Obos-prisene i Oslo falt 0,6 prosent i april

Dette er første måned med prisfall i 2024. April-tallene var svakere enn normalt.

En høyere andel store leiligheter kan ha bidratt til boligprisfallet i april, tror Obos.
Publisert:

Prisene på brukte Obos-boliger i Oslo falt med 0,6 prosent fra mars til april. På landsbasis falt prisene med 0,5 prosent.

Hovedstaden er det største nedslagsfeltet til Obos. Statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet her.

Dette er første måned med prisfall i 2024. I mars klatret prisene i Oslo 2,3 prosent. Generelt er det vanlig at boligprisene stiger i starten av året, og faller mot slutten.

Les på E24+

Åshild (28) og August (29) sikret seg bolig uten å delta i budkrigen

Nedgangen i april kommer etter «sterk vekst i mars», påpeker sjeføkonom i Obos, Sissel Monsvold. Hun mener noe av prisfallet kan skyldes at det var en høyere andel 4- og 5-romsleiligheter som ble solgt.

– De store boligene har ofte lavere kvadratmeterpris enn de små. April-tallene var svakere enn snittet de ti siste årene. Ser vi mars og april under ett, har prisene steget med 1,7 prosent i hovedstaden. Det er godt over snittet for de siste ti årene, sier Monsvold.

Så langt i år har Obos-prisene steget 7 prosent.

Tror på utflating

Monsvold sier de tror prisene vil flate ut gjennom våren og sommeren. Hvor mange bruktboliger som kommer ut for salg er en joker, mener Obos-økonomen.

– Utover høsten tror vi prisene vil falle noe i tråd med vanlig sesongmønster. Men ligger det fortsatt an til rentekutt på slutten av året eller i starten av 2025, tror vi prisnedgangen kan bli litt mindre enn vanlig.

Videre mener hun det er flere ting som taler for boligprisvekst de kommende årene.

– Selv om det er blitt mer usikkert, ligger det an til ett rentekutt i 2024 og flere neste år. I tillegg er det ventet god reallønnsvekst. Høy folketilvekst kombinert med rekordlav boligbygging vil også presse prisene opp, særlig fra 2025.

Norges Bank har signalisert at renten blir liggende på dagens nivå frem til høsten, og sentralbanksjef Ida Wolden Bache sa i mars at det mest sannsynlige er rentekutt i september.

Flere økonomer har i det siste sådd tvil om rentekuttene kommer så raskt, blant annet Nordea Markets og DNB Markets.

Økt optimisme

Boligmarkedet generelt har så langt i 2024 vært sterkere enn mange hadde sett for seg.

Flere eksperter har pekt på økt optimisme etter at Norges Bank før jul signaliserte at rentetoppen trolig var nådd. Det til tross for at styringsrenten samtidig ble satt opp til 4,5 prosent, og mange banker fulgte etter med å sette opp boliglånsrentene.

Lavt nyboligsalg og færre usolgte boliger er blitt trukket frem som andre faktorer bak det sterke bruktboligmarkedet.

Mandag 6. mai kommer det boligprisstatistikk for det brede markedet, når Eiendom Norge legger frem sine tall for april.

Publisert: