Hopp til innhold

Slik snakker du med barn om overgrep

– Ingen barn, familier eller lokalsamfunn er immune mot overgrep. Å gi barn kunnskap om overgrep er i seg selv forebyggende, sier Redd barna.

Animasjonsserien «Kroppen min eier jeg»

SNAKK MED BARNET: Du kan hjelpe barnet til å sette ord på det å bestemme over egen kropp, sette egne grenser og respektere andres grenser. Bildet er hentet fra animasjonsserien «Kroppen min eier jeg» av Bivrostfilm, som NRK Super skal sende.

Foto: Bivrost

Å snakke med barn om seksuelle overgrep gjør barn trygge på at vonde hemmeligheter skal deles. Derfor setter NRK Super denne uka fokus på seksuelle overgrep. Dette kan være en fin anledning til å ta praten du kanskje har utsatt.

Erik S. Oksavik

Erik S. Oksavik er prosjektleder i Stine Sofies Stiftelse.

Foto: Privat

Mange foreldre er redde for å snakke med barna om seksuelle overgrep. Det bør du ikke være.

Erik S. Oksavik, prosjektleder i Stine Sofies Stiftelse, mener dette absolutt er en prat alle foreldre bør ta med barna sine.

– Vi er opptatt av å beskytte barna våre mot alle farer i samfunnet. Da må du også ta inn over deg at vold og overgrep er en fare mot barn, sier han til NRK.

Silje Vold

Silje Vold er spesialrådgiver i Redd Barna.

Foto: Inge Lie

Oksavik oppfordrer foreldre ta ansvar og tilegne seg kunnskap slik de blir trygge nok til å ta denne praten.

Silje Vold er spesialrådgiver i Redd Barna. Hun mener det aller viktigste er å forklare hva et overgrep er og at barn bestemmer over egen kropp.

– Du må få frem at det er ulovlig, at det aldri er barnets skyld, og at barn som utsettes for overgrep må si ifra til en voksne de er trygg på, sier Vold.

Her er seks råd som gjør det lettere å snakke med barn om overgrep:

1. Ikke vær redd for å ta opp temaet

Snakke med barn om overgrep

BARNETEGNING: Det kan være lurt å ha tegnesaker lett tilgjengelig når du skal ta opp et vanskelig tema, det kan både skape trygghet og gjøre det lettere å formidle ting det er vanskelig å sette ord på. Illustrasjonsfoto.

Foto: Maria Elsness / NRK

Silje Vold i Redd barna forteller at mange voksne er redde for å skremme barn ved å snakke om seksuelle overgrep.

– Da er det viktig å fokusere i samtalen på hva som gjør at barnet kan føle seg trygt. Når du skal forklare hva et overgrep er, kan man si at det er veldig, veldig få voksne som gjør noe sånt.

Det kan hjelpe å tenke på det på samme måte som andre potensielt skremmende tema vi snakker med barn om, som trafikksikkerhet eller brannvern.

– Ingen barn, familier eller lokalsamfunn er immune mot overgrep. Seksuelle overgrep skjer i alle samfunnslag, og på alle arenaer der barn er, sier hun.

Å gi barn kunnskap om overgrep er i seg selv forebyggende.

– Det kan gjøre barn vanskeligere å diktere eller manipulere, og det blir lettere for dem å si i fra dersom de blir utsatt.

Hun understreker at barn ikke tar skade av å lære om kropp, grenser og overgrep. Redd barna anbefaler å la barnet ta initiativet og styre samtalen. Det kan være lurt å ha tegnesaker tilgjengelig, det kan gjøre det lettere å formidle ting det er vanskelig å sette ord på.

2. Ta det opp i trygge omgivelser

Barn

PÅ HJEMMEBANE: Vanskelige temaer bør tas opp når barnet er i trygge omgivelser. Illustrasjonsfoto.

Foto: Marit Aaby Vebenstad / NRK

Redd Barnas råd er å vise respekt om barnet selv ønsker å avslutte eller skifte samtaleemne. Ta barnets følelser på alvor og ikke snakk bort det barnet sier. Gjenta det barnet har sagt for å få bekreftet at du har forstått riktig.

For eksempel er det ikke lurt å si «her hvor vi bor finnes det ikke voksne som gjør slemme ting mot barn». Da er det bedre å si «det viktigste for meg er å passe på deg så du skal være trygg».

– Du bør ta opp temaet når dere er i trygge omgivelser. Pass på å sette av god tid til å svare på eventuelle spørsmål som måtte komme. Vet du ikke svaret så sier du det, men at mamma eller pappa skal se om de kan finne ut av det, sier Oksavik i Stine Sofies Stiftelse.

3. Praten bør tilpasses barnets alder

Redd Barnas råd er å tilpasse samtalen til barnets alder og utvikling. Husk at barn ofte forstår langt mer enn vi tror.

– Du kan begynne å snakke om kroppen når barnet er i treårsalderen. Du kan lære dem om hva de forskjellige kroppsdelene heter. Når barnet blir rundt fem år kan du snakke om forplantningsprosessen, og bruke det som en inngang til å prate om gode og vonde berøringer, og gode og ulovlige hemmeligheter.

Oksavik mener praten bør gjentas når barnet kommer i skolealder.

– Da kan du etter hvert snakke mer om seksualitet og hva som skjer med kroppens utvikling, sier han.

4. Vær konkret og tydelig

Jente foran PC

NETTVETT: Lær barnet at det ikke er greit å kle seg naken foran PC-en hvis noen skulle be om det. 

Foto: Linn Udnes / NRK

Redd Barna forteller at det er viktig å være konkret og tydelig når du skal forklare hva seksuelle overgrep er.

– Du kan si at barn aldri skal kose på tissen til voksne, og at voksne aldri skal kose på barns tiss.

Det er også viktig å være tydelig på at det aldri er barnets skyld, uansett om barnet føler de har «vært med på det» eller opplevde det som spennende i øyeblikket.

Oksavik mener en god start er å snakke med barna om kroppen.

– Lær barnet at det heter en penis og ikke «junior» for eksempel. Det er også viktig at barna lærer om at det er forskjell på berøringer. Det kan være godt å få en klem og bli strøket over håret. Andre berøringer er ikke lov å gjøre på barn, for eksempel å ta barnet på penis eller rompe.

Du bør også snakke med barnet om overgrep på nett. Fortell at det er ingen som skal ta bilder av barnet nakent eller at det ikke er lov for noen andre til å be deg ta av deg klærne foran dem.

– Lær barnet om hvor det er normalt å kle seg naken, for eksempel i dusjen, og at det ikke er greit å kle seg naken foran PC-en hvis noen skulle be barnet om det.

5. Ta utgangspunkt i ting barnet vet er ulovlig

Trafikklys

TRAFIKKREGLER: Ta gjerne utgangspunkt i andre ting du lærer barnet. Som at det ikke er lov å slå og at det det er ikke lov å krysse veien på rødt lys. Illustrasjonsfoto.

Foto: Marit Aaby Vebenstad / NRK

Oksavik i Stine Sofies Stiftelse anbefaler å ta utgangspunkt i andre ting du lærer barnet. Fortell at det ikke er lov å slå, det er ikke lov å krysse veien på rødt lys og det er ikke lov at noen koser med penis eller tvinger deg til å kle av deg klærne.

– Si også at det ikke hjelper at personen sier unnskyld eller kjøper gave til deg etterpå. Hvis noe sånt skulle skje, må barnet fortelle det til en voksen de stoler på, sier han.

Redd Barna råder til å gjøre barn bevisst på at det er de selv om bestemmer om de vil gi noen en klem, og at andre kan velge om de vil ta imot.

– Slik forteller vi barnet at både de selv og andre bestemmer over egen kropp. Vi kan gjerne lære dem enkle regler, som at de skal si «stopp», og si ifra til en voksen om noen gjør noe med deres kropp som de ikke vil, bemerker Silje Vold.

6. Ta det opp med jevne mellomrom

Silje Vold anbefaler å ikke tenke på dette som «en prat man må ta».

Det er ikke én prat, det er noe man må fortsette å prate om med jevne mellomrom, forklarer hun.

Det kan være lurt å tenke ut noen anledninger der man kan ta det opp på naturlig måte, og der barnet har muligheten til å stille spørsmål, som for eksempel på en biltur.

– Bruk også de mulighetene som oppstår når barnet lurer på noe eller møter på utfordringer under lek med venner eller søsken, tipser hun.

Når barnet blir eldre, kan du gradvis introdusere mer informasjon, både om hva som er lov og ikke, og om seksualitet og kropp.

– Dersom du tar deg tid til å lytte til barn og svare ordentlig når barnet spør, åpner de ofte selv for muligheter til å snakke om temaet, avslutter hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)