Hopp til innhold

De beste tipsene mot munnsår

Kribler det og klør i leppa midt i julestria? Her er hva du bør gjøre både før og etter munnsåret bryter ut.

Forkjølelsessår

Hvis du begynner å smøre med en gang, kan du kanskje klare å bremse at munnsåret slår ut i full blomst.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Munnsår har en tendens til å komme når det passer dårligst. Som nå, midt i festivitas med julebord og selskapeligheter.

– Munnsår kommer ofte når det er litt stress og mye som skjer, sier Christine Pernille Lødøen, farmasøyt i Vitusapotek, til NRK.

Smør, smør, smør

Munnsår, herpes og forkjølelsessår. Viruset som gir dette stikkende såret ligger latent i kroppen. Det trigges ofte av stress, sol, redusert immunforsvar som forkjølelse, av varme eller kulde.

Christine Pernille Lødøen

Christine Pernille Lødøen forteller at munnsår ofte kan komme ved blant annet stress.

Foto: Privat

– Stress er en stor bidragsyter. Trolig påvirker stress immunforsvaret vårt slik at det kikker inn for å beskytte oss.

Med en gang det begynner å prikke i leppa, bør du begynne å smøre med en krem som hemmer viruset. Det får du reseptfritt på apoteket.

– Start behandlingen med en gang du føler noe er på gang. Jo fortere du får startet behandling med krem, desto større er sjansen for at du korter ned på sykdomstiden.

Dessverre er det sånn at du ikke kan unngå det helt, hvis det først har begynt å prikke, men du vil få en raskere tilheling av såret.

– Hva med kjerringråd som tannkrem, salt og sitron?

– Jeg tror ikke det har så mye for seg, annet enn at det påfører mye ekstra og unødvendig smerte. Det viktigste er å hemme selve viruset.

Når du først har fått et sår, bør du smøre hver fjerde time. Det vil si fem ganger daglig. Fortsett med dette i minimum fem dager.

– Bortsett fra smøringen med krem som hemmer viruset, bør du la såret få være i fred. Eventuelt kan du dekke til såret hvis ønskelig.

Vask også hendene nøye etter berøring.

– Husk også å bruke høy solfaktor på leppene dersom du oppholder deg utendørs og i solen.

Munnsår

Det viktigste du kan gjøre ved munnsår er å begynne behandlingen så tidlig som mulig.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Smitter lett

– Munnherpes kommer av viruset herpes simplex. Første gang man får det kan det gi plager i hele munnen. Mange får dette som barn når de er mellom ett og fem år. Det er vondt og noen har feber, sier Jon Anders Halvorsen, førsteamanuensis og hudlege ved Rikshospitalet, til NRK.

Det blir vanligvis bra i løpet av en til to uker.

– Neste gang man får munnherpes er det en reaktivering av viruset. Det kan blir trigget av skader, infeksjoner, solstråler, hormonelle forhold som før menstruasjonen eller stress. Ofte er det ikke mulig å finne noen utløsende årsak.

Jon Anders Halvorsen

Hudlege Jon Anders Halvorsen sier at alle kan få munnsår.

Foto: Andreas Birger Johansen

– Denne gangen er det små væskefylte blemmer, som ligger i en liten klase. Ofte kommer blemmene på samme sted hver gang.

Når du har forkjølelsessår, kan du smitte andre. Du bør derfor unngå kyssing, drikke av samme glass og dele bestikk.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)