Hopp til innhold

Rammet av Thomas Cook-krisen? Dette har du krav på

Er du en av dem som har reist eller skal reise med datterselskapet Ving? Disse refusjonsmulighetene har du.

Britain Thomas Cook

Thomas Cook er konkurs. Hva som skjer med de vel 9000 nordmennene som er på reise med datterselskapet Ving, er fortsatt uvisst.

Foto: Tim Goode / AP

Natt til mandag ble det klart at forhandlingene mellom reiseselskapet Thomas Cook og kreditorene hadde strandet.

Dermed legger selskapet ned virksomheten med umiddelbar virkning og slår seg konkurs.

Selskapet eier også norske Ving – og i skrivende stund er det vel 9000 nordmenn som er på reise gjennom selskapet. Av disse er 8658 på tradisjonelle charterferier med selskapets egne fly til land som Hellas, Tyrkia, Bulgaria, Albania og Spania, skriver NTB.

I tillegg har 85.000 nordmenn bestilt reise med Ving dei neste tolv månadane, melder NTB.

Reiseselskapet innstiller alle flyvninger fra Norden mandag, opplyser de i en pressemelding.

– Vi beklager virkelig denne situasjonen og de ulempene som medfører våre kunder. Vi har på veldig kort tid, etter at konkursbegjæringen ble sendt, måtte ventet på beskjed om hvorvidt våre fly kommer opp i luften. Vi har til siste slutt forsøkt å sikre flyreisene til våre reisende, men har raskt innsett at dette ikke er mulig. Alle flyavgangene er derfor innstilt mandag, sier konsernsjef i Vinggruppen i Norden, Magnus Wikner, i pressemeldingen.

Totalt rammes over 6000 nordiske reisende som følger av kanselleringene mandag.

Krav på refusjon

Ving er medlem av Reisegarantifondet, som skal sikre nordmenn i utlandet fra å måtte bli strandet på ferie på grunn av konkurs.

Men for at reisen din skal være dekket av fondet, må det regnes som en pakkereise. Det vil si at reisen du har bestilt, må inkludere minst to reisetjenester fra Ving, som for eksempel fly og hotell.

Da har du krav på å få refundert alle forskuddsinnbetalinger og/eller en alternativ hjemreise.

Når det gjelder sammensatte reiser, altså at du for eksempel har bestilt fly på flyselskapets hjemmeside og hotell gjennom en link til en hotellmotor, kan du kun kreve refusjon for flybilletten, ikke hotellet.

Med andre ord, dersom du har kun bestilt fly gjennom Ving, vil du ikke få refundert hotell eller andre tjenester du har kjøpt av andre selskaper.

– Vi har beredskapsplaner for slike situasjoner. Første prioritet er å få folk hjem, når de skal hjem. Vi har god oversikt over hvem som er hvor på reise, sier Aki Viitala i Reisegarantifondet.

– Har fondet nok penger til å refundere eventuelle dyre hjemreiser på de reisende?

– Ja, det skal være midler nok til å dekke hjemreisen, sier Vittalia.

Han anbefaler alle å kontakte dem på e-post slik at de har oversikt over kravene som kommer inn.

– Skal få folk hjem

Reisegarantifondets nettsider heter det at «utbetaling under reisegarantien skjer kun når reisen avlyses som følge av konkurs hos den næringsdrivende som har stilt garanti».

Den næringsdrivende som har stilt garanti, vil si Ving for dem som har kjøpt reise med Ving. Og Ving er jo ikke konkurs.

Kan dere utbetale refusjoner før Ving eventuelt er konkurs?

– Nå må vi gi Ving tid til å se hvorvidt de har mulighet til å oppfylle kontraktsforpliktelsene sine. Vi tar imot refusjonskrav, men utbetaling kommer i andre rekke. Nå er det viktigste å få folk hjem, sier daglig leder Aki Viitala i Reisegarantifondet.

– Vi jobber sammen med Ving med å få sikret retur-reisene. Om det blir via Ving, eller om det er Reisegarantifondet som skal ordne med alternativ transport, blir en formalitet i andre rekke.

Han ber reisende avvente ytterligere informasjon.

– Man skal vente på informasjon fra Ving og Reisegarantifondet. Vi har kontinuerlig dialog om hvordan vi skal få dem som det haster mest med, hjem, og det vil bli gitt fortløpende informasjon, sier Viitala.

Slik kan du søke om refusjon

For å søke om å få refundert reisen, må reisedokumenter og kvittering på betalt reise fremlegges. Du kan søke om refusjon fra Reisegarantifondet HER.

Nordmenn som er på ferie med Ving, kan ikke bruke reiseforsikringen til å dekke ekstra kostnader på grunn av konkursen i eierselskapet Thomas Cook.

De som har betalt ferien med kredittkort, og som ikke har reist ennå, kan imidlertid ha en mulighet til å få igjen pengene sine gjennom kredittkortselskapet, skriver NTB.

AKTUELT NÅ