Hopp til innhold

Lyst til å dra på interrail? Her er sju ting du bør vite

Vil du ha en ferie som går på skinner? Interrail er supertrendy. Her er rådene til deg som vil ut å rulle.

Nå er det ikke lenger bare unge som reiser på interrail. Barnefamilier og voksne er hekta på tog.

– Ser jeg tilbake på alle mine togreiser, er det menneskemøtene og de gode samtalene, som sitter igjen. Miljøet om bord når man har tilbrakt timer sammen, sier Wenche Berger, mangeårig interrailansvarlig for NSB.

I fjor reiste 6000 nordmenn på interrail og tallet øker spesielt blant eldre og barnefamilier, viser tall fra NSB.

Lyst til å prøve? Her er sju råd.

1. Legg en plan

Nyhavn, København

Kanskje et lite stopp i vakre Nyhavn i København? Du har mye å velge mellom på interrail. Forbered deg godt.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Før du reiser bør du tenke på hva slags ferie du vil ha. Hvilke land vil du besøke, hvor lenge du skal være i hvert land og hvor lenge du skal være borte, råder Berger.

– Klikk deg inn på interrail.eu. Der finner du oversikt og tips over hvor du kan reise i de ulike landene. I tillegg bør du laste ned appen RailPlanner. Det kan også være lurt å få en interrailbrosjyre med kart og informasjon om landene du vil besøke.

Bruk tid på forhånd, råder Sigrid Elsrud. Hun driver Togbloggen.no.

– Jeg synes det aller beste rådet er å glede seg. Da mener jeg å glede seg på den måten at en bruker tid på forhånd til å tenke på turen, lese litt og forberede seg. På en interrailtur er det du selv som er sjefen, det er ingen som bestemmer for deg.

2. Fordeler og ulemper

Dame på tog

Interrail har fordeler og ulemper. Du kan kose seg og bli kjent med folk, men det kan også være trangt om plassen.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Det er lurt å sette seg inn i både fordelene og ulempene ved interrail. Fordelen er først og fremst at et Interrail Global Pass dekker nesten alle tog i 30 europeiske land, at du kan reise mellom mer enn 40.000 små og store jernbanestasjoner, sier Elsrud.

Ulempen er at du noen ganger trenger en setereservasjon i tillegg til interrailbilletten din.

– Særlig i høysesongen kan noen av togene bli fullbooket, og du bør derfor bestille nødvendige setereservasjoner på forhånd, forklarer hun.

Dette gjelder først og fremst på høyhastighetstog, nattog og internasjonale ruter, og er spesielt kritisk i Frankrike (der det er kvoter for interrailere på en del tog).

– Tenk også gjennom hvordan du vil bo, og ha apper på mobilen som gjør det enkelt for deg å få oversikt over aktuelle overnattingssteder.

Vær også oppmerksom på at det kan være gebyr på setereservasjoner.

Vil du ta noen lange strekk med høyhastighetstog, bør du bestemme deg for disse på forhånd og bestille plassreservasjonene i så god tid som mulig.

Wenche Berger sier det er lurt å budsjettere med setereservasjon på en del strekninger, så ikke det kommer som en overraskelse.

3. Velg rett billett

Togkart

Hvor vil du dra? Planlegg godt på forhånd.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Hvis du vil reise i bare ett land, kjøper du Interrail for det landet du vil reise i. Du bestemmer selv hvor mange reisedager du vil kjøpe.

– Kjøper du Interrail Global Pass-billetten gjelder det nesten hele Europa. Du kan velge om du vil betale for et begrenset antall reisedager, eller om du vil ha et ubegrenset antall reisedager innenfor en gitt periode. Her kan du velge mellom sju alternativer, forklarer Berger.

Med Flexi-billett kan du selv velge hvilke dager du skal reise på innenfor en gitt periode. Skal du reise rundt i et enkelt land, kan du kjøpe Interrail for enkeltland (Interrail One Country Pass.)

4. Pakk lett

Kofferter på reise

Pakk enkelt. Det kan være vanskelig å få plassert bagasjen. Mange unge reiser med sekk, voksne foretrekker trillekoffert.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Pakk enkelt, tenk heller at du kan vaske underveis, sier Wenche Berger.

Hun får støtte av Elsrud.

– Underveis skal du reise med veldig mange ulike typer tog. På noen av dem er det god plass til å stable sekker og bager, mens andre tog er lokaltog med mye folk og lite bagasjeplass.

Du har det best underveis om du har bagasje som lett kan løftes og legges på ledig hylleplass, forklarer hun.

– Ungdom vil sannsynligvis helst reise med en god sekk, for voksne gjelder det å ha en robust trillebag.

5. Nyt friheten

Sigrid Elsrud

Nyt naturen som passerer utenfor vinduet, men ta også turer til steder du ikke kommer til med fly. Her er Sigrid Elsrud i Blankenberge i Belgia. Et land hun råder deg til å besøke.

Foto: Privat

Husk at du har nesten uendelige muligheter til å bli kjent med nye steder underveis.

– Vi er blitt så vant til å ta fly for å komme raskest mulig frem til ett bestemt sted. Når vi reiser på togferie, bør vi tenke helt annerledes. Da handler det ikke så mye om å komme raskest mulig frem, men mer om å være på reise og oppleve underveis, oppfordrer Elsrud.

Husk at du har frihet.

– Bruk den. Tilpass turen din etter været og hva du og reisekameratene dine opplever. Har dere funnet et riktig fint sted, kan dere jo bare bli der noen dager.

Wenche Berger sier du også bør nyte den vakre naturen utenfor vinduet, og bruke muligheten til å reise steder hvor du ikke kommer med fly.

– I Railplanner-appen får du også forslag til kreative rutevalg, som ikke krever plassreservering. Se etter steder som ikke er så kjente.

6. Pass på tingene dine

– Ha et praktisk system for billetter, pass, penger, kort og mobil, og ta nødvendige forholdsregler med ekstra kort, penger og kopier på et lurt sted.

Det er jo ikke så veldig annerledes å passe på sakene sine på en interrail-tur enn ellers, men det som er spesielt, er at vi må ta frem pass og billetter mange flere ganger underveis på reisen enn om vi bare flyr til ett sted, forklarer hun.

– Derfor er det ekstra lurt å ha et system som ikke skaper for mye kaos. Interrail-billetten er på papir og den er litt stor, men når den brettes, passer den fint inn i passet. Så da gjelder det å ha en veske eller sikker lomme med plass til pass, billett og penn.

Hun sier det er viktig å huske at man må fylle inn reisedagene på billetten. Uten den informasjonen er ikke billetten gyldig.

– For mobil, kort og penger gjelder det på interrail som ellers, ha det på et trygt sted og passe på. Og gjerne fordele på flere steder, slik at ikke alt går tapt om uhellet er ute.

7. Hit bør du reise

Irland

Hva med å besøke små kystbyer? Hopp av og på som du ønsker.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Jeg ville benyttet sjansen til å dra på Interrail på De britiske øyer. Det er en fantastisk anledning til å reise på kryss og tvers på øyriket. Interrailpasset kan brukes på alle tog bortsett fra Heathrow Express, sier Odd Roar Lange, som står bak bloggen The travel inspector.

Han sier du bør bruke muligheten til å besøke de kjente landemerkene.

Det er vanskelig ikke å nevne tog gjennom Alpene og tog langs Middelhavskysten, mener Elsrud.

– Ellers liker jeg aller best de strekningene der jeg finner lokale tog som går ofte og stopper på små, fine steder underveis slik at vi som har Interrailbillett, kan hoppe av og på togene og loffe på impuls.

Hun trekker frem Blue Coast Train som er et lite lokaltog som går mellom små kystbyer utenfor Marseilles, Cinque Terre på Liguria-kysten i Italia, Rhinen mellom Koblenz og Rüdesheim og Belgia som spesielt fine togturer.

Berger anbefaler også Alpene.

– Det er helt fantastisk å se ut av vinduene og den vakreste strekningen går gjennom Sveits, med flott natur.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)