Hopp til innhold

Honning godkjennes som hostemedisin

Honning er ikke lenger bare et kjerringråd. Britiske helsemyndigheter slår fast at honning har en medisinsk effekt som demper hoste.

Honning og skje

A spoonful a day keeps the doctor away? Ja, svarer nå legene selv. Honning virker mot hoste.

Foto: Hanna FØrland

Naturproduktet som mange tyr til ved kribling i halsen, er brukt til alle tider. Men aldri før har honning blitt vitenskapelig godkjent av legevitenskapen.

– Det er helt nytt at honning nå blir gitt som medisinskfaglig råd.

Det sier Svein Høegh Henrichsen, spesialist i allmennmedisin og seniorrådgiver i Helsedirektoratet.

Det er det anerkjente National Institute for health and care excellence (NICE) i England som nå anbefaler honning. Og NICE er ikke hvem som helst. Deres vitenskapelige konklusjoner blir lyttet til internasjonalt, også av norske helsemyndigheter.

– Derfor går vi god for det britene nå har funnet ut, sier Henrichsen.

Honning på glass

Bienes gylne naturprodukt har lenge blitt brukt til å lindre forkjølelsesplager.

Foto: Hanna Førland

Demper hostekulene

De nye rådene fastslår at en skje honning om dagen kan både dempe og lindre akutt hoste ved infeksjoner i øvre luftveier. Det gjelder både plager ved forkjølelse og influensa og ved akutt bronkitt.

Professor Morten Lindbæk er leder for antibiotikasenteret for primærmedisin ved Universitetet i Oslo. Etter å ha sett de nye rådene, sier han det kan være verdt å prøve honning, før du går til fastlegen.

– Vi vet fra før av at flere typer hostemedisin hjelper mot hoste. Men nå blir honningen sidestilt.

Hjelp deg selv

Samtidig understreker professor Lindbæk at honning ikke er en ny mirakelkur. Men at folk selv kan ta skjeen i egen hånd, er positivt, mener han.

– Det er normalt at hoste ved luftveisinfeksjoner kan vare både to og tre uker. Hvis formen ellers er bra og du ikke har feber, finnes det nå flere måter å håndtere hosten på. Uten resept.

Ikke bare søtt

Det er for lengst slått fast at honning er langt mer enn noe søtt og godt.

Forsker Elena Schumilina ved Institutt for bioteknologi og matvitenskap ved NTNU mener det er gledelig at naturlig mat nå blir likestilt med kjemisk framstilt hostemedisin.

– Undersøkelser og folks egne erfaringer med honning har vært mange. Men det har manglet seriøs nok forskning, fram til nå.

Matforskeren forteller at honningen er rik på blant annet antioksidanter og betennelsesdempende stoffer, som sammen med andre stoffer i produktet, kan dempe akutt hoste.

Hun ser fram til mer vitenskapelig forskning, som kan gi enda flere svar.

– Det gjenstår å få viten om blant annet hvilken type honning som er best å ta. Og hvor stor dose.

Honning på glass og på tube

Honning er bra mot hoste. Men det er foreløpig ikke nok vitenskapelig forskning på hvilken type som virker best.

Foto: Hanna Førland

Nye nasjonale retningslinjer

Ny kunnskap om honning er nå i ferd med å endre de nasjonale retningslinjene for behandling av akutt hoste i Storbritannia. Helsemyndighetene her til lands følger med på det som skjer videre, men gjør ikke automatisk det samme:

– Vi ønsker å få vite mer om honningens virkninger, sier Henrichsen i Helsedirektoratet.

Honning i skje med tekopp

Honning i teen er en av mange måter du kan å få i deg hostedempende stoffer på.

Foto: Hanna Førland

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)