Hopp til innhold

Elisa (16) slettet Snapchat: – Det ble for mye

Hva gjør man når sosiale medier blir mer stress enn gøy? Løsningen kan være tidsgrenser, avtaler med andre – eller å slette hele appen.

Elisa Bakken

BLE STRESSA: Du finner ikke lenger Snapchat-appen på telefonen til Elisa Bakken.

Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

Såkalte «streaks» på Snapchat har nærmest blitt en mani, fortalte en rekke tenåringer i NRK-saken «Slukt av Snap» lørdag.

I etterkant har rådville foreldre tatt kontakt med NRK med spørsmål om hvordan man bør forholde seg til fenomenet.

Ett råd kommer fra Elisa Bakken (16). Da Oslo-jenta begynte å oppleve Snapchat som en stressfaktor, tok hun saken i egne hender og slettet appen.

– Jeg ble stressa av Snapchat. Folk kunne bli skikkelig sinna hvis man mistet streaken, noen begynte til og med å gråte. Det er så mye bekreftelse og tillit i det tallet, sier hun.

Snapstreaks

SLIK SER DET UT: De små tallene til høyre i vennelista i Snapchat viser hvor mange dager på rad man har sendt hverandre bilder. Hvis det går 24 timer uten et bilde, starter man på null igjen.

Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

– Uvant

16-åringen slettet Instagram fra mobilen for flere måneder siden, og nylig kom altså turen til Snapchat.

– I starten var det rart og uvant, for Snapchat er en egen verden det der skjer mye mellom venner. Jeg følte jeg gikk glipp av noe. Men nå er det deilig. Jeg har én ting mindre å tenke på, én plattform mindre å prestere på.

– Hva har vennene dine sagt?

– Jeg fikk selvfølgelig noen reaksjoner, men jeg tror de fleste synes det høres fint ut.

– Og du har fortsatt venner?

– Ja, hehe! Selvfølgelig, forsikrer hun lattermildt.

16-åringen har nå vært uten Snapchat i fire ukers tid. Hun er usikker på om hun skal tilbake.

– Jeg må tenke på det! Det ble rett og slett for mye en stund, men det kan gå bra hvis man har et nøytralt og sunt forhold til det.

Medietilsynet: Snakk med barna!

Rita Astridsdotter Brudalen

OPPFORDRER TIL PRAT: Rita Astridsdotter Brudalen i Medietilsynet påpeker at Snapchat i seg selv ikke er mer problematisk enn andre ting ungdom er eller har vært opptatt av. Det viktigste er i hvilken grad de voksne greier å involvere seg.

Foto: Kine Jensen / Medietilsynet

Seniorrådgiver Rita Astridsdotter Brudalen i Medietilsynet mener noen barn og unge kan ha godt av å slette sosiale medier en stund, men at det langtfra gjelder alle.

– Noen bør kanskje slette appen i en måned, mens andre ikke trenger det. Noen trenger kanskje bare å bli korrigert litt, eller å prate om det. Det er forskjell på mennesker, sier hun.

– Det viktigste rådet jeg kan gi, er derfor veldig enkelt: snakk med ungene! Det gjelder alle ting de synes er viktige, nå også Snapchat.

Vikarbruk

SKAFFER VIKAR: Det er blitt vanlig blant unge å få venner til å «passe snapen» hvis man skal på telttur, hyttetur eller ferie uten nett. Disse tenåringene, på klassetur utenfor Berlevåg i Finnmark, har full kontroll på streaksene sine selv uten nett.

Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

Anbefaler forsiktige grep

Seniorforsker Petter Bae Brantzæg ved Sintef, som forsker på unges mediebruk, mener foreldre godt kan sette grenser, for eksempel mobilfrie tidspunkter.

– Samtidig er det viktig å ikke avskjære barna helt. Da kan mange føle seg utenfor. Men forsiktige grep kan man ta.

Mor og lærer Hanne Victoria Bach Skauge prøvde nettopp det. Hun avtalte med andre foreldre at ungdommene ikke fikk sende hverandre snaps etter 21.00.

– Det fungerte! Vi foreldre må hjelpe dem å begrense seg, sier hun.

Hør mer om hennes erfaringer i helgens Ekko.

Elisa ser på mobilen

BEVISST: Elisa Bakken slettet både Instagram- og Facebook-appen for noen måneder siden, men har installert Facebook igjen.

Foto: Patrick da Silva Sæther / NRK

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)