Hopp til innhold

Derfor vrimler det av sommerfugler nå

Etter flere år med stafettflyvning fra Middelhavet er det nå «sommerfuglår» i Norge.

En sommerfugl på en blomst foran et vann

Admiralsommerfuglen er det ofte mange av på høsten.

Foto: Anette Torjusen

– I år har den første delen av sommeren vært sterkt preget av mengder av tistelsommerfugl. Både i lavlandet og på fjellet er det mange som har sett denne vakre, litt oransjebrune sommerfuglen, sier Kaare Aagaard, emeritus fra Vitenskapsmuseet (NTNU) i Trondheim.

Nå på sensommeren kommer også admiralen, med karakteristisk mønster i svart, hvitt og rødt.

Begge disse artene er sommerfugler som vanligvis ikke kan overvintre i Norge.

Sommerfuglstafett

Admiralsommerfugl suger saft av en plomme

En admiralsommerfugl suger saft av en plomme på bakken.

Foto: K. Aagaard / NTNU

Fugler flyr gjerne sørover på høsten, og kommer tilbake til Norge når været blir varmere.

For sommerfugler kan det ta mange år, og flere generasjoner, å komme seg helt til Norge.

– Hos sommerfuglene er det en slags stafett hvor etterfølgende generasjoner flyr nordover og til slutt sørover, forteller Aagaard.

Disse insektene er forbausende utholdende og raske.

– Kraftige flygemuskler og god «kondisjon» gjør at de er vidt utbredt. Tistelsommerfuglen er verdens mest utbredte sommerfugl og er blant annet funnet trekkende helt opp til Svalbard, sier Aagaard.

Admiralen er en typisk høstgjest på blomster i hagene, men enkelte admiraler kan muligens overvintre.

– Den liker også å suge næring fra råtnende plommer som ligger på marka, forklarer sommerfugleksperten.

Vanligvis kommer bare et fåtall til Norge, men nå inntar de landet i hopetall. Insektforskerne er uenige om det skyldes klimaendringene eller ikke.

Vanligvis kommer bare et fåtall til Norge, men nå inntar de landet i hopetall.

Har favorittblomster

Gartner Marianne Utengen har også lagt merke til sommerfuglene.

– Det er litt uvanlig at det er så mange. Jeg tror det er tistelsommerfuglen jeg har sett mest av, forteller gartneren fra Det norske hageselskap.

Tistelsommerfuglen liker nektar fra mange blomster, men det er larvene til denne sommerfuglen som lever av tistel.

– Larvene til tistelsommerfuglene overlever bare dersom den kan beite på tistelplanter. Slik er det med mange sommerfuglarter. Larvene trenger mat fra spesifikke planter, mens de voksne drikker nektar der det er å finne, forklarer hun.

To sommerfugler på blomster foran et drivhus

Nå som høsten nærmer seg, er det mange blomstrer som er ferdig med å blomstre og har blitt brune. De har ikke lenger noe å tilby sommerfuglene. Derfor ser du gjerne ekstra mange sommerfugler på de plantene som fremdeles blomstrer.

Foto: Hanne Monica Berg Martinsen

Hjelp insektene

Skal du plante nye blomster, er det fint om du velger planter som tilbyr mye pollen og nektar, og at de blomstrer til forskjellige tider.

– På sommeren klarer sommerfuglene og andre insekter seg ganske bra på egenhånd, men om våren og høsten trenger de litt hjelp fra deg med hage eller balkong, oppfordrer gartneren.

Særlig er det de vår- og høstblomstrende plantene som er viktig å fokusere på, som krokus og selje om våren, og purpursolhatt og storhjortetrøst om høsten.

– Aller best er det om du har planter som blomstrer gjennom hele sesongen. Da får du det vi kaller en pollinerende hage som gir mat til insektene, påpeker Utengen.

Mange pynter balkongkassene med såkalte sommerblomster. Men det har vist seg at stauder tilbyr mer mat til insektene

Bladliljer og alunrot er to stauder med nydelig bladverk. De kan stå i potter, er fine hele sesongen og har mye mat til pollinerende insekter. I tillegg kommer de igjen neste år. Bedre for både insektene, miljøet og lommeboka, avslutter Utengen.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)