Hopp til innhold

Fredrik (4) bruker hest for å bli friskere

Man tenker sjelden på hester som terapeuter. Men disse hestene, med nesten syv års utdannelse, hjelper pasienter med funksjonsnedsettelser.

Fredrik på 4 år klemmer terapihesten Juvelen på EKT Rideskole

Lille Fredrik og terapihesten Juvelen har god kontakt. Ridefysioterapi på EKT Rideskole er en fast del av behandlingen av fireåringen.

Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

Fredrik (4) kommer gledestrålende inn i ridehallen med shetlandsponnien Juvelen (20). Gutten omfavner Juvelen med tydelig gjensynsglede.

Fireåringen Fredrik og hesten

Ivrige Fredrik (4) blir godt passet på av gode hjelpere.

Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

Fredrik får hjelp til å holde i tøylene. Han tar forsiktig fingrene på mulen til hesten. Det går bra. Shetlandsponnien forstår at det er vennskapelig ment.

Faren og moren til Fredrik forteller at sønnen deres er henvist til ridefysioterapi av lege. Gutten sliter med å gå alene og er psykisk utviklingshemmet.

Faren mener at sønnen er blitt mye bedre etter et halvt år med ridefysioterapi.

– Fredrik har stor glede av å være sammen med dyr, og vi ser tydelig framgang med fysisk utvikling, sier pappa Kristian Brende.

Utdanner hestene

Sissel Thorson Falch, EKT Rideskole Ekeberg

Sissel Thorson Falch ble utdannet fysioterapeut ved Norsk Mensendieckskole i 1964, og startet med terapiridning i 1967.

Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

Behandling ved hjelp av ridning høres kanskje underlig ut for mange, men Sissel Thorson Falch fra EKT Rideskole og husdyrpark understreker at det er seriøs behandlingsmetode både innen somatisk og psykiatrisk behandling.

– Vi bruker vel syv år på utdanne en trygg fysioterapihest, sier hun til NRK.

Rytter som rider uten sadel på EKT rideskole

Å ri uten sadel gir en viktig kontakt mellom rytter og terapihest, forklarer fysioterapeutene på EKT Rideskole.

Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

Man må ha egen godkjenning eller etterutdanningskurs hos Norsk fysioterapiforbund for å utøve ridefysioterapi.

Thorson Falch er selv utdannet fysioterapeut, og har drevet med faget siden 1967. Hun forteller at hestens bevegelser er selve behandlingen. Bevegelsene i ulike ganglag setter i gang impulser i kroppen og hjernen.

Samtidig får du nærkontakt med et stort og varmt dyr. Det gir selvtillit.

– Å sitte på bevegelig underlag krever at du konsentrerer deg; du kommer i flyt og føler mestring, forklarer Thorson Falch.

Mestring og glede

Elevene på terapitimen har ulike behov. Felles er gleden over denne behandlingsmetoden.

terapiridning på Ekeberg EKT for Win-Jeng

Wen-Jing gleder seg til ukens ridefysioterapi på EKT rideskole. Hun skal fra rullestolen og over til hesteryggen. Hesten er en rolig Exmoor-ponni født i 2001.

Anita Myrvold ridefysioterapi

Anita Myrvold rir ponnien Montana (13). Anita fikk en ryggskade for noen år siden, og bruker ridefysioterapi for å bygge seg opp igjen.

EKT Rideskole Camilla Utne Gunther til hest

Camilla Utne Gunther sitter stødig på den irske blandingshesten Lenny (19). Camilla har hatt ME i syv år. Hun sier at terapien med hester og selve miljøet i stallen er helt fantastisk.

Hesten som helsearbeider

– Hester og andre dyr kan ha en stressdempende virkning på oss mennesker, forklarer forsker Ingeborg Pedersen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Camilla og terapihesten Lenny på EKT Ridesenter.

Camilla og terapihesten Lenny har en fin pause sammen.

Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

På universitetet kan flere yrkesgrupper ta etterutdanning for å bruke dyr i helsefremmende arbeid. Siden 2008 med hunder og fra 2017 med hester.

Det gir en helsegevinst å bruke hest som helsearbeider, sier forsker Ingeborg Pedersen.

– Mestringsfølelsen en får ved arbeid med dyr, ønsker vi at hver enkelt skal klare å overføre til andre områder i livet også, sier forskeren.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)