Det skal handle om bildet, ikke TV-en

Nye TV-er skal merkes minst mulig, og levere best mulig bilde samtidig.

Produsert av Schibsted Partnerstudio

TV-skjermen har en tendens til å stå eller henge som et svart, gapende hull midt i stuen – gjerne sammen med en enda mindre dekorativ haug av ledninger. Dette kan det imidlertid bli slutt på nå, for med nye Samsung QLED-TV blir både skjerm og ledninger så godt som usynlige.

Først og fremst: Hva er en QLED-TV? Skjermteknologien er en videreføring og modernisering av eksisterende kvanteprikk-skjermer, som Samsung har benyttet seg av i en årrekke. Årets QLED-modeller perfeksjonerer teknologien, og oppnår en lysstyrke og fargebredde som er høyere enn noen LCD-TVer har tidligere klart.

Toppmodellene i årets serie kan for eksempel viser til en lysstyrke på oppimot 2000 nits. Det betyr at HDR-materiale vil bokstavelig talt skinne enda bedre enn før. HDR betyr mer lys, mer kontrast og innebærer generelt en mer imponerende visuell opplevelse i filmer og spill som støtter det. Og de fleste nye filmer og spill bruker HDR, så det er allerede mye innhold å nyte.

Også sortnivå og fargegjengivelse er glimrende på de nye modellene.

– Fargene er utrolig klare og fyldige, og gir et svært lyssterkt bilde. En annen fordel er at TVen viser gode bilder både i lyse og mørke rom. Særlig på lyse sommerkvelder er det fint å kunne se på TV uten å måtte dra for gardinene, påpeker Magnus Nilsson, produktsjef i Samsung.

I forkant av teknologisk utvikling

Samsung har alltid vært tidlig ute med nye skjerm- og bildeteknologier, og det neste store steget for hvordan vi ser på innhold er 8K. Kort fortalt vil TVer med 8K-støtte by på enda høyere oppløsning enn dagens 4K-modeller. 33 millioner piksler og fire ganger høyere oppløsning enn det vi får i dag betyr en utrolig skarphet og detaljnivå, der enkeltpiksler er så godt som usynlige.

– 8K gir en fantastisk virkelighetsfølelse. Det er litt som å åpne vinduet! Ved å gi ytterligere skarphet i detaljene blir skillet mellom bakgrunn og forgrunn større. Man opplever en større følelse av dybde i bildet. Det er spesielt merkbart på større TVer, og når man sitter nærmere skjermen, sier Magnus Nilsson.

Samsung lanserer i disse dager den første 8K-modellen, Q900R, i en størrelse på 85 tommer. Den har blant annet en dedikert 8K-prosessor som oppskalerer bilder til oppløsningen. Det er ikke til å skjule at rent 8K-innhold er det lite av per i dag, men dagens 1080p eller 4K-materiale skal uansett skinne i 8K-oppløsning. Samtidig har TVen en lysstyrke på hele 4000 nits for HDR-innhold, som betyr at HDR-effektene bør bli virkelig imponerende. HDR har den siste tiden blitt en ekte «game changer» i både spill og film, og med en så lyssterk skjerm vil HDR virkelig komme til sin rett.

Les mer om 8K her »

Velg bakgrunn selv

Det er mer enn bare topp bildekvalitet som gjør at QLED-TVene skiller seg ut. Noe av det unike med denne TV-en er at den har såkalt Ambient Mode, som gjør at skjermen er behagelig å se på selv når du ikke bruker den.

– Med Ambient Mode kan du enkelt stille inn skjermen slik at den viser en av flere ferdige bakgrunner, sier Magnus Nilsson.

Han legger til at bakgrunnsbildene du kan velge imellom, varierer utifra TV-ens plassering. Du kan også benytte appen kalt Samsung SmartThings App og fotografere TV-en mot veggen den henger på. Appen forsøker da å regne seg frem til hvordan bakgrunnen ser ut, og dermed fylle skjermen med samme mønster.

– Du kan velge for eksempel en harmonisk fjellillustrasjon, en klokke eller værmeldingen, sier Magnus Nilsson, produktsjef i Samsung.

Skjult TV er fremtiden

Selve utformingen på TVen er det også lagt mye vekt på, slik at skjermen blir minst mulig synlig i stuemiljøet. De mørkegrå rammene og den ukompliserte foten sørger for et minimalistisk uttrykk som ikke tiltrekker seg unødvendig oppmerksomhet. Uansett om du velger å henge den opp på veggen eller ha den stående på en benk.

På denne måten blir TV-en din en kameleon som smelter sammen med veggen. Interiørdesigner Tove Meldgaard har stor sans for at TV-skjermer gjøres mindre synlig i interiøret.

– Det kommer selvfølgelig an på hvilket rom og størrelse på TV-en man snakker om. Noen av mine kunder har et eget TV-rom, der skjermen dekker hele veggen, som på kino. Da er det jo uproblematisk at den vises. Men særlig når et rom skal dekke flere behov, er det en fordel at TV-en blender inn med resten av interiøret, sier hun.

– I fremtiden er jeg sikker på at TV-en i større grad vil bli mindre synlig i de fleste hjem, sier Tove Meldgaard.

Null ledninger, én fjernkontroll

One Invisible Connection er en annen god nyhet som henger godt sammen med den minimalistiske utformingen. Én optisk kabel kobles fra TVen til en ekstern boks. Denne boksen har alle de øvrige tilkoblingene, som HDMI, nettverk og lignende. Den optiske kabelen som går inn i TVen fører også strøm.

– Samsung har her samlet alle ledninger til QLED-TV i en separat boks, og denne kan du gjemme et stykke unna selve skjermen. En fem meter lang, gjennomsiktig kabel dras fra boksen slik at det alltid ser ryddig ut, sier Magnus Nilsson, produktsjef i Samsung.

Med kabelen får du dermed større frihet når du møblerer stuen, og du har ikke lenger behov for en TV-benk for å få plass til duppedingser og konsoller.

– Dette fungerer spesielt bra sammen med vår smarte fjernkontroll og HDMI Auto Detect-funksjon, som gjør at TV-en kan identifisere de aller fleste satellitt- og kabelbokser, spillkonsoller og mediespillere, sier han.

– Du kan også installere disse i TV-ens menysystem, SmartHub, og dermed styre dem med fjernkontrollen til TV-en, forklarer Nilsson.

SmartHub-programvaren har også et bredt utvalg av apper fra flere strømmetjenester, både for film og musikk. Det betyr at behovet for å koble til eksterne enheter er mindre, noe som igjen fører til et ryddigere uttrykk.

Lær mer om QLED-TVene

Les mer her

Kjøp QLED-TV her

Klikk her

tracker