Hopp til innhold

Tusenvis av Ving-kunder rammet av Thomas Cook-konkurs

Reiseselskapet Thomas Cook slår seg konkurs. Datterselskapet Ving innstiller alle flyvninger til og fra Norden. 85.000 nordmenn hadde planlagt å reise med Ving det neste året.

Passasjerer som skulle reist med Thomas Cook, er strandet på flyplassen på Mallorca

STRANDET: Disse passasjerene skulle ha reist med Thomas Cook, men er inntil videre strandet på Mallorca. De er blant hundretusener som er rammet av konkursen.

Foto: ENRIQUE CALVO / Reuters

Rundt 9000 norske kunder er på ferie med Ving i skrivende stund. De aller fleste av dem skulle fly hjem med selskapets egne fly, og venter nå på beskjed om hva de skal gjøre.

Ving opplyser på sine nettsider i ettermiddag at de jobber med å informere de reisende:

«Vinggruppen i Norden jobber nå intenst med å informere alle berørte parter av Thomas Cook Groups konkurs. Vi vil informere dem som skal reise de førstkommende dagene så snart vi vet mer. De som skal reise på et senere tidspunkt, vil også få informasjon, men vi prioriterer å løse situasjonen til dem som er på plass på reisemålene, og dem med snarlig avreise, først.»

Bare mandag rammes 6000 nordiske reisende av konkursen. 457 av dem er reisende med Ving til og fra Norge.

Ving-ledelsen holdt mandag morgen krisemøte, og har varslet en pressekonferanse med mer informasjon i løpet av dagen.

Hundretusener rammet

Thomas Cook forhandlet søndag i London med kreditorene i håp om å få til en løsning. Forhandlingene strandet ved 3-tiden natt til mandag, og selskapet la ned virksomheten med umiddelbar virkning.

21.000 ansatte mister jobben, ifølge flere nyhetsbyråer.

Alle selskapets flyavganger er innstilt, og rundt 600.000 reisende, som i øyeblikket er på ferie i regi av Thomas Cook verden over, er strandet. Ving er ikke selv konkurs, men rammes av innstillingene.

Ifølge NTB har 85.000 nordmenn bestilt reise med Ving de neste tolv månedene.

Forbereder flybeslag

Flyutleieselskaper forbereder seg nå på å ta beslag i flyene som flys av Thomas Cook etter kollapsen i morselskapet Thomas Cook Plc, ifølge kilder som Reuters har vært i kontakt med.

Totalt leier selskapet fly fra 38 utleieselskaper og har i dag en flåte på 116 fly fordelt på Storbritannia, Spania, Tyskland og Skandinavia. Det tyske selskapet Condor flyr fortsatt fordi Thomas Cook bare er deleier i selskapet. De andre tre selskapene er 100% eid av morselskapet i Storbritannia og det er fly som leies av disse som nå står på bakken.

Condor og Thomas Cook flyr Airbus A320, Airbus A321, Airbus A330, Boeing 757 og Boeing 767-fly.

– Skal få folk hjem

– Vår primære oppgave nå er å skaffe oversikt over hvor alle reisende er, hvem som skal hjem, og når de skal hjem. Det er viktig å presisere at det er Thomas Cook som er konkurs, ikke Ving Norge AS. Vi er i dialog med Ving om hvorvidt de er i stand til å oppfylle sine kontraktsforpliktelser, sier daglig leder Aki Viitala i Reisegarantifondet til NRK.

Viitala opplyser at Reisegarantifondet nå jobber, i samarbeid med Ving, med å skaffe fly til strandede passasjerer.

– Nå er det viktigste å få folk hjem. Vi jobber sammen med Ving med å få sikret retur-reisene. Om det blir via Ving, eller om det er Reisegarantifondet som skal ordne med alternativ transport, blir en formalitet i andre rekke, sier Viitala.

Han ber reisende avvente ytterligere informasjon.

– Man skal vente på informasjon fra Ving og Reisegarantifondet. Vi har kontinuerlig dialog om hvordan vi skal få dem som det haster mest med, hjem, og det vil bli gitt fortløpende informasjon, sier Viitala.

Thomas Cook

Søndag satt Thomas Cook i krisemøte med kreditorer i et forsøk på å redde det 178 år gamle reiseselskapet fra konkurs.

Foto: TOLGA AKMEN

Får ikke reise ut med SAS

Ving opplyser ifølge NTB at reiser med andre flyselskaper, som er bestilt gjennom Ving, ikke blir berørt. SAS opplyser imidlertid til NRK at 90 passasjerer som skulle reist fra Trondheim til Kypros i dag, må bli igjen hjemme, selv om selskapet vil frakte Ving-kunder hjem.

– Flyet går med TUI-passasjerer om bord, og vil på returen ha både Ving- og TUI-passasjerer hjem, skriver han i en SMS.

Norwegian sier Ving-kunder som skulle reise med dem, må kontakte Ving for ytterligere beskjed.

– Vi vurderer fortløpende hva vi kan gjøre for å hjelpe, men på grunn av begrenset kapasitet og mange fulle fly har vi per nå dessverre ikke mulighet til å sette opp ekstra avganger, sier talsperson Astrid Mannion-Gibson.

Ving-ledelsen holdt mandag morgen krisemøte, og har varslet en pressekonferanse etter klokken 14 mandag for å komme med mer informasjon. Selskapet har foreløpig ikke sagt noe om flyvninger de neste dagene.

– Per nå kan vi ikke si noe om det. Akkurat nå jobber vi med at vi ikke flyr i dag, det er førsteprioritetet. Det er en telefonstorm med kunder som kontakter oss, som vi prøver å ta unna så godt vi kan, sier pressesjef Siri Røhr-Staff til VG.

Har du bestilt pakkereise har du krav på å få refundert alle forskuddsinnbetalinger og/eller en alternativ hjemreise.

Ifølge pressevakten på Gardermoen var det svært få av de som skulle flydd 7.20 med Thomas Cook til Preveza nordvest i Hellas, som møtte opp. De fleste hadde fått med seg varslet i løpet av kvelden/natten. De som møtte opp, har fått beskjed om å dra hjem da det ikke er noe å vente på-

Reiseselskapet Ving innstiller alle flyavganger til og fra Norden mandag

Reiseselskapet Ving innstiller alle flyavganger til og fra Norden mandag, fordi eierselskapet Thomas Cook slår seg konkurs.

Foto: Skjermdump / Ving.no

Største operasjon i britisk historie

Dermed er det slutten på verdens største og mest tradisjonsrike reisearrangører. Thomas Cook ble grunnlagt som verdens første reisebyrå i 1841.

Det britiske reiseselskapet eier blant annet en rekke nasjonale reisearrangører, fire flyselskaper og en hotellkjede. I tillegg samarbeider de også med rundt 3.000 hotelleiere over hele verden.

Storbritannia sivile luftfartsmyndighet (CAA) er allerede i gang med å organisere hjemreiser for 150.000 rammede britiske passasjerer. Operasjonen beskrives som den største i britisk historie, etter andre verdenskrig.

Store gjeldsproblemer

Thomas Cook har tidligere uttalt at de trengte 200 millioner pund, rundt 2,2 milliarder kroner.

I tillegg til en avtale om ny kapital til en verdi av 900 millioner pund, eller 10 milliarder kroner, fra forrige måned, om de skulle unngå å bli satt under administrasjon.

Thomas Cook Group har bedt britiske myndigheter om 150 millioner pund, rundt 1,7 milliarder kroner, for å unngå konkurs, men fått avslag, opplyser statsminister Boris Johnson.

Et slikt bidrag ville ifølge ham skape en «moralsk hasardiøs» presedens fordi andre selskap som kan havne i samme situasjon, da vil forvente samme støtte fra regjeringen, skriver NTB.

SISTE NYTT

Siste nytt