Hopp til innhold

– Den vanligste årsaken til «bråkete» pust hos babyer

Hørt om laryngomalasi? Denne tilstanden fører til at barnet lager rare lyder på innpust. – Som regel kommer symptomene når barnet girer seg opp når det er sultent eller skal ta puppen, sier barnelege.

Laryngomalasi

LARYNGOMALASI: Så lenge barnet har ikke har pustebesvær, spiser uten problemer, vokser og trives, er ikke laryngomalasi noe å bekymre seg for. Illustrasjonsbilde.

Foto: Scanstock

– Bo lagde mange rare lyder under amming helt fra han var nyfødt. Det virket som om han strevde med å få luft, sier Camilla Krogli Hansen til NRK.

Bo

MEDFØDT TILSTAND: Camilla Krogli Hansen med sønnen Bo (15 måneder). Han ble født med laryngomalasi, men har nå vokst av seg mesteparten av plagene.

Foto: Privat

Sønnen Bo har ​laryngomalasi, en tilstand som gjør at barnet lager rare lyder på innpust. Årsaken er en umodenhet i musklene og nervene rundt strupehodet.

– Han satte ofte melken i vranga fordi han ikke klarte å kombinere pusting og svelging. Det virket som om han ble sliten av det, og hadde derfor noen pustepauser innimellom som jeg synes var litt ekle, forteller moren, som kontaktet helsestasjonen og barnelege angående plagene.

Sønnen ble gradvis bedre fra seks måneders alder. Han er nå 14 måneder, og lager nå bare lyder når han er forkjøla eller gråter intenst.

– Det virker som om han blir fortere tett på grunn av malasien, forteller Camilla.

Cecilie Revhaug

Cecilie Revhaug, barnelege ved Oslo universitetssykehus og Kal privat. Hun forsker på nyfødte babyer og lungeutviklingsforstyrrelser.

Foto: Paul Paiewonsky / KAL PRIVAT

– Kan streve ved luftveisinfeksjoner

Cecilie Revhaug, barnelege ved Oslo universitetssykehus, forteller at laryngomalasi er den vanligste årsaken til «bråkete» pust hos babyer.

– Som regel kommer symptomene når barnet girer seg opp når det er sultent eller skal ta puppen. Barnet puster da litt fortere, samt at det kommer rare lyder, forklarer hun.

Hun legger til at lyden høres verre ut enn tilstandens alvorlighetsgrad.

– Så lenge barnet har ikke har pustebesvær, spiser uten problemer, vokser og trives, er det ikke noe å bekymre seg for. Men når barn med laryngomalasi får luftveisinfeksjon kan de streve mer med pusten enn andre, sier hun.

De fleste vokser det av seg

Symptomene kommer raskt etter den første leveuka og symptomene er kraftigst ved seksmåndersalder. Ved ettårsalder har de fleste vokst det av seg.
– Du må være oppmerksom om barnet ikke vokser og trives, og om det sliter med pusten. Er du usikker på om det er noe galt med barnets pust, er det viktig å få det sjekket, sier Revhaug.

Mads Henrik Strand Moxness, øre-nese-hals-spesialist ved Aleris, legger til at laryngomalasi er en forbigående tilstand hos barn.

– Dette er en medfødt lidelse, som du ikke kan få senere i livet. Studier viser at omtrent ett av 2600 barn fødes med det, sier han.

Han legger til at det i de aller fleste tilfeller vil oppdages kort tid etter fødsel. Og som regel bedres tilstanden av seg selv.

– Du bør være forsiktig med å utsette barnet for sterk fysisk anstrengelse. Ha lav terskel for å oppsøke barnelege eller sykehus dersom barnet får akutte og alvorlige luftveisinfeksjoner, avslutter han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)