Har fått nok av kronekritikken

Arbeiderpartiet nekter for at det er de som gjør ferien dyrere, og kaller Frp «useriøse» og «lettvinte».

Stortingsrepresentant i finanskomiteen for Arbeiderpartiet, Nils Kristen Sandtrøen.
Publisert:

Den norske kronen er på et historisk svakt nivå mot valutaer som euro og dollar.

Forklaringene på hvorfor er mange, og ofte komplekse. Økonomer trekker gjerne frem rentedifferanse, oljepriser, og uro i finansmarkedene, for å nevne noen.

Les på E24+

Derfor svekker kronen seg: – Alle synes det er vanskelig å forstå

Det finnes også andre forklaringer. Investor Øystein Stray Spetalen har kalt kronen pill råtten, og mener blant annet at regjeringens skattepolitikk må ta skylda. En professor retter i NRK skytset mot «uprofesjonell politikk».

Nestleder og finanspolitiske talsmann i Fremskrittspartiet (Frp) Hans Andreas Limi har sagt at regjeringens politikk svekker kronekursen, og vist til kritikk fra investorer.

Nå er Arbeiderpartiet (Ap) lei av kritikken. Stortingsrepresentant i finanskomiteen for partiet, Nils Kristen Sandtrøen kaller Frps tilnærming for «lettvint, feil og villedende».

– Det er useriøst av Frp å late som at det er Stortinget som avgjør valutakursen. Det hverken skal vi gjøre eller vil vi gjøre. Det vet også Frp, sier han.

– Dere tar null ansvar for en svakere krone?

– Krona blir bestemt i et valutamarked. Det er ikke meningen at vi på Stortinget skal avgjøre nivået på kronekursen. Og det har vi ikke noe ønske om å gjøre heller, sier representanten.

Arbeiderpartiets Nils Kristen Sandtrøen

– Kjepphester

Han viser til utspill fra økonomer om at dollaren har styrket seg kraftig etter at forventninger om rentekutt i USA er blitt skjøvet ut i tid.

– Når det skjer store ting i de største økonomiene med de største valutaene, dras oppmerksomheten dit. Det er ofte en tendens til at mindre valutaer svekker seg fordi det ikke er like interessant som de største finansmarkedene, sa seniorøkonom i DNB Markets, Magne Østnor til E24.

Økonomen sier også at USA utmerker seg med en veldig solid økonomi.

– Mange putter inn sine kjepphester til en utvikling som Stortinget ikke rår over, og bruker kronen til å forklare det man alltid har ment, sier Sandtrøen.

– Rekordhøye overskudd

Sandtrøen har altså liten tro på at det er rikinger som tar med formuene til utlandet som står bak kronesvekkelsen. Næringslivet går så det suser, mener han.

– Det går godt, mange jobber veldig bra og tjener gode penger om dagen. Det er rekordhøye overskudd, sier han.

Når kronen er svak så betyr det gjerne at eksportbedrifter tjener mer fordi de får betalt i valutaer som dollar og euro. Spesielt oljenæringen og sjømatnæringen nyter godt av dette. På den andre siden kan det slå motsatt ut for bedrifter som importerer varer.

– Det er jo også bedrifter som sliter med svak krone. Byggenæringen, for eksempel. Hva med dem?

– Det er et godt poeng. Særlig byggenæringen er kanskje den enkeltnæringen som er det beste eksempelet, og som blir et unntak fra en del andre i næringslivet. Og der har vi jo satt i gang tiltak på statsbudsjettet, sier han og trekker blant annet frem bevilgninger til Husbanken.

Vil ha en annen debatt

Sandtrøen vil at diskusjonen heller skal dreie seg om hvordan pengene fra eksporten skal fordeles.

– Med useriøse kommentarer knyttet til valuta så tar de oppmerksomhet vekk fra det som egentlig bør være samfunnsdebatten. Den større utfordringen er at det er familien og husholdningene som har hatt det trangt.

Kronekursen har svekket seg i godt over 10 år. Det mener han vitner om en langsiktig trend.

I tillegg sier han at små valutaer har svekket seg i takt med den norske kronen de siste årene, og trekker blant annet frem svenske kroner. Det viser at det er dollaren som styrker seg i urolige tider, mener han.

– Da blir det her et skalkeskjul for å forsøke å ta fokuset vekk fra det som faktisk er utviklingen i nærings -og arbeidslivet. Og det er 150.000 flere som har kommet i jobb de to siste årene. Den type ting har mye å si for folks lommebok, sier representanten.

Reagerer på uttalelser

Hans Andreas Limi i Frp sier det er bra at Sandtrøen ikke tror at Stortinget bestemmer kronekursen. Han mener derimot at Sandtrøen bør merke seg at investorer kalkulerer inn politisk risiko ved investeringer.

– Grunnen er den uforutsigbare skattepolitikken til Arbeiderpartiet, uten skikkelige høringer og skatteøkninger med tilbakevirkende kraft.

Limi mener Arbeiderpartiets påstand om rekordhøye overskudd i næringslivet ikke «kan overraske noen», fordi det ble en boost i investeringer og sysselsetting etter pandemien.

– Sandtrøen og Arbeiderpartiet bruker «gamle tall» når de skal skryte av egen politikk, sier Frp-nestlederen.

Publisert: