Hopp til innhold

Du har ikke krav på å bytte julegaven

– Egentlig har du ingen rettigheter, men butikkene er veldig snille rundt jul, sier Forbrukerrådet. Dette bør du vite om bytting av gaver.

Julegaver med forskjellig farget papir

3. juledag skal «alle» bytte julegaver. Venter du for lenge kan det du skal bytte miste verdi.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Bror William Stende

Det som kjøpes over disk har du ikke krav på å få byttet, det er ingen selvfølge, men veldig mange butikker har åpent kjøp i lang tid, sier Bror Stende fra Virke.

Foto: Virke

Små og store pakker skal returneres til butikkene når «den store byttedagen» kommer snikende onsdag tredje juledag.

– Tidligere undersøkelser har vist at halvparten av oss må ut å bytte julegaver, og veldig mange av oss gjør det i romjulen. Da har vi fri, forteller Bror Stende, direktør i Virke.

Ikke uten byttelapp

Pia Cecilie Høst

Du har faktisk ikke krav på å få med en byttelapp, men de færreste nekter deg det, sier Pia Cecilie Høst fra Forbrukerrådet.

Foto: Halvor Njerve / Forbrukerrådet

Det er fint lite du har krav på, men de fleste butikker lar deg bytte det meste likevel.

– Egentlig har du ingen bytterettigheter, men butikkene er ekstra snille rundt jul. Svært mange lar deg bytte innen en gitt tidsfrist ellers i året også, forteller Pia Cecilie Høst, leder av forbrukerdialog hos Forbrukerrådet.

Uten byttelapp har du faktisk ikke krav på å bytte hverken farge eller størrelse. Langt mindre bytte gaven i noe helt annet butikken selger.

– Har du byttelapp på julegaven din er det viktig å sjekke når den går ut. Den kan fort måtte brukes innen 31.12, legger hun til.

Butikkene bestemmer

– I kampen om kundene ønsker butikken å ha den beste servicen. De store kjedene har opptil 100 dagers åpent kjøp, og tar inn julegaver lenge etter jul. De små enkeltstående butikkene kan være avhengig av å ha penger i kassa og tilbyr heller en tilgodelapp hvis du skal bytte noe, forklarer Stende.​

Uten byttelapp er det likevel håp i romjulen, enkelte butikker tar inn varer de vet de får solgt igjen likevel.

– Har du ikke byttelapp ville jeg prøvd å bytte likevel da butikkene er ganske serviceinnstilte. Du kommer langt med et smil, oppfordrer Høst fra Forbrukerrådet.

Deponering er heller ikke noe som står i loven. Også her er det butikkenes egne regler som gjelder.

– Ved netthandel derimot har du 14 dagers angrerett, påpeker hun.

Ikke handle bare for å handle

– Hvis du ikke finner noe nytt å bytte i kan du be om å få en tilgodelapp. Det er bedre å kjøpe seg litt mer tid med en tilgodelapp enn å komme hjem med noe du egentlig ikke trenger, foreslår Høst.

Tilgodelapp er også noe butikkene selv velger om du kan få eller ikke. De bestemmer også hvor lenge tilgodelappen skal vare.

– Vi ønsker et grønt forbrukerskifte. Finner du ikke noe du trenger så kanskje du kan bytte julegaven til noe du kan ha som en fin gave til andre, avslutter Høst.

Les også: Seks ting du bør vite om gavebytting

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)