Hopp til innhold

Slik kan du trygt spise gammel mat

Mye mat kan spises lenge etter at holdbarhetsdatoen er passert. Lær deg triksene som både er bra for lommeboka og miljøet.

spiser utgått mat

SPIS UTGÅTT: Å kaste mindre mat er et svært gjennomførbart klimatiltak.

Foto: Anders Fehn / NRK

I Norge kaster hver og en av oss 42 kilo brukbar mat i året. Datostemplingen er en av grunnene til at vi kaster mye mat.

Thomas Horne

Forfatter Thomas Horne gir tips om hvordan en kan undersøke at maten fortsatt kan spises, frem for å kaste.

Foto: Anders Fehn / NRK

Med bedre kunnskap mener Thomas Horne, forfatter av «Kunsten å ikke kaste mat», at det er mulig å se bort fra datoen og vurdere maten selv. I tillegg til at det er mye penger å spare, er også miljøgevinsten av å kaste mindre mat stor.

– Det er mange klimatiltak som er smertefulle, som å kjøre mindre bil eller fly. Men å kaste mindre mat, er et svært gjennomførbart klimatiltak med overraskende stor effekt, mener Horne.

Her er seks nyttige ting du bør vite om «gammel» mat:

1. Ost er «best etter»

utgått gulost

Det hvite rimaktige laget er fullt spiselig. Det er ikke mugg, men proteiner.

Foto: Janne Seime Siler / NRK

Osten modnes og blir mer kompleks, nøttete og rik på smak og lukt, ifølge Thomas Horne.

– Det hvite rimaktige laget som ofte dukker opp er ikke farlig. Det er ikke forstadiet til mugg, men proteiner som kommer til overflaten som en del av modningen. Bare spis, eller børst eventuelt vekk. Mugg skal du være mer forsiktig med. På faste oster som Norvegia, Jarsberg, parmesan og manchego er det bare å skjære bort muggen og spise resten, mener forfatteren.

Osteskalker, som ofte havner i søpla, kan også brukes.

2. Kjøtt mørnes, mens kjøttdeig bederves

utgått kjøtt

Hele kjøttstykker er ofte best etter utgått dato, mens kjøttdeig er lettbedervelig

Foto: Anders Fehn / NRK

– Personlig spiser jeg aldri hele kjøttstykker før godt over datoen, røper Horne. Kjøttet mørnes over tid og blir mer smakfullt, omtrent som ost modnes. Grunnen er at det kun er bakterier på overflaten. Inni er kjøttet så godt som sterilt.

Derimot er behandlet og hakket kjøtt som kjøttdeig lettbedervelig. «Siste forbruksdag» skal tas alvorlig, særlig hvis du er gravid eller har svakt immunforsvar.

3. Brun brokkoli helt ufarlig

utgått brokkoli

Rusten brokkoli er fortsatt god

Foto: Anders Fehn / NRK

Skal du steke brokkolien eller bruke den i en gryte, spiller fargen ingen rolle. Brunfargen er bare en helt naturlig oksidasjonsprosess. Faktisk ruster den. Klorofyllet brytes ned, og gir plass til den gule fargen fra karoten, stoffet som gjør gulroten orange.

– Råtne eller mugne områder skal du ikke spise, men disse kan skjæres bort med litt margin. Roten har også masse næring og super smak. Skrell roten og skjær den i små biter eller strimler, anbefaler Horne.

4. Tørrvarer og hermetikk har «uendelig» holdbarhet

kaster utgått mat

Har du liggende poser og bokser som dette? Ingen grunn til å kaste, selv om "best før"-datoen passerte, kanskje for flere år siden. De fleste varene er helt trygge mange år etter.

Foto: Janne Seime Siler / NRK

Frysetørkeprosessen til de velkjente suppeposene og annen tørrmat gjør at produktet ikke blir infisert av mikroorganismer. Ved riktig oppbevaring kan de ha en nærmest uendelig holdbarhet. Innholdet er gjerne tilsatt salt og andre konserveringsmidler.

– Det eneste som skjer er at fettet kan harskne og smaken ikke blir så god. Mye tyder på at harsknet fett ikke er skadelig å spise, men dette forskes det på i disse dager. Så regelen er at om posesuppen lukter greit, er det liten fare, sier mateksperten.

Finner du hermetikkmat på hytta, er ofte trygt å spise – selv om det kan være årevis siden den gikk ut på dato.

– Problemet med skikkelig gammel hermetikk er gjerne at metallet som ble brukt, blant annet tinn, ikke hadde beskyttende belegg innvendig i boksen. Slik er det ikke lenger. Innholdet i moderne hermetikk varmebehandles også slik at mikroorganismer dør, og har derfor nærmest uendelig holdbarhet, sier forfatteren.

Har du gammel mat til overs? Prøv disse oppskriftene:

At gammel hermetikk stort sett er trygg å spise er også Matportalen enig i. Matportalen formidler informasjon om mat fra offentlige myndigheter.

– Hvis hermetikkboksen buler kan det være tegn på bakterievekst, og da bør den imidlertid kastes, skriver de på sine sider.

5. Datoskrekk unødvendig

NRK Forbrukerinspektørene Marit E Grimstad

NRK Forbrukerinspektørene og programleder Marit Evertsen Grimstad har blindtestet mat som var "best før" for over et halvt år siden. Alle matvarene var fortsatt gode.

Foto: Janne Seime Siler / NRK

– Datoskrekk for best før-mat er helt unødvendig, sier Anne Marie Schrøder, kommunikasjonsansvarlig i Matvett.

Dagens merkeordning skiller nemlig på «best før» og «siste forbruksdag». Siste forbruksdag er lettbedervelig mat, det skal en være forsiktig med.

– Butikkene har faktisk lov til å selge mat som er gått ut på best før-dato og flere gjør også det, som Holdbart.no, Best pris med flere. Best før er bare en kvalitetsgaranti, altså en dato som sier noe om optimal kvalitet forutsatt riktig oppbevaring og har ingenting med mattrygghet å gjøre, avslutter Schrøder.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)