Hopp til innhold

– Jeg lurte jo på hvorfor jeg fikk bart i femteklasse

– Hårveksten har vært det verste å takle, sier Andrea Fossli Bakken. Hun deler skjebne med rundt 10 til 15 prosent av kvinner i fertil alder, som har en sykdom som gir økt nivå av mannlige kjønnshormoner.

Andrea Bakken

POLYCYSTISK OVARIESYNDROM: Sykdommen gir økt hårvekst på beina, bryst, armer og mage. Andrea Fossli Bakken opplevde det som ubehagelig å få hårvekst i ansiktet allerede på barneskolen.

Foto: Anders Leines / NRK

– Jeg hadde alltid mer hårvekst enn de andre jentene. Jeg lurte jo på hvorfor jeg fikk bart i femteklasse. Det er ikke så lett å leve med for en jente, sier Andrea Fossli Bakken (22). Hun er deltager i NRK-programmet «Hva feiler det deg?».

Andrea Bakken

TØFF BESKJED: Etter en del undersøkelser, fikk Andrea diagnosen polycystisk ovariesyndrom. Sykdommen var vanskelig å takle, spesielt i begynnelsen.

Foto: Anders Leines / NRK

Andrea var overvektig, slet med smerter i korsrygg og mage, og som sekstenåring hadde hun fremdeles ikke fått menstruasjonen. Da tok moren henne med til lege. Hun fikk diagnosen polycystisk ovariesyndrom (PCOS), en tilstand som fører til uregelmessig menstruasjon, økt behåring, overvekt og kviser.

– Jeg husker at jeg gråt på bussen hjem fra legen. Det var ikke en hyggelig beskjed å få, minnes Andrea.

– Den vanligste hormonforstyrrelsen

Ifølge Eszter Vanky, professor ved NTNU, er polycystisk ovariesyndrom er den vanligste hormonforstyrrelsen hos kvinner i fertil alder. Ca. 10 til 15 prosent har denne tilstanden.

Eszter Vanky

Eszter Vanky er professor i gynekologi og fødselshjelp ved NTNU. Hun leder også forskningsgruppen «Kvinnehelse – PCOS» ved St. Olavs Hospital. 

Foto: NTNU

– Sykdommen kommer i alle varianter. For mange kan p-piller og laserbehandling av hårvekst ha effekt, sier hun.

Hun forteller om to myter knyttet til sykdommen. Den ene er at man ikke kan få barn.

– De fleste kan bli gravide, men det kan ta tid. Start derfor gjerne i 20-årene, oppfordrer hun.

Den andre myten er at overvekt er årsaken til sykdommen.

– Det stemmer heller ikke, men overvekt gjør behandlingen vanskeligere.

Rådet er derfor å redusere kalori-inntaket, spesielt sukker.

– Plagene er lettere å forebygge enn å behandle. Den gode nyheten er at om vekten reduseres med 10 prosent, kan det avgjøre om du blir gravid eller ei, opplyser Vanky.

Hun legger til at de aller fleste må leve med sykdommen resten av livet, men at symptomene kan variere med tid og styrke.

Må planlegge barberingen

I dag har 22 år gamle Andrea slått seg til ro med utseendet, selv om hun også har tunge stunder.

– Jeg barberer ansiktet hver tredje dag, Ikke for ofte, for da blir huden irritert. Får jeg invitasjon til fest, planlegger jeg barbering dagen før.

P-piller har ikke hatt effekt, og mensen har hun maks et par ganger i året.

– Hårveksten har vært det verste å takle, men det er heller ikke gøy å være overvektig. Jeg har kuttet ned på sukker fordi det gir forhøyet risiko for diabetes.

Sykdommen har holdt seg stabil, og Andrea har avfunnet seg med at hun mest sannsynlig vil slite med dette resten av livet.

– Jeg har lært meg å takle sykdommen, både med tanke på endring av livsstil og rutiner for barbering, avslutter hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)