

Skjermtungt også i Taycan.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Mens de to toppmodellene har et batteri på 93 kilowattimer brutto og firehjulsdrift, har 4S-versjonen et litt mindre batteri på 79,2 kWh som standard, men den kan også fåes med det samme «Performance»-batteriet som Turbo og Turbo S. Rekkevidden er angitt til 407 kilometer, mot henholdsvis 412 og 450 kilometer for Turbo og Turbo S.

4S har imidlertid også firehjulsdrift, og det har blitt spekulert i at Porsche vil lansere enda en versjon med kun bakhjulsdrift.

Taycan er hovedsaklig en bil for dem som verdsetter sportslige kjøreegenskaper over praktikalitet og romslighet. Den har kun fire seter, såvidt plass til høyreiste voksne i baksetet og et bagasjerom som ikke akkurat innbyr til å ta med barnevogn og golden retriever på tur.

Den er imidlertid en fantastisk morsom bil å kjøre, og mange nordmenn vil nok se sitt snitt til å skaffe seg en Porsche rimelig under gunstige norske avgiftsregler.

Leveringene skulle egentlig starte i januar, men nylig måtte Porsche se seg nødt til å meddele kundene om at de første leveransene ville bli åtte til ti uker forsinket, som altså skyver datoen til sent i mars. Vi vet foreløpig ikke når leveransene av 4S-versjonen vil starte.

Peugeot e-2008

Peugeot e-2008 blir en relativt rimelig liten el-SUV med grei rekkevidde.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Peugeot slipper i disse dager to elbiler. Den lille e-208 er først ut, men senere i år kommer også en helelektrisk versjon av SUV-en 2008. e-2008 plasserer seg et sted mellom Hyundai Kona og Kia e-Niro i størrelse, og er med det en potensiell familiebil for en liten familie.

Den får samme batteri og drivlinje som e-208, som betyr 50 kilowattimer batteri og en motor på 100 kilowatt (136 hestekrefter). Rekkevidden blir imidlertid noe kortere, med 310 kilometer etter WLTP-standarden mot 340 kilometer på e-208.

Da vi kjørte e-2008 i skogene i Provence nylig, lå vi på et forbruk på rundt 20 kWh/100 km i temperaturer like over null grader. Det skulle tilsi en reell rekkevidde på rundt 250 kilometer i slike forhold, og sannsynligvis et sted rundt den angitte WLTP-rekkevidden med mer sommerlige temperaturer.

Førermiljøet i Peugeot e-2008.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Den helelektriske versjonen vil skille seg fra fossilvariantene med en tofarget løve i grillen, e-logo på C-stolpen, karosserifarget grill, alcantara-interiør og egne instrumenter i dashbordet, varsler Peugeot.

Tre utstyrsvarianter blir tilgjengelig: Active, Allure GT-Line og GT.

Peugeot sier kundeleveringene av e-2008 vil starte i mai. Lillebror e-208 får to måneder mer på seg, men PR-sjef Stian Gihle hos importør Bertel O. Steen sier de likevel ser for seg å levere ut flere e-2008 enn e-208 i 2020.

– Vi står på mellom 2.500 og 3.000 av disse to modellene til sammen i 2020, med en splitt på cirka 50/50, sier han.

Prisen starter på 286.600 kroner ekskludert frakt og levering.

Skoda Vision iV

Skoda Vision iV.
Martial Trezzini/EPA/NTB scanpix

En annen spennende elbil bygd på Volkswagen-gruppens MEB-plattform er Skodas Vision iV. Den har samme akselavstand som ID.3, men er likevel en betydelig større bil – nærmere bestemt rundt 40 centimeter lengre og betydelig mer SUV-aktig i utformingen.

Vision iV er foreløpig kun vist frem på konseptstadiet, med «selvmordsdører», kameraer i stedet for speil og skulpturelle seter som naturligvis ikke vil være med til produksjonsutgaven. Konseptet har 306 hestekrefter, firehjulsdrift og 0-100 km/t på 5,9 sekunder.

Skoda Norge meldte opprinnelig at de ville snikvise produksjonsversjonen av Vision iV til norske kunder før verdenslanseringen, men like etter kom kontrabeskjeden om at fabrikken hadde satt ned foten og de likevel ikke fikk lov.

Vision iV er foreløpig på konseptstadiet og har vel det som kan betegnes som typisk konseptbilinteriør.
Skoda

Den får garantert det samme batteriutvalget som ID-bilene, i alle fall med de to største alternativene 58 og 77 kilowattimer netto, med opptil 500 kilometer WLTP-rekkevidde. Skoda har også bekreftet at bilen blir å få med tilhengerfeste.

PR-sjef Morten Moum i Skoda-importør Harald A. Møller sier ellers at deres policy er å ikke dele antall reservasjoner og forhåndsbestillinger, men sier han sitter på veldig gode tall det hadde «vært morsomt å dele».

– Produksjonsmodellen skal etter planen presenteres i løpet av første kvartal av 2020, og de første norske bilene skal være på norske veier allerede i 2020, sier Moum.

Skoda sier ellers de planlegger for levering av «store volumer» i år.

Honda e

Honda e.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Hondas lille «e» er en elbil det blir spennende å se skjebnen til, spesielt i Norge. Honda markedsfører den som en bybil, og sier det ikke var gitt at den skulle bli elektrisk før de startet utviklingsprosessen.

Mest iøynefallende med Honda e er nok først og fremst det utvendige designet, selv om den endelige produksjonsmodellen ble tonet ned noe sammenliknet med det ganske lekebilaktige Urban EV-konseptet Honda presenterte i 2017.

Honda e skal være innredet som en skandinavisk-inspirert stue, med detaljer i trefinish og lys grå tøyseter.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Innvendig har Honda plassert en hel rad av skjermer i dashbordet, og de har også erstattet både bak- og sidespeil med kameraer, som er standard på alle utstyrsvarianter.

Grunnen til at vi sier spennende er at Honda kun har fått plass til et batteri på 35,5 kilowattimer, som igjen skal gi en rekkevidde på 220 kilometer. Det må sies å være noe magert sammenliknet med resten av elbilene som kommer på markedet i 2020 og 2021.

Prisen starter på 266.200 kroner, leveringene begynner til sommeren.

BMW iX3

BMW iX3 - her fra vintertesting i Arjeplog i Sverige.
BMW

BMW selger fortsatt jevnt og trutt av sin i3, men i år kommer SUV-en iX3, basert på siste generasjon X3. Her var Norge det første landet som fikk anledning til å forhåndsbestille bilen, men BMW har ikke ønsket å oppgi noe tall etter at de tusen første var på plass – av «konkurransehensyn». Vi vet dermed ikke hvor lange reservasjonslister de har.

Nylig fikk vi også vite spesifikasjonene på bilen. iX3 vil få et batteri på 74 kWh netto og en rekkevidde på 440 kilometer etter WLTP-standarden. Det er mer enn de opererte med for konseptversjonen, som hadde et batteri på 70 kWh. Bilen vil støtte hurtiglading inntil 150 kilowatt.

Motoren er på 210 kW (286 hestekrefter) og har et dreiemoment på 400 Nm. Den vil i første omgang være bakhjulsdrevet, noe som åpenbart skuffet en del potensielle kunder som forventet firehjulsdrift.

Konseptversjonen av iX3.
BMW

Bilen skal lanseres i år. Fra tidligere vet vi også at iX3 vil komme med mulighet for hengerfeste, men BMW har foreløpig ikke offentliggjort hvor mye den vil kunne trekke. Bilen skal bygges i Shengyang i Kina.

BMW har tidligere i år sagt at detaljer om bilen vil avsløres gradvis fremover.

Audi Q4 e-tron

Audi Q4 e-tron.
Hanne Hattrem, VG

Q4 e-tron er Audis tolkning av en bil omtrent på eksakt samme størrelse som Skoda Vision iV, og vil også være bygget på MEB-plattformen.

Konseptet er 4,59 meter langt, altså 32 centimeter kortere enn dagens Audi e-tron, og har et batteri på 82 kilowattimer brutto, som sannsynligvis betyr at det er snakk om det største MEB-batteriet på 77 kilowatimer utnyttbart. Rekkevidden er oppgitt til 450 kilometer etter WLTP-standarden.

To elektriske motorer skal i likhet med hos Skoda gi 306 hestekrefter og firhjulsdrift, og 0-100 kilometer i timen skal gå unna på 6,3 sekunder. Toppfarten er elektronisk begrenset til 180 kilometer i timen.

Q4 e-tron skal vises frem i produksjonsversjon mot slutten av 2020, så det spørs vel om Audi rekker å få den på norske veier før vi skriver 2021.

PS: Flere av de aller mest spennende elbilene som er varslet mangler fra denne lista, blant annet Tesla Model Y, Byton M-Byte og den gigantiske SUV-en og pickupen til Rivian. Grunnen til det er at de ikke kommer til Norge før i 2021.

annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her