Hopp til innhold

Slik blir du svindlet i Syden

PALMA DE MALLORCA (NRK): Sommerferien er høysesong for kriminelle, og turister er spesielt utsatt for svindelforsøk. Her er noen av de vanligste metodene.

Drosjesvindel i Palma

Sjekk alltid at drosjen har taksameter og følg med underveis. Plott inn reiseruta på Google Maps og vis den til sjåføren. Det kan være nok til å avskrekke sjåføren fra å ta deg med på en dyr omvei.

Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

Har du noen gang sittet i en drosje og lurt på hvorfor turen tar mye lengre tid? Eller opplevd at sjåføren legger på et ukjent gebyr på taksameteret?

– Mistenker du at sjåføren jukser, bør du være forsiktig med å konfrontere personen mens du er i bilen, sier politisjef i Palma de Mallorca, Miquel Quetglas til NRK.

Politisjef Miquel Quetglas

Politisjef Miquel Quetglas råder turister til å anmelde svindelforsøk

Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

Han råder turistene til å be om kvittering, notere ned skiltnummer og melde fra til politiet.

Da får du anmeldt sjåføren og en politirapport som trengs for å kreve pengene tilbake på reiseforsikringen.

– I de verste tilfellene kan vi også ta fra dem drosjebevillingen, sier Quetglas.

Men det beste er å prøve å unngå situasjoner hvor du kan bli lurt.

Juks med koppspill

Tre kopper, en ball og en sjanse til å gjette hvor ballen er. Enkelt konsept, men koppspill er et spill som du aldri kommer til å vinne i.

– Du velger selv om du vil spille. Taper du penger, så er det fordi du tror at du kan overliste spillerne. Vi advarer turistene fordi spillet er rigget, sier politisjef Quetglas.

Omfanget av koppspillet er så stort at politiet har laget en video for å demonstrere jukset.

Uærlige turister

Politiet i Palma de Mallorca har også registrert en økning av europeiske turister med uærlige hensikter.

– Vi arresterte en eldre kvinne som har vært her på «ferie» i fire måneder. Hun betalte for mat og opphold ved å stjele fra andre turister, sier Quetglas.

Ifølge politisjefen oppfører de falske turistene seg som vanlige turister.

–De spiser på restaurant og soler seg på stranda. De er vennlige og kontaktsøkende. Så stjeler de fra deg når du føler deg trygg og blir uoppmerksom, forteller Quetglas.

Norske Wenche Blålid har også hørt historier om tyver som infiltrerer store turgrupper ved ankomst.

– Det er mye som skjer når mange skal sjekke inn på hotellet. Da er det fort gjort at noen stikker av gårde med en lommebok eller en sekk, sier Blålid.

Wenche Blålid

Hun har bodd på Mallorca i snart 40 år. Hun er gift med en spanjol og sammen driver de familierestauranten Rumbo Sol i Palma Nova.

Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

Selv om hun snakker språket og er lokalkjent, har hun også opplevd å bli frastjålet lommeboka.

– Jeg sto på bussholdeplassen og tok opp lommeboka for å ta ut penger. Da jeg la den tilbake, kjente jeg et lite rykk. Og da visste jeg at lommeboka mi var borte. sier Blålid.

Hun råder alle til å ikke ha verdisaker lett tilgjengelig.

– Vær også oppmerksom på folk som står i busser eller i busskø med jakka over hånden, da det er en kjent lommetyv-triks, advarer Blålid.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)