Hopp til innhold

– Hadde det ikke vært for mamma og pappa, hadde jeg nok ikke vært her

Lene Hoddevik (29) har slitt med spiseforstyrrelser siden tenårene. – Sykdommen har gått på bekostning av hele familien. Alt har handlet om meg, sier Lene. Mange foreldre får selv problemer når barna sliter psykisk.

Helene sjekker inn

HELENE SJEKKER INN PÅ AKUTTPSYKIATRISK: Her er Lene Hoddevik (til høyre) i samtale med programleder Helene Sandvig på akuttpsykatrisk post på Blakstad. For Lene har foreldrene betydd absolutt alt. De har alltid vært der for henne i kampen mot spiseforstyrrelser.

Foto: Anders Leines / NRK

– Foreldrene mine har støttet meg hele veien. Hadde det ikke vært for dem, hadde jeg nok ikke vært her, sier Lene.

Helene Sandvig og Lene Hoddevik

FAMILIEN BETYR ALT: – Foreldrene mine har vært helt fantastiske, forteller Lene Hoddevik (til høyre). Her er hun på Blakstad sammen med programleder Helene Sandvig.

Foto: Anders Leines / NRK

Hun er en av pasientene vi møter ved akuttpsykiatrisk post på Blakstad i den nye sesongen av «Helene sjekker inn».

– Foreldrene mine har støttet meg gjennom alle sykehusoppholdene, helt fra jeg som fjortenåring ble innlagt i tre uker, forteller hun.

Hun har dårlig samvittighet for all tiden foreldrene har brukt på henne.

– Sykdommen har gått på bekostning av hele familien. Alt har handlet om meg.

– Sykdommen har gått på bekostning av hele familien. Alt har handlet om meg, sier Lene.

SE VIDEO: Lene Hoddevik får jevnlige besøk av foreldrene Liv og Kai Hoddevik. Foto: Sigrid Winther og Tobias Sakrisvold Martinsen/redigering: Jonas Laumann.

– Skal bli frisk

Foreldrene har hele tiden hatt et håp om at Lene skal lykkes. Det har smittet.

– Jeg tror jeg skal klare det. Jeg har ikke noe å tape på å bli frisk. Det skylder jeg alle rundt meg, og ikke minst meg selv, sier Lene.

Lenes drøm er å gå til Preikestolen sammen med faren. En drøm også faren ofte snakker om, og minner henne på med et smil.

Foreldrene Liv og Kai Hoddevik synes det er vanskelig å forstå Lenes sykdom.

– At Lene er syk, rammer hele familien, sier Liv.

– Det er ikke lett å vite hva vi bør si til Lene og hvordan vi bør takle situasjonen, sier Kai, som selv begynte hos psykolog etter at datteren ble syk.

Kai og Liv Hoddevik

PÅRØRENDE: Det har vært noen tøffe år for Kai og Liv Hoddevik. Datteren Lene har slitt med spiseforstyrrelser siden hun var tenåring.

Foto: Marit Aaby Vebenstad / NRK

– Svært krevende

Arnhild Ottesen, styreleder i Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse, forteller at det kan være svært krevende når noen i familien blir psykisk syk.

– Det går utover samliv og sosialt nettverk. Mange opplever også kontakten med helsevesenet som utfordrende, sier hun.

Ottesen håper dette kan bli bedre med Helsedirektoratets nye veileder.

Foreldrene til Lene opplever konstant bekymring for datteren.

– Vi får dårlig samvittighet hvis hun går ned i vekt når hun er hos oss, sier Liv.

Lene kjemper en «evig» kamp for å komme seg opp i kilo, og for foreldrene er det krevende å følge opp dette på hjemmebane.

– Vi gir ikke opp før jenta vår er frisk. Alt vi ønsker er at Lene skal få et godt liv, sier Kai.

Kari Bøckmann

Kari Bøckmann er spesialist i voksenpsykologi ved Nordlandssykehuset. Hun har vært med på å skrive boken «pårørende i helse- og omsorgstjenesten». Hun har også vært sentral i arbeidet med den nye nasjonale veilederen om pårørende i helse- og omsorgstjenesten.

Foto: Privat

– Mange føler de ikke strekker til, men jeg pleier å si til pårørende at faren er mye større for at de forstrekker seg, sier Kari Bøckmann, spesialist i voksenpsykologi ved Nordlandssykehuset.

Hun bekrefter at redsel og utmattelse ofte preger livet til pårørende.

– Noen utvikler til og med egne psykiske vansker på grunn av belastningen. Vær raus overfor dine egne reaksjoner og følelser, avslutter Else-Marie Løberg, avdelingsdirektør ved Haukeland Universitetssykehus.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)